home

"Enron" på flere norske scener

Lucy Prebbles "Enron" får premiere på Det Norske Teatrets Hovudscene 14. januar.Men det blir flere versjoner av "Enron" å se på norske scener til våren.

Teatret Vårt samarbeider nemlig med Rogaland Teater om en oppsetning av Lucy Preblles store suksess om "historiens største konkurs". Det er all grunn til å vente segkunstnerisk spennende, men likevel svært ulike tolkninger. I Oslo er det Kjetil Bang-Hansen, en av nestorene blant norsk regissører, som har ansvaret for å sette opp stykket. I Stavanger og Molde blir det Transiteatrets innovative leder, Tore Vagn Lid, som nylig forvirret enkelte,og begeistret andre med sin "Pavane for en død prinsesse".

På sin hjemmesiden skriver Teatret Vårt følgende om stykket:

"Konkurs
Det har snart gått ti år siden det ble avslørt at Enron, som var et av verdens ledende selskaper innen gass, elektrisitet og kommunikasjon, hadde svindlet og skjult gjeld. I Washington og Wall Street ble keiserne av politikk og finans tatt med rumpen bar. I forestillingen får publikum møte toppsjefer som mener deres fortreffelighet tilsier godtgjørelse langt utover prestasjonen, revisorer som ser visse fordeler i regnskapspraksis hinsides all fornuft og analytikere som anbefaler aksjer som ikke er verd sin vekt i papir.

Kapitalisme
Andre stikkord er kontrollinstanser som forsvarer hull i regelverket, og lobbyister som avsporer lover og regler som skal beskytte markedets integritet. Enrons behov for politisk innflytelse og kjappe finansgrep var profitabel butikk. Men etter avsløringer om kokte bøker, pyramidespill og bedragerier i gigantmålestokk, virket elitens etikk like substansiell som den uheldige keiserens nye garderobe."

Skuespillere ved de to teatrene deler på rollene, og Bjørnar Lisether Teigen som nylig hadde regien på Håkon Melværs omstridte "Hele Norges Bennus" spiller en av de bærende rollene. Teatret Vårt oppgir ingen premieredato, men ettersom det skrives at Rogaland Teater og Teatret Vårt  "vil være de første teatrene i Norge som setter opp suksessforestillingen om historiens største konkurs", må vi gå ut fra at Norgespremieren blir før 14. januar som er Det Norske Teatrets premieredato.

Og det blir den: www.idalou.no har nettopp fått vite at Norgespremieren vil finne sted allerede 8. januar!

Publisert: 29.10.10 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!

Kommentarer (2):

IdaLou Larsen, redaktør for idalou.no01.11.10 21:24
Tusen takk! Gleder meg til to oppsetninger som vil måtte bli ytterst forskjellige. Ser fram til din scenografi.
Kyrre Bjørkås01.11.10 12:59
Se teaseren her: Norske Enron http://vimeo.com/16370752
Teatersjef Arne Nøst, Rogaland Teater

Teatersjef Arne Nøst, Rogaland Teater

Teatersjef Carl Morten Amundsen, Teatret Vårt

Teatersjef Carl Morten Amundsen, Teatret Vårt