home

2010 på Den Nationale Scene

Repertoaret på Den Nationale Scene i 2010 spenner vidt og er så variert at det bør kunne interessere de fleste.

For første gang i Norgeshistorien, iallfall så vidt meg bekjent, var det tirsdag mulig å følge pressekonferansen til teatersjef Bjarte Hjelmeland på PC-skjermen! Uken før hadde Den Nationale Scene også startet sin egen TV-kanal, og sendingen av pressekonferansen var dermed en utprøving av samarbeidet med produksjonsselskapet VETV. Uvant var det at også vanlig publikummere kunne følge lanseringen av 2010-repertoaret. Riktignok måtte de sikre seg billett, men den kostet ingenting.
Bjarte Hjelmeland stilte i full mundur – eller rettere sagt i det overdådige rosa damekostymet han skal ha på seg i La Cage aux folles som får premiere i november 2010 på Hovedscenen i regi av Lisa Kent og med Bjarte Hjelmeland selv og Bjørn Wilberg Andersen i de to hovedrollene. Men det blir musikaler før neste høst: Allerede 9. januar får en splitterny versjon av Jungelboken premiere på Store Scene. Alexander Mørk-Eidem skal ikke ha noe med den å gjøre, Rudyard Kiplings roman er dramatisert av Vidar Magnussen, regien er ved Trond Lie og ifølge teatrets pressemelding inneholder oppsetningen «en rekke moderne popsanger og dans tilpasset historien».
Neste musikal det blir premiere på er Company av Stephen Sondheim. Det skjer 23. januar på Småscenen og regissør er Johan Osuldsen.
Også på Småscenen - den mest spennende musikalen på programmet: Svartediket, «verdens første Black Metal musikal», hevder teatret, har urpremiere 26.mai. Tekst og musikk er av Arild Brakstad og Arne Longvastøl, og handlingen er hentet fra sanne historier om Bergens mytiske drikkevann, Svartediket. Regissør blir Jonas Digerud, og produksjonen inngår i Festspillenes program.
Men det blir ikke bare musikalsk underholdning på Store Scene. Allerede 6.februar er det premiere på En sporvogn til begjær av Tennessee Williams i regi av Stein Winge, og 4. september går teppe opp for Min familie av amerikanske Tracy Letts i regi av danske Kim Bjarke og med blant andre Nationaltheatrets Anne Marit Jacobsen og Helge Jordal. 2. oktober blir det premiere på William Nicholsons Tilbaketoget fra Moskva som har vært en stor suksess på Nationaltheatret. I Bergen blir regien ved Carl Jørgen Kiønig. 30. oktober får franske Yasmine Rézas Blodbadets Gud - eller da Ferdinand slo en tann ut på Bruno premiere på Lille Scene i regi av Ola B. Johannessen.
I 2010 samarbeider Den Nationale Scene med Riksteatret, og får besøk både av Hvem er redd for Virginia Woolf i regi av Petter Næss, og av Morten Borgersens dramatisering av Mykles Sang om den røde rubin, en oppfølger av hans dramatisering av Lasso rundt fru Luna (1996) Til gjegjeld drar DNS-oppsetningen av Yasmine Rézas Kunst turné med Riksteatret. 
Dessuten samarbeider Den Nationale Scene også med Bergen prosjektteater og Sogn og Fjordane Teater om Døden – Hvordan de døende kan lære oss å leve. Thorleif Linhave Bamble fra Bergen Prosjektteater skal ha ansvaret for både regi og scenografi, og premieren finner sted 23. januar på Lille Scene. Og i april, datoen er ennå ikke bestemt, blir det premiere på Invasjon av svenske Jonas Hassen Khemiri. Den Nationale Scene har lenge samarbeidet med Det afghanske nasjonalteatret i Kabul, og denne forestillingen blir hovedsamarbeidsprosjektet til de to teatrene i 2010.
Publisert: 03.12.09 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
200-presentasjon

200-presentasjon

Bjarte Hjelmeland i samtale med Stein Winge som har regien på "En sporvogn til begær"

Foto Tor Erik H. Mathiesen