home

Et nytt - og annerledes - teater

«Nesten som et ordentlig teater – bare litt morsommere»: Det er slagordet til Det Andre Teatret som åpnet sine dører i september i fjor.

Bortgjemte Ivan Bjørndalsgate på Lilleborg i Oslo er oppkalt etter den første bydelsutvalgslederen for Sagene-Torshov, og huser to spennende scenekunstinstitusjoner: The International Theatre Academy Norway (TITAN), og på skrå over gata, Det Andre Teatret. Med Torshovteatret og Trikkestallen like i nærheten kan kanskje Torshov-Sagene bli Oslos nye teaterdistrikt?
For voksne
«Improvisasjonskompaniet» Teater Liksom var opprinnelig tilknyttet Teater Neuf, Norges eldste og største studentteater. For et par år siden fant en gruppe fra Teater Liksom ut at Oslo trengte «et sted som kunne utvide teatertilbudet med utgangspunkt i improvisasjon». De startet jakten på egnede lokaler, og takket være flaks, oppsparte penger og store mengder frivillig innsats, flyttet de i fjor inn i et nedslitt verksted, som de døpte Det Andre Teater.

Inngangspartiet er en hyggelig kafé med et godt utvalg mat og drikke til fornuftige priser, og selve spillelokalet er en vellykket amfiscene med plass til rundt 165 tilskuere som har like god utsikt til scenen uansett hvor de sitter. Nils Petter Mørland er teatersjef og kunstnerisk leder, Mats Eldøen er assosiert kunstnerisk leder, og skuespillerne Veslemøy Mørkrid og Kristin Jess Rodin utgjør det kunstneriske rådet, men alle fire står også på scenen når det trengs.

Det Andre Teatret tilbyr faste forestillinger som for eksempel  «Andre historier», «personlige historier fra levd, ulevd og drømt liv, fremført av muntlige fortellere, komikere, stuntpoeter og publikum selv», eller «Gorillateater» av improteatrets grunnlegger, Keith Johnstone, der publikum også deltar aktivt.

Teatret åpner for gjestespill, ikke minst internasjonale. Billettene koster bare 100 kroner for voksne, og enda mindre for barn og unge, og med sitt uttalte mål om å «være i dialog med publikum», og på beste folkelig vis være «morsomt, men også trist, sjarmerende og poetisk», har teatret allerede mange trofaste tilhengere.

Men økonomien er skral, teatret har fått prosjektstøtte fra Kulturrådet, men ingen driftsstøtte, og frivillig jobbing er en forutsetning for mye av virksomheten.
For barn
Ekstra spennende er det at Det Andre Teater har et eget tilbud til barn. Siden 2007 har Mørland og Eldøen drevet Isenkramteatret som har spesialisert seg på forestillinger for barn og unge. «Lekene slår tilbake», en av kompaniets mest populære oppsetninger, er også blitt spilt på Det Andre Teatret, mens ««Father and Son in the 24th Century» en gang i måneden har vist improviserte sci-fi fortellinger basert på forslag fra publikum».

Lørdag hadde Det Andre Teatret premiere på sin «første sommerfamilieforestilling, «To-tre musketeros» improvisert fram av hele ensemblet, med regi av Nils-Petter Mørland, og med Veslemøy Mørkrid, Camilla Frey og Kristin Jess Rodin som helhetlige og morsomme scenefigurer.

Stykkets hovedperson går i 4. klasse, og har flyttet til et nytt sted for ett år siden, men ennå ikke fått noen venner. Nå gjør hun alt hun kan for å innynde seg hos klassens mest populære jente, men får det ikke til. Så invaderer to vanvittige kvinnelige musketerer livet hennes, den ene fransk og den andre spansk. Om de er ekte eller tilhører drømmenes verden får vi aldri vite, men de snur opp ned på livet til Kristine. Alt ender bra til slutt, og budskapet er klart: Man skal være seg selv, ikke satse alt for å tilpasse seg flertallet.

I hvilken grad musketeros’ene bidrar til Kristines erkjennelse, er uklart, og heller ikke så viktig:Med sin raske og presise rytme, og sin absurde og befriende annerledes humor skulle oppsetningen være midt i blinken for målgruppen som dessverre var underrepresentert på premieren. På høy tid at den slags ukonvensjonelt barneteater gjøres tilgjengelig utenom Skolesekken!

Denne artikkelen sto i Klassekampen 29.juni

Publisert: 05.07.12 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!