home

Overraskende samarbeid

Søndag var det årsmøte på Det Norske Teatret. Magnus Rindal fortsetter som styreleder, og dramaturg Ola E. Bø, styrelederens uttalte motstander i ansettelsessaken, overtar etter skuespiller Bernhard Ramstad som representant for det kunstneriske personale.

I helgen var det årsmøte på Det Norske Teatret. Teatret har klart å komme seg ut av det økonomiske uføret, og i en pressemelding skriver informasjonssjef Ida Michaelsen at «eit variert repertoar ga eit samla publikumstal på 187 026 (175.000 for 2008) og gjer dermed Det Norske Teatret til landets best besøkte teater i 2009. Det Norske Teatret hadde eigne inntekter på 42 894 millionar kroner (37 772 for 2008). Dette er blant dei beste resultata nokon gong for teatret.»


Så har da teatersjef Vidar Sandem også funnet fram til publikumsfulltreffere som Jungelboka, Evig ung, og Jesus Christ Superstar.
Årsmøtet later til å ha forløpt i fred og fordragelighet. Etter den dramatiske høsten 2009, er det faktisk uventet. I fjor høst ble ansettelsen av nye sjef for teatret så klønete håndtert av styreleder Magnus Rindal at mange ventet at han enten kom til å gå av frivillig, eller under 2010-årsmøtet ville bli anmodet om å stille sin plass til disposisjon. Ny teatersjef ble ansatt 14. desember, men på vegne av teatrets kunstnergrupper uttrykte dramaturg Ola E. Bø, skuespiller Morten Espeland, scenograf Kari Gravklev og musiker Svenn Erik Kristoffersen så sent som i februar i år offentlig sin mistillit til styret. I et oppfølgende intervju sa Ola E. Bø rett ut at han mente styreleder burde gå av.
Bare vel to måneder senere har stemningen snudd. NOVA-direktør, professor Magnus Rindal blir sittende, det gjør også styrets nestleder, filmdirektør Nina Refseth, og styremedlemmene Hege Marie Norheim (direktør for StatoilHydros nordområdeinitiativ) og Arild Sundberg (kommunaldirektør i Oslo byråd). Ett av styremedlemmene skiftes ut: Varaordfører i Telemark, Sp-politiker Lars Bjaadal, erstattes av en annen Sp-er, sogningen Steinar Ness, i dag medlem av kommunestyret i Gaular kommune. Steinar Ness har iallfall en viss kulturerfaring: Han har vært nestleder i Riksteatrets styre, og var politisk rådgiver i Kulturdepartementet da Anne Enger Lahnstein var kulturminister.
Men teatrets kunstnergruppe har skiftet ut sin representant. Det var en utbredt oppfatning at Bernhard Ramstad, som satt i det nedsatte ansettelsesutvalget, spilte en avgjørende rolle i prosessen i kraft av å være den eneste med teaterkunstfaglig kompetanse. Til å representere seg har det kunstneriske personalet nå valgt nettopp den opposisjonelle dramaturgen Ola E. Bø. Og nå skal Ola E. Bø samarbeide tett og nært nettopp med mannen han i februar i år mente ikke hadde noe som styreleder å gjøre. Tidene skifter, og vi skifter i takt med dem.
 

Publisert: 28.04.10 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Det Norske Teatret

Det Norske Teatret