home

Høsten på Det Norske Teatret

5 urpremierer, 2 Norgespremierer, 2 nypremierer og en helt vanlig premiere: Høsten på Det Norske Teatret.

Høsten starter med to norske premierer som begge blir en del av Norsk Dramatikkfestival. En urpremiere: Eirik Nilssen-Brøyn setter opp Per Schreiners «Eit langt og lykkelig liv», ett av vinner manusene i Dramatikkfestivalens konkurranse, og Øyvind Osmo Eriksen får regiansvaret for Jon Fosses «Namnet». Begge spilles på den nye Scene 3, det vil si at heller ikke denne gangen blir Jon Fosse satt opp på en hovedscene. Men da Thomas Ostermeier i 2001 gjestet Samtidsfestivalen med nettopp «Der Nahme» (Namnet) ble stykket spilt på Nationaltheatrets Hovedscene!

Hovudscenen
Høstens første og eneste nye premiere på Hovudscenen blir en «grotesk og bisarr junkopera» for ungdom og unge voksne. Den bygger på de oppdragende skrekkhistoriene den tyske legen Heinrich Hoffman (1809.1894) skrev til sin sønn, og i Norden var de lenge kjent under navnet «Den store Bastian», mens den tyske utgaven het «Struwwelpeter» eller «Lustige Geschichten». Erik Ulfsby skal selv ha regien, og premieren blir 9. september. 9. oktober får Hovudscenen «nypremiere» på «Next to normal»,
- Vi skulle gjerne ha fortsatt å spille denne suksessfulle musikalen i vårsesongen, men av praktiske grunner var det dessverre umulig, forklarer Ulfsby.- Dessuten kan vi godt tenke oss å bli litt mer repertoarteater.
Scene 3
På Scene 3 blir det 17. september premiere på en monolog sin Svein Tindberg selv har skrevet, og der han tar opp likheter og ulikheter mellom kristendommen, jødedommen og islam. Kjetil Bang-Hansen har regien, og forestillingen heter «Abrahams barn». Deretter blir det premiere på den finske «Fundamentalisten» av Juha Jokela, satt i scene av Elisabeth Matheson Solberg, og sesongens siste premiere på denne scenen blir «Kjære Noreg», et kjærlighetsbrev Herborg Kråkevik, som nå er bosatt i Danmark, har skrevet til sitt egentlige fedreland.
Scene 2
På Scene 2 åpner sesongen med en nypremiere på «Den unge Werthers lidingar» som selv om den ikke gledet alle kritikere like meget, er blitt en stor suksess blant yngre publikummere. Neste premiere skjer i samarbeid med Universitetet i Oslo som feirer sitt 200-års jubileum. I denne anledning har Otto Homlungs dramatisert Arne Garborgs klassiske «Bondestudentar», og han setter den også i scene. Premiere 14. oktober.
Eeik Ulfsby setter også sluttstrek for en etter hvert lang juletradisjon på Det Norske Teatret: «Teskjekjerringas juletstrid». I stedet skal Bjørn Sæter sette opp en ny juleforestillingen, «Guds gjøgler» som tar utgangspunkt i en gammel middelalderlegende.
 

Publisert: 02.11.10 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Next to normal

Next to normal

Heidi Gjermundsen Broch som den psykisk syke Diana

Foto Fredrik Arff

Unge Werthers lidingar

Unge Werthers lidingar

Hele ensemblet - Torbjørn Eriksen (Werther), Marie Blokhus (Lotte) og Tobias Santelmann (Albert) framfører en lystig låt som introduksjon til kveldens lidelser.

Foto Chris Erlbeck