home

Vår på Det Norske Teatret

Tirsdag skal teatersjef Erik Ulfsby legge fram hele Det Norskes repertoar i 2011. Inntil videre får vi nøye oss med å si litt om de ni premierene som allerede er lagt ut op teatrets hjemmeside.

Tirsdag i neste uke legger påtroppende sjef på Det Norske Teatret, Erik Ulfsby, fram programmet for hele 2011. Men på teatrets hjemmeside er allerede det meste av vårens repertoar offentliggjort. Eller det får vi iallfall tro, all den tid vi kan lese om hele ni forestillinger med premiere mellom januar og april.
Teatrets hjemmeside inneholder omtrent alle relevante opplysninger om disse ni premierene. Her har jeg valgt å konsentrere meg om dramatikere og regissører, men anbefaler alle nysgjerrige å ta en titt på spalten «På Plakaten» på www.detnorsketeatret.no.

Fra Enron til Innsirkling
Første premieren på Hovudscenen er Enron, den dramatiske fortellingen om det Texas-baserte energiselskapet som gikk i konkurs i 2001. Stykket er skrevet av engelske Lucy Prebbles, og skal nå settes opp i New York etter å ha hatt stor suksess og fått flere priser i England. Regissør blir Kjetil Bang-Hansen. Neste premiere finner sted 20. januar, og den finner sted på det som beskrives som teatrets nye Scene 3. Stykket heter Frøken Else, og er skrevet av østerrikske Arthur Schnitzler. Hans kanskje mest kjente stykke, Runddans (Reigen) ble i 1998 satt opp på Rogaland Teater av Marit Moum Aune. Her blir regien ved finske Cilla Black som hadde regien på Witold Gombrowicz’ Yvonne i 2008.
28. januar, antakelig på Scene 2, blir det premiere på Lasse Kolsruds dramatisering av Carl Frode Tillers første bind av Innsirkling. Kolsrud skal selv ha regien, mens musikken blir ved jazztrompetisten Mathias Eick som også skal spille rollen som David, mannen uten hukommelse. En sceneversjon av Robert Louis Stevensons klassiske fortelling om Skatten på sjørøvarøya blir vårens musikalske familieforestilling på Hovudscenen. Dramatiseringen er ved Preben Harris og Sebastian som også har skrevet musikken, og regien ved Audny Chris Holsen.

Ny scene 3
To nye premierer på Scene 3, og pussig nok er ingen av dem satt opp med mer enn seks forestillinger. Kanskje en feil? Time will show. 24. februar er det Tvil som den amerikanske dramatikeren Patrick Shanley skrev i 2003, og som tar opp et aktuelt tema: katolske presters misbruk av unge gutter. Regissør her er Hans-Petter Moland. Peer Perez Øian debuterte i høst som regissør med Hedda Gabler som var en del av Nationaltheatrets Ibsenfestival, på Det Norske skal sette opp det tyske Sjuk ungdom, frå1926, «eit påfallande moderne stykke av bulgararen og austerrikaren Ferdinand Brückner (1891-1958).»
En av teatrets store suksesser i de siste årene var Få meg på for fa’en, Olaug Nilssons dramatisering av sin egen roman med samme navn. Denne gangen har hun dramatisert sin roman Vi har så korte armar fra 2002, og den settes opp av Marit Moum Aune som også hadde ansvaret for Få meg på for faen i 2007. Premieren er fastsatt til 4. mars.
 

Vårmusikal
Vårens musikalsatsing på Hovudscenen blir Eg elskar deg. Du er heilt perfekt .Men burde du ikkje? den store Off-Broadway-suksessen som sto på plakaten til New Yorks Westside Theatre i 12 år, fra 1996 til 2008. I vår ble den satt opp på Haugesund Teater, og Jostein Kirkeby Garstad som hadde regiansvaret i Haugesund, får det også i Oslo.

8. april blir det mer oversatt samtidsdramatikk: Danske Line Knutzons komedie Handverkarar. Hennes  Snart kjem tida ble spilt på Det Norske i 2001, og 20011-oppsetningen skal være «ein vittig komedie og ein slåande kommentar til verdidebatt og norsk røyndom og kvardag», Regi ved danske Kom Bjarke. Og nå er det bare å smøre seg med tålmodighet og vente på Erik Ulfsbys pressekonferanse tirsdag.

Publisert: 28.10.10 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Erik Ulfsby

Erik Ulfsby

Tirsdag legger Erik Ulfsby fram hele neste års repertoar på Det Norske Teatret

Foto Morten Holm/Scanpix