Norsk skuespillerforbund utnevnte søndag to nye æresmedlemmer: Jakob Margido Esp og Monna Tandberg. Dermed har forbundet 23 sprellevende æresmedlemmer.
Som naturlig er, er de fleste av æresmedlemmene selv skuespillere. Men det finnes et par unntak, og de er helt i tråd med at æresmedlemsskapet tildeles "personer som har hatt spesiell betydning for forbundet, scenekunsten eller skuespilldiktningen”. Dramatiker Jon Fosse er æresmedlem, det er også danser, koreograf og instruktør Edith Roger, og det er også Trine Næss, teaterviter og i mange år ansvarlig for Teatermuseet i Oslo. Blant æresmedlemenne finnes også et par skuespillere som har ledet Forbundet: Karen Randers-Pehrson som satt fra 1978 til 1980 og Ragnhild Nygaard som overtok etter henne, og deretter ledet Forbundet i 14 år, lenger enn noen har ledet det før eller siden. Men når Agnete G. Haaland blir teatersjef i Bergen 1. januar 2012, vil hun ha vært Forbundets markerte leder i 11 år.
Blantde mest kjente æresmedlemmene er Wenche Foss, Toralv Maurstad og Liv Ullmann.Men egentlig bør alle nevnes, ikke minst fordi den komplette listen ikke finnes på Forbundets hjemmesider: Svein Erik Brodal, Liv Dommersnes,Gustav Adolf Hegh, Karin Hox, Lasse Kolstad, Sossen Krogh,Henny Moan, Grethe Nordrå, Sverre Anker Ousdal, Gerdi Schjelderup, Espen Skjønberg, Kjell Stormoen og Sigmund Sæverud.
Her er Skuespillerforbundets egen presentasjon av sine to nye æresmedlemmer:
Monna Tandberg (f.1939) er en av våre fremste skuespillere og Ibsen-tolkere. Hun har fremført samtlige av Ibsens store kvinneroller, og har også skrevet og fremført egne forestillinger basert på Ibsens liv og tekster.
Tandberg debuterte i 1960 på Nationaltheatrets biscene. Fra 1961 til 64 var hun fast engasjert i Fjernsynsteatret, som i denne perioden markerte seg med et repertoar av samtidsdramatikk i tillegg til klassiske teaterstykker. Tandberg fikk dermed vist spennvidden i sitt talent. Hun var en svært populær Alberte i fjernsynsserien med samme navn, basert på Cora Sandels roman. 1964–69 var hun knyttet til Det Norske Teatret. Her fortsatte hun med store oppgaver og gjorde seg bemerket med roller som Ofelia i Shakespeares «Hamlet», Nora i Ibsens «Et dukkehjem» og Rebekka West i «Rosmersholm».
Fra 1969 har Monna Tandberg vært tilknyttet Nationaltheatret. Her har hun tolket mer enn 80 ulike roller. 1971 gjorde hun en legendarisk Hedda Gabler i Arild Brinchmanns regi og i 1999 hadde hun stor suksess som den første kvinnelige Mefisto i Goethes «Faust». I tillegg til de store, dramatiske rollene har hun spilt samtidsdramatikk og performanceforestillinger, og hun har i permisjonsperioder vært tilknyttet frigruppemiljøet og privatteatre. I 2007 ble hun en del av Torshovgruppen.
Hun har vært medlem av styret for Statens Teaterskole og Norsk Kassettavgiftsfond og har mottatt Teaterledernes pris, Per Aabels ærespris, og er slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.
Jakob Margido Esp (f.1943) er landskjent som en allsidig skuespiller og ikke minst som sitt alter ego “Flettfrid Andresen”.
Esp gikk på elevskolen ved Trøndelag Teater 1961–64. Etter endt utdannelse jobbet han i noen år som frilansskuespiller med oppdrag bl.a. ved Nationaltheatret, før han ble ansatt ved Rogaland Teater 1969. I 1972 vendte han tilbake til Trøndelag Teater der han ble til han gikk av med pensjon i vår. Her har han medvirket i 86 produksjoner. Hans repertoar spenner fra rollen som Nydeli' Nydeli' i musikalen «Guys and Dolls» til Estragon i Becketts «Mens vi venter på Godot», Krogstad i Ibsens «Et Dukkehjem» og Trigorin i Tsjekhovs «Måken».
Esp har gjort seg kraftig bemerket i teaterets komedie-, musikal- og kabaretforestillinger. Kabareten «Store Lille Otto», basert på Otto Nielsens viser, ble Trøndelag teaters største suksess gjennom tidene, med turné og opptak for fjernsyn. Han ble landskjent 1983, da figuren Flettfrid Andresen gjorde entré i den norske offentligheten – først som samfunnskommentator i NRKs Nitimen og senere som meget aktiv tv-aktør. Flettfrid har gitt ut cd og bøker, og var i 1999 hovedpersonen i Edvard Rønnings teaterstykke «Flettfrid tar saken», som var en stor publikumssuksess på Trøndelag Teater.
Jakob Margido Esp har gjort en betydelig innsats for å spre åpenhet om og bekjempe fordommer mot psykiske lidelser. Han har blant annet gitt ut boken Hvis du kommer langt nok ut (1993), og har turnert landet rundt med sine foredrag og humor og helse. For dette arbeidet mottok han Tabuprisen fra råd for psykisk helse i 1995, og han var 1998–2001 medlem av Verdikommisjonen.
Din kommentar: