home

Ibsenprisen til Edvard Hoem

Tale Næss og Gyrid Axe Øvsteng var nominert til den nasjonale Ibsenprisen sammen med Edvard Hoem. Han fikk prisen for "Mikal Hetles siste ord", uroppført på Sogn og Fjordane Teater ifjor.

I fjor nominerte for første gang nominerte juryen for  Den nasjonale Ibsenprisen tre dramatikere til prisen, og daværende jurymedlem Harry Guttormsen uttalte til Dagbladet at det tydet på en meget positiv utvikling for norsk dramatikk for han hadde " hørt fra tidligere juryer at de måtte lete etter den ene, gode kandidaten. Det sier noe om nivået på årets dramatikere", Priskandidater ifjor var Christopher Grøndahl, som også fikk prisen, Arne Lygre og Janne Langås.

I årets jury er teatersjef Ellen Horn blitt erstattet av teatersjef Hanne Tømta, og Anita Hammer fra Universitetet i Oslo er blitt medlem av juryen i stedet for Harry Guttormsen, men de øvrige fire medlemmene er de samme i år: i alfabetisk frekkefølge representerer Per Ananiassen Norsk dramaturgforum og Inger Buresund Skien kommune, mens Jon Refsdal Moe representerer  Norsk Kritikerlag og Terje Mærli  Norsk sceneinstruktørforening. 

Til tross for at norske teatre nettopp i teatersesongen 2007/2008 har måttet tåle sterk kritikk for å spille altfor lite ny, norsk dramatikk,må årets jury, akkurat som fjorårets, hatt mange gode tekster å velge imellom: De har heller ikke kunnet unngå å ende opp med tre nominasjoner.

Tale Næss ble nominert for enakteren "Det tredje stadiet" , oppført på Trøndelag Teater våren 2007 som en del av "Trondheim Open 2", Gyrid Axe Øvsteng for "Verkeleg", et bestillingsverk for Den Unge Scenen. Jeg så teksten  oppført av Hallingdal Ungdomsteater, og skrev den gangen at Axe Øvstengs  "satire av realitysamfunnet og av den fascinasjon det øver på unge mennesker er ... meget aktuell og politisk korrrekt". Det tredje nominert stykke var det eneste helaftens dramaet, "Mikal Hetles siste ord"  av Edvard Hoem, som også fikk prisen. Utdelingen fant sted i Skien mandag, like etter konferansen "Artistic Freedom - Myths, Rites and Realities" der vinneren av Den internasjonale Ibsenprisen, Peter Brook, holdt et av hovedinnleggene. Utdelingen skjer vanligvis 20. mars som er Ibsens fødselsdag, men ble utsatt i år.

 "Mikal Hetles siste ord" ble uroppført 14. desember i fjor på Sogn og Fjordane Teater i Førde i regi av  Torkil Sandsund. Stykket bygger på Hetlesaken fra 1906, en sak som har engasjert, og fremdeles engasjerer mange i regionen: Mikal Hetle ble dømt for et mord han ikke hadde begått, og ikke frikjent før etter sin død.  NTB siterer følgende fra juryens begrunnelse: "Med Med «Mikal Hetles siste ord» skinner Hoems lange erfaring som teatermenneske og dramatiker tydelig igjennom. «Mikal Hetles siste ord» er tidsaktuelt og viktig i samfunnsdebatten om enkeltmenneskets utsatthet for å bli forhåndsdømt på bakgrunn av medieoppslag, skriver juryen i sin begrunnelse. Verken Skien kommune eller Sogn og Fjordane Teater har ennå lagt ut hele juryens begrunnelse på sine nettsider. I min anmeldelse i Klassekampen skrev jeg den gangen at sceneversjonen ikke helt maktet å formidle justismordets "allmenne dimensjoner", og lyktes "best i sin skildring av personene, og av konfrontasjonene mellom dem, i tiden før "bygdedyret" våkner, og kaster seg over Mikal Hetle".

Prisen er på 150 000 kroner, og vinneren får også en statuett av Nina Sundbye.

Publisert: 02.09.08 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Edvard Hoem

Edvard Hoem

I Skien mandag mottok Edvard Hoem den nasjonale Ibsenprisen.