home

Basisfinansiering til Vegard Vinge og Ida Müller

Les Kulturrådets pressemelding her

Kompaniet Vinge/Müller er tildelt 12 millioner kroner fra Norsk kulturråd over ordningen for basisfinansiering av frie scenekunstgrupper. Tilskuddet er fordelt på tre millioner kroner per år i fire år.
Kulturrådet har i rådsmøte den 30. mars vedtatt at kompaniet Vinge/Müller får plass under ordningen for basisfinansiering av frie scenekunstgrupper.

 

Dette er helt fantastisk! - Vi skal kline til nå, sier Vegard Vinge på telefon fra Berlin.

- Uten Kulturrådet hadde vi ikke hatt noe kunstnerskap. Dere er vår institusjon, sier Vinge, som for tiden er i gang med oppsetningen av Vildanden ved Volksbühne i Berlin.

 

Utfordrende og kompromissløst

 

Vegard Vinge og Ida Müller har på kort tid etablert seg på den samtidige europeiske teaterscenen og har fått mye oppmerksomhet både i Norge og internasjonalt. Kompaniet opplever stor etterspørsel fra toneangivende institusjoner i utlandet. For tiden har duoen et residensopphold ved det prestisjetunge teatret Volksbühne i Berlin.

 

- Vinge/Müllers arbeider understrekes av en helstøpt kunstnerisk tenkning. Ensemblet står sentralt i den skapende prosessen, og det skilles i liten grad mellom teknisk og kunstnerisk medvirkende. Ved å inkludere tilskuerne i salen viser de en sjenerøsitet i forhold til publikummet sitt, sier Asta Busingye Lydersen som er nestleder i Kulturrådet og leder for faglig utvalg for scenekunst.

 

Kompaniet har fått mye oppmerksomhet de siste årene blant annet for oppsetningene av Ibsens Et dukkehjem, Gengangere og Vildanden.

 

- Vinge/Müllers oppsetning av Vildanden i 2009 markerer et vannskille i norsk scenekunst, sier Kulturrådets scenekunstkonsulent Elisabeth Egseth Hansen.

- Deres kunstneriske arbeid overskrider og utfordrer verkforståelse, etablerte kategorier og formater. De arbeider bevisst sjangeroverskridene i grensen mellom det strengt formale og det performativt rituelle uttrykket.

- Vinge og Müller har et egenartet kunstnerskap i sterk vekst, med fokus på kunstforskning og verkutvikling. Deres kompromissløse holdning til teatrets muligheter som politisk og menneskelig kommunikasjonsmiddel står i særstilling, sier Egseth Hansen.

 

 

Publisert: 30.03.11 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!