home

Agnete Haaland overtar Den Nationale Scene

Av de ni søkerne til stillingen var det Agnete Haaland som sammen med danske Kim Bjarke ble regnet som den mest sannsynlige nye teatersjefen på DNS. På en pressekonferanse i dag kunngjorde Siren Sundland, styreleder på Den Nationale Scene, at når Bjarte Hjelmelands åremål går ut 1. januar 2012, skal Agnete Haaland etterfølge han som teatersjef i Bergen.

Agnete Haaland er utdannet skuespiller, og hun har hele tiden fortsatt å spille samtidig som hun har vært en sterk, dyktig og engasjert leder for Norsk Skuespillerforbund, siden 2008 også leder for det internasjonale skuespillerforbundet, IFA. Hun har også hatt flere regioppgaver, og i 1991 grunnla hun frigruppen Thalias Døtre. Teatersjef er vel det eneste hun ennå ikke har vært.

Det vil bli spennende for en markant fagforeningsleder som henne brått å befinne seg på den andre siden av forhandlingsbordet! Men heldigvis har hun halvannet år på seg til å forberede seg til sin nye rolle.

Med utnevnelsen av Agnete Haaland har to av våre tre nasjonale teatre fått kvinnelig sjef - på Nationaltheatret er Hanne Tømta inne i sin første sjefsperiode. Dessuten er jo Ellen Horn sjef for det landsdekkende Riksteatret. Agnete Haaland "ønsker å bygge videre på den stoltheten og begeistringen Bjarte Hjelmeland har skapt rundt teatret i Bergen, gjennom både musikaler, komedier, klassikere og samtidsdramatikk. DNS skal være et teater som setter dagsorden og være et sted for debatt innen samfunnsaktuelle spørsmål". Som Nationaltheatrets Hanne Tømta sa da hun tiltrådte, ønsker Agnete Haaland en sterk satsing på barn og unge. Vi får håpe hun bedre enn sin Oslo-kollega klarer å gjennomføre akkurat den delen av sine planer.

Her er pressemeldingen DNS sendte ut:

Hun debuterte som skuespiller ved teatret, og fra 2012 blir Agnete G. Haaland den første kvinnelige teatersjefen ved Den Nationale Scene
Agnete G. Haaland vokste opp bare noen steinkast fra Den Nationale Scene og fikk også sin skuespillerdebut ved teatret, da hun i 1981 spilte i barneforestillingen ”Den Store Alfredo”. Siden har Haaland vært skuespiler ved en rekke norske teatre. I 1990 etablere hun dessuten teaterkompaniet ”Thalias Døtre”, som har skapt en rekke kritikerroste forestillinger og som har turnert i Europa, USA, Latin-Amerika og Asia. Siden 1999 har hun vært leder av Norsk Skuespillerforbund og i 2008 ble hun også president i The International Federation Of Actors (FIA)
Sterk kunstnerisk leder
- Haaland har gjennom sine 30 år som skuespiller, regissør og som leder av Norsk Skuespillerforbund og den internasjonale skuespiller federasjonen IFA en enestående innsikt i og kjennskap til norsk og internasjonalt teater. Hun har dessuten lang ledererfaring som styret mener vil bidra til å fortsette å utvikle DNS som et viktig teater både regionalt og nasjonalt, sier styreleder Siren Sundland.
Skape begeistring
- Jeg ønsker å bygge videre på den stoltheten og begeistringen Bjarte har skapt rundt teatret i Bergen, gjennom både musikaler, komedier, klassikere og samtidsdramatikk. DNS skal være et teater som setter dagsorden og være et sted for debatt innen samfunnsaktuelle spørsmål, sier Agnete G. Haaland. Hun forteller videre at hun også ønsker et sterkt fokus på barn og ungdom.
Tidligere i år ga nåværende teatersjef Bjarte Hjelmeland beskjed til styret ved DNS at han ikke ønsker å ta en ny periode som teatersjef etter at åremålet hans går ut 1. Januar 2012. Dermed ble stillingen lyst ut og det var ni personer som søkte stillingen.  Agnete G. Haaland har blitt enstemmig valgt som ny teatersjef ved DNS.

 

Publisert: 18.08.10 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Agnete Haaland blir ny sjef på DNS

Agnete Haaland blir ny sjef på DNS