home

Heddavinnerne 2012

For første gang i år ble Heddaprisene utdelt før sommerferien. Juryen hadde sitt avgjørende møte 15. mai, og fikk dermed ikke vurdert forestillinger med premiere etter 10. mai.

Årets jury har bestått av - i alfabetisk rekkefølge: Thoralf Berg, Mette Brantzeg, Keld Hyldig, IdaLou Larsen, Petter Rosenlund, Astrid Sletbakk og Kristian Lykkeslet Strømskag.

Beste kvinnelige hovedrolle
Årets Vinner har i løpet av de siste ti årene tolket høyst ulike roller, seriøse, mindre seriøse, klassiske og moderne. Utenfor sitt faste teater har hun medvirket i en løssluppen farse, men også i et alvorspreget dokumentardrama, og i tillegg har hun rukket å bli en prisbelønnet filmskuespiller.  Hun får prisen for sin nyanserte, troverdige og gjennomførte framstilling av en varm, naiv og godhjertet kvinne som i møte med livets harde virkelighet ikke ser annen råd enn å skifte kjønn. Prisen får hun for sin strålende og overbevisende tolkning av Sezuans gode menneske Shen-Te, og av hennes tøffe fetter Shui-Ta på Det Norske Teatret. Prisen for Beste Kvinnelige Hovedrolle går til ANE DAHL TORP.
Beste mannlige hovedrolle
Det er ikke mange år siden Årets vinner startet sin skuespillerkarriere, men han har allerede markert seg på fire forskjellige teatre, og han har også rukket å bli Heddanominert. Det er ingen lett rolle han får prisen for i dag: En sammensatt og motsetningsfylt skikkelse med både komiske og tragiske sider, selvsentrert og selvrettferdig, men også med rette kritisk til et korrupt og overfladisk samfunn. Prisen får han for sin intelligente tilnærming til en krevende tekst som attpåtil er i aleksandriner, hvor han skaper en nyansert, på en og samme tid moderne og klassisk skikkelse av Molières menneskefiendtlige Alceste på Rogaland Teater. Prisen for Beste Mannlige Hovedrolle går til MATTIS HERMAN NYQUIST.
Beste kvinnelige birolle/medspiller
Årets vinner har nå i mange år imponert med sine prestasjoner i store, små og mellomstore roller innen alle scenekunstens sjangere: komedien, musikalen, samtidsdramatikken og klassikerne. Når hun nå mottar Heddaprisen er det nettopp fordi hun er slik en allsidig skuespiller som lekende lett veksler mellom å være sjarmerende, vittig, hysterisk, forførende, kjærlighetshungrende, distansert, fornem og dypt ulykkelig. Prisen får hun for originale, personlige tolkninger av Maria Steuber i Tida og rommet og for portrettet av en kvinne som hat og kjærlighet driver til de ytterste grenser, Christina Mannon i Sorga kler Elektra., begge Det Norske Teatret. Prisen for Beste Kvinnelige Birolle/Medspiller går til GJERTRUD JYNGE
Beste mannlige birolle/medspiller
I snart et tiår har Årets vinner gjort seg gjeldende på teaterscenen, både i Oslo og andre steder. Han utmerker seg ved å ha en på en og samme tid instinktiv og intellektuell tilnærming til karakterene han fremstiller, og slik gjør han dem til levende og komplekse mennesker. Han har også evnen til å lytte, og dermed oppstår et treffsikkert og spennende samspill mellom ham og hans medspillere. Han får prisen for sin nyanserte og gripende tolkning av en ung mann som er splittet mellom hat og kjærlighet, mellom hevnlyst og den dypeste skyld. Heddaprisen for Beste Mannlige Birolle/Medspiller går til TORBJØRN ERIKSEN for hans tolkning av Orin Mannon i Sorga kler Elektra på Det Norske Teatret.
Beste regi
Noen av våre unge regissører er utdannet her hjemme, andre har brakt med seg spennende nye impulser fra utlandet. Sammen har de i de siste femten årene bidratt til å gi norsk teater et gledelig løft. Det har også Årets vinner, som har vist en spesiell evne til å aktualisere en tekst gjennom målbevisst å lete seg fram til dens egentlige budskap, og så skape en overbevisende helhet ved å forene lys, lyd, fysisk ekspressivitet og dans med en nærgående og sikker personinstruksjon. Prisen går til en strålende og underholdende gjendiktning av Black Rider, på Hålogaland Teater, og en gjennomført og særdeles vellykket aktualisering av Molières Misantropen på Rogaland Teater. Prisen for Beste regi går til SIGRID STRØM REIBO.
Årets forestilling
Årets forestilling er unik i sin sjanger. Den holder et høyt kunstnerisk nivå, samtidig som den innsiktsfullt og objektivt belyser et politisk spørsmål som brått ble brennende aktuelt etter begivenheten som snudde opp ned på Norge 22. juli i fjor. Til tross for sitt alvorlige tema veksler oppsetningen befriende mellom alvor og humor, og makter både å underholde publikum og å mane til ettertanke. Forestillingen er både en lærerik og tankevekkende framstilling av selve utgangspunktet for vår kristne kultur. Skrevet og fremført av Svein Tindberg som alene på scenen ivaretar selve teatrets magi, og i over to timer medrivende og umiddelbart kommuniserer med publikum. Årets forestilling er Abrahams barn på Det Norske Teatret.
Beste barn- og ungdomsforestilling
Årets vinner er en alvorlig forestilling, som handler om hvordan konflikter og kriger oppstår omkring stengsler og vegger mellom mennesker og kulturer. Samtidig er det en lekende forestilling som utnytter alle teatrets muligheter. En fantasieggende scenografi er det visuelle motstykket til den varierte og suggestive musikken, og begge skaper sammen et sjeldent vakkert og poetisk univers. Små barn, ungdom og voksne vil alle kunne glede seg over noe som appellerer spesielt til dem. Prisen for Beste barn- og ungdomsforestilling går til VEGGEN av Karoline Krüger og Tore Nysæther på Hordaland Teater. og sammen skaper de et vakkert og poetisk univers med appell til publikum i alle aldre.
Beste visuell design
Scenografien i dag ofte er det mest spennende ved mange oppsetninger, og enten det visuelle tar en minimalistisk eller maksimalistisk form, tilfører scenebildet gjerne forestillingen en egen spennende dimensjon. Til tider underordner Årets vinner med hell sin spesielle begavelse et overordnet scenografisk prosjekt. Men han får prisen for å ha skapt et svimlende vakkert tredimensjonalt univers som utfyller og levendegjør en både enkel og gåtefull tekst, og med ett rikt og mangfoldig billedspråk åpner for uendelige mange ulike assosiasjoner. Prisen for Beste visuell design går til BOYA BØCKMAN for en i beste forstand teatral video og lysdesign til De Utvalgtes Kunsten å bli tam på Black Box Teater.
Særlig kunstnerisk innsats
Sesongen 2011-2012 har utmerket seg med at teatret er blitt mer opptatt av samtiden. På sin måte er årets særlige kunstneriske innsats også samtidsorientert, i og med at målet med prosjektet har vært  å utforske alle fasettene i et av vår tids mest populære uttrykk. Initiativtakerne har lykkes over all forventning, og vil bli savnet nå som prosjektet hører fortiden til. Ekstra gledelig at det er tre skuespillere som ved å igangsette et unikt teaterlaboratorium virkelig har sprengt rammene for det som forventes av dem. Prisen for Særlig kunstnerisk innsats går til THORBJØRN HARR, MARIANNE HOLE OG PER GUNNAR RØISE for en glitrende gjennomføring av Komilab 1 til 6 på Torshovteatret.

 

 

Publisert: 10.06.12 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!

Kommentarer (4):

Thomas19.06.12 10:41
Hurra for IdaLou! Det var på tide. :)
Shanti Brahmachari12.06.12 21:41
Gratulerer Ida Lou
Else Braseth11.06.12 18:28
Gratulerer med Heddakomiteens ærespris, IdaLou - meget vel fortjent!
Tove Bratten11.06.12 11:45
Og så fikk Idalou Larsen meget velfortjent Heddakomiteens Ærespris for "sin 30 - årige energiske innsats for norsk teater, som kritiker, kommentator og jurymedlem". Gratulerer!
Ane Dahl Torp

Ane Dahl Torp

Foto Erik Berg

Mattis Herman Nyquist

Mattis Herman Nyquist

Foto Gisle Bjørneby

Gjertrud Jynge

Gjertrud Jynge

Foto Dag Jenssen

Misantropen

Misantropen

Foto Gisle Bjørneby

Abrahams barn

Abrahams barn

Foto Dag Jenssen

Kunsten å bli tam

Kunsten å bli tam

Foto De utvalgte

Torshovgjengen

Torshovgjengen

Foto Gisle Bjørneby