home

Nominert til Gullsekken

Nå foreligger nominasjonene til Gullsekken, prisen som hvert år deles ut både til Skolesekkens beste produksjon, og til den beste skolen. 20 skoler og 33 produksjoner er nominerte, og nå skal juryen, som i år ledes av Vera Micaelsen, starte arbeidet med å finne fram til de fire finalistene i hver gruppe, og deretter til vinnerne.

På spørsmål om hvordan nominasjonene skjer, forklarer Astrid Holen, leder av sekretariatet for Den kulturelle skolesekken, at i prosessens første del står det enhver fritt å komme med forslag til nominasjoner.
- I år var fristen for å sende inn forslag satt til 10. januar. Så samles alle forslagene i en database, som sendes ut til fylkeskommunene, de ni kommunene som mottar midler til Skolesekk-virksomheten direkte pluss til de seks nasjonale aktørene, og disse har alle anledning til å velge ut to produksjoner og to skoler. Men de kan også bare velge en kandidat, dersom de ønsker det. 
De seks nasjonale aktørene er Rikskonsertene, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Norsk scenekunstbruk, Film og Kino, Norsk kulturråd og Norsk forfattersentrum, og som det står på Skolesekkens hjemmeside, skal de «bidra til å stimulere til nyproduksjon, danne nettverk, legge til rette for kompetanseutvikling og gi faglige råd på feltet».
De ni kommunene det her gjelder kalles «100 % kommuner» og er Alta, Bergen, Bodø, Eidsvoll, Karmøy, Lørenskog, Stavanger, Tromsø og Trondheim.
Videre arbeid
I dag er altså alle nominasjonene offentliggjort og dermed skal juryen begynne sitt arbeid. Foruten leder Vera Micaelsen, forfatter, programleder og  filmarbeider, består juryen av Line Alsaker, journalist i NRK P2, Bodil Alver Moen, rektor ved Søre Ål skole, Lillehammer, skolen som vant Gullsekken for beste skole i fjor  og Juan Brito Vargas, billedkunstner, tidligere medlem av fagutvalget for barn og unge i Norsk kulturråd.
- Juryens første oppgave er å finne fram til fire finalister i hver kategori, dvs., fire skoler og fire produksjoner. Hvem det er blir kjent 10. mars, forklarer Astrid Holen.
- Men juryen skal vel også kåre vinnerne?
¬- Det skal den, og vinnerne av Gullsekken i begge klassene blir i år offentligjort 17. april på Lillestrøm, i forbindelse med Fagdagene for Den kulturelle skolesekken.
- 33 produksjoner i seks forskjellige klasser er nominert i år: tre innen sjangeren Kulturarv, fem representerer Kunstarter i samspill, to Litteratur, sju Musikk, ni Scenekunst og sju Visuell kunst. De som nominerer er med andre ord ikke forpliktet til å finne kandidater i samtlige kunstkategorier?
- Det er de ikke. Men det er gledelig at så mange kunstkategorier er representert i år. Film er den eneste som ikke har noen nominasjoner.
- Scenekunst har vunnet prisen flere ganger?
- Ja, Gullsekken er blitt delt ut siden 2007, det vil si at det i år blir sjette gangen, og i 2009, 2010 og 2011 var det scenekunst-produksjoner som gikk av med seieren.
- Så det er kanskje ikke så rart at mange tror Gullsekken er en pris for beste barne- og ungdomsteaterproduksjon! Hva tror du denne overvekten av vinnende scenekunstproduksjoner skyldes?
- Det kan være at scenekunstmiljøet har sterkere tradisjon på å dokumentere sine produksjoner. Og jeg tror også jeg kan si at de har vært ivrigere, kanskje flinkere, til å foreslå kandidater.
- Opplever jurymedlemmene samtlige produksjoner «live» sammen med elevene, eller?
¬ - Dessverre er det nok ikke mulig å få til, juryen må basere sin vurdering på innhentet dokumentasjon, sier Astrid Holen som er meget spent på hvilken kunstkategori som kommer til å ende opp med Gullsekken i år.

Nominerte innen scenekunst
Ni produksjoner er nominerte innen scenekunst.
Tre av dem er dans: Scenekunst og Buskerud fylkeskommune har begge nominert Superglad av Hege Haagenrud, Rogaland fylkeskommune har nominert Den stygge andungen av Dybwikdans mens Hordaland fylkeskommune har nominert Carte Blanches Uprising.
Østfold fylkeskommune har nominert nysirkus forestillingen Wear it like a Crown som Cirkus Cirkör står bak.
Også i år er Brageteatret med på listen over de nominerte. Sist var i 2011 med Før det ringer av Liv Heløe, som fikk Heddaprisen i kategorien Beste barn- og ungdomsforestilling i 2009. Også i år er et Liv Heløe-stykke nominert: Buskerud fylkeskommune foreslår Når du får tenkt deg om som spilte i høst.
Hordaland Teater er nominert to ganger: av Bergen kommune for Knockout, og av både Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune for den kritikerroste Veggen som hadde premiere under Festspillene i fjor.
Karmøy kommune og Stavanger kommune har nominert Rabinowitz som i fjor også var nominert til Heddaprisen i kategorien Årets forestilling.
Til slutt har Scenekunst nominert Fjørtoft Produksjoners selvbiografiske foredragsforestilling Superwoman som bygger på skuespiller og stuntkvinnes Thea Danielsen Fjørtofts egne erfaringer.
 

Publisert: 02.02.12 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!

Kommentarer (2):

IdaLou Larsen04.02.12 20:56
Beklager! Skal rette det straks! Takk for at du sa fra.
Huy Le Vo02.02.12 22:28
Forestillingen Superglad er laget av Hege Haagenrud
Juryleder

Juryleder

Forfatter, programleder og filmarbeider Vera Micaelsen leder juryen som skal kåre vinnerne av årets Gullsekk.

Foto Norsk kulturråd