home

Den internasjonale Ibsenprisen til Peter Brook

Regissør Peter Brook mottar prisen på Nationaltheatret søndag 31. August

Peter Brook er en av vår tids store regissører som her hjemme kanskje er mest kjent for sin filmatisering av "Mahabharata".

Prisen som ble opprettet av Stoltenberg-regjeringen i 2006 er på 2,5 millioner kroner. Liv Ullmann, som i dag offentliggjorde prisvinnerens navn, har ledet komiteen som har utpekt prisvinneren.

Peter Brook er en av vår tids store regissører. Han er født i 1925, og har siden 1970 arbeidet i Paris. Her hjemme vil han kanskje være mest kjent  for "Mahabharata", hans filmatisering av teateroppsetningen med samme navn.

risen som ble opprettet av Stoltenberg-regjeringen i 2006 er på 2,5 millioner kroner. Liv Ullmann, som i dag offentliggjorde prisvinnerens navn, har ledet komiteen som har utpekt Peter Brook.

Komiteen for den internasjonale Ibsen-prisen har bestått av Liv Ullmann (leder), teatersjef Eirik Stubø (nestleder), skuespiller og forfatter Anna Bache-Wiig, professor Øyvind Gulliksen, teaterregissør Kamaluddin Nilu, skuespiller Ghita Nørby og kritiker Leif Zern. I sin begrunnelse skriver komiteen at Peter Brook " Peter Brook tildeles prisen fordi han så overbevisende har demonstrert at all betydelig dramatikk og teater har en unik evne til å forene mennesker, at kulturen tilhører alle, at ingen gruppe og ingen nasjonalitet kan kreve eierskap til et verk, diktet i ord eller gestaltet på scenen, heter det i juryens begrunnelse."

Peter Brook kommer til Norge for å motta prisen søndag 21. august på Nationaltheatret, og skal dagen etter delta i et seminar i Skien, "Artistic Freedom – Myths and Realities». Han nyeste produksjon, Sizwe Banzi er død, gjester Riksteatrets Mangfoldsfestival i november.

 

Peter Brook

Peter Brook ble født i London i 1925 en russisk-jødisk familie som hadde flyktet fra den russiske revolusjonen. Han startet sin teaterkarriere i 1944 da han satte opp Christopher Marlowes Doktor Faustus. I løpet av sin lange karriere har han både satt opp klassikere og samtidsdramatikere, han har vært operaregissør. og han har også hatt ansvaret for en rekke filmer, flere har vært filmatiseringer av hans egne teaterproduksjoner.

I 1970 slo han seg ned i Paris, der han sammen med Michelle Rozan grunnla The International Centre for Theatre Research som nå holder til i  teatret Les Bouffes du Nord i Paris, og der han fortsetter sitt internasjonale arbeid.

Den engelske Wikipedia-artikkelen om Peter Brook er allerede blitt oppdatert: "On Monday August 18 2008 the actress Liv Ullmann informed in a press conference at the Nationaltheatret in Oslo that Peter Brook will receive The Ibsen Award for 2008. He will then be the first winner of the prize of NOK2.5 mill (apprixomately £200.000). The arrangement will find place in Oslo on August 31 during this year's Ibsen Festival."

Publisert: 18.08.08 av IdaLou Larsen Bookmark and Share
Peter Brook

Peter Brook

Peter Brook er den første som mottar Den internasjonale Ibsenprisen.