home

Dette er den europeiske teaterprisen

Den europeiske teaterprisen ble opprettet i 1986 og har siden vært delt ut 14 ganger. Prisen New Theatrical Realities ble opprettet i 1990, og flere kan få prisen hvert år. Sverige har seks kandidater til prisen. Norge og Danmark ingen.De fleste landene i Europa har nasjonale teaterpriser, som Heddaprisene her hjemme. Men det finnes også en Europeisk Teaterpris, opprinnelig et pilotprosjekt i EU-kommisjonens regi. Den ble delt ut for første gang i 1986, til Ariane Mnouchkine og hennes Théâtre du Soleil. Peter Brook mottok den året etter. Disse to var også de første som mottok Norges internasjonale Ibsenpris, Peter Brook i 2008, og Ariane Mnouchkine året etter.
I de 25 årene som er gått siden Den europeiske prisen ble stiftet, er den blitt delt ut 14 ganger, med noe ujevne mellomrom. De ni første festivalene fant sted i Taormina på Sicilia, og slagordet den gangen skal ha vært «Teater, ikke mafia!» I 2001 ble prisen for siste gang delt ut i Taormina. Så ble det stille. Prisens nettside sier ikke noe om hva som skjedde, men 2001 var året da Berlusconi kom til makten igjen, og mye tyder på at det betydde slutten på den økonomiske statsstøtten som er nødvendig for å organisere så vel festival som prisutdeling. Slagordet «teater, ikke mafia» var kanskje ikke egnet til å begeistre Berlusconi?
Men i det stille var det mange som arbeidet iherdig for at prisen skulle leve videre, og etter en pause på fem år, mottok Harold Pinter prisen i Torino der arrangementet inngikk som del av OLs kulturprogram. I 2007 og 2008 fant utdelingen sted i den greske byen Thessaloniki, og i 2009 i Wroclaw i Polen, i anledning Grotowskij-året. I 2010 ble det ikke delt ut noen pris, men fra 12. til 17. april i år var St. Petersburg vertsby for Den europeiske teaterprisen som gikk til den tyske regissøren Peter Stein.
Prisen har gått til 11 regissører, to dramatikere, Heiner Müller og Harold Pinter, en danser og koreograf (Pina Bausch), og en skuespiller, Michel Piccoli, og hedrer et livsverk som har hatt betydning for scenekunstens utvikling i Europa. Siden 1990 har den vært supplert med prisen New Theatrical Realities, som går til nye uttrykk i europeisk scenekunst. Et bredt sammensatt råd foreslår kandidater som så velges ut av en jury, og i år var det seks prisvinnere i denne kategorien. Siden 1990 er det blitt foreslått 173 kandidater til prisen, mens 33 har mottatt den. Sverige har aldri fått den, men har fire kandidater: Mats Ek, Cirkus Cirkör, Susanne Osten og Lars Norén. Kristian Smeds har i flere år vært Finlands eneste kandidat og fikk prisen i år. Det gjorde også islandske Vesturport Theatre som har vært kandidat siden 2007. Det har aldri kommet forslag om kandidater fra Norge eller Danmark.

Publisert: 05.05.11 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Den europeiske teaterprisen

Den europeiske teaterprisen

Harold Pinter mottok Den europeiske teaterprisen i Torino i 2006