home

Hordaland Teater ute i hardt vær

Styreleder Oddmund Søilen har bedt et hodejegerfirma lete etter en ny sjef til Hordaland Teater. I full forståelse med "Bergens Tidende" reagerer en av de forsmådde søkerne sterkt.

Få personer med bred teaterkompetanse meldte seg da Hordaland Teater i vår utlyste stillingen som Arvid Ones’ etterfølger. Totalt var det ni søkere, hvorav to ikke ønsket sitt navn offentliggjort. Ifølge Bergens Tidende fikk en av de to «hemmelige» søkerne, sittende teatersjef på Haugesund Teater, Birgit Amalie Nilssen, tilbud om stillingen for et par uker siden, men takket nei.

Det er det all grunn til å beklage da hun er i besittelse av akkurat den rette kompetansen. Hun som har prioritert satsingen på barn og unge i Haugesund, ville opplagt kunnet ført grunnlegger Anne Gullestads kongstanke om et nynorsk barneteater videre.

Svake søkere

Bergens Tidende vet sikkert hvem den siste søkeren er, men så vidt jeg har kunnet se, har avisen bestemt seg for å holde tett. Det betyr kanskje at denne personen, i likhet med de sju «åpne» søkerne, ikke framsto som noe opplagt teatersjefemne. Standup-komiker Øyvind Angeltveit er vel den som er best kjent ved teatret, han har jobbet der som skuespiller i Arvid Ones’ tid som teatersjef. Tidligere skuespiller ved Den Nationale Scene, Tore Nysæther, har riktignok arbeidet på et institusjonsteater, men for tiden er han terapeut ved Institutt for kognitiv terapi.

 

De fem øvrige ”åpne” søkerne har liten eller ingen erfaring fra det profesjonelle scenekunstfeltet: Aleksandra Fladaas er regissør med barokkopera som spesialitet. Steinar Thorsen er leder for amatørteaterorganisasjonen Vestlandske Teatersenter, mens Anne Helene Søyseth er dramatiker, men også har arbeidet som skuespiller og instruktør i skjæringspunktet mellom amatørteatret og det frie feltet. Natasja Alijeva er for tiden lærer ved Norges kreative fagskole, men har også arbeidet en del med amatørteater mens Bembo A. Davies i Bergen har vært teaterkonsulent for amatørgrupper.

 

Arvid Ones, teatrets nåværende sjef, ønsket ikke å fornye sitt åremål. Han føler kanskje at han ikke helt har lykkes som teatersjef, en for ham uvant posisjon: I  hans tid har teatret opplagt ikke hatt noen kunstneriske seire: Han har for det meste satset på lett underholdning av privatteater-typen for voksne, og det har vært liten fornyelse i tilbudet til barna som er teatrets spesielle, og viktigste målgruppe.

Hodejegere

Det begynner å haste med å finne Arvid Ones’ etterfølger, og styrets formann, Oddvar Søilen, har gitt hodejegerfirmaet Assessio AS i Bergen i oppdrag å lete etter teatersjefemner. Daglig leder Per Morken sier til Bergens Tidende at det nok «vil gå minst fire til seks uker før jobben er unnagjort».

 

Det vanlige er jo at en teatersjef blir ansatt iallfall ett år før han eller hun overtar ansvaret for teatret, så det er lett å forstå at Oddmund Søilen har følt at nå begynner det virkelig å haste. Men han kan ikke ha opptrådt helt lurt i denne ansettelsessaken.

Under tittelen «Ny teatersjef glapp for Søilen» brakte Bergens Tidende 26. august nyheten om at den «hemmelige” søkeren, Birgit Amalie Nilssen, hadde takket nei til stillingen. Styreleder ønsker ikke å kommentere saken. Og avisen avslutter en for så vidt objektiv artikkel med følgende spark til Oddmund Søilen:

«Det hører med til historien at da Oddmund Søilen skulle gå av som styreleder ved Hordaland Teater i vår, etter to åremål som en av statens tre representanter i styret, ble flere solide styreledernavn som hans etterfølger lagt frem for Søilen. Han ønsket imidlertid bare TV 2s leder for barneavdelingen, Bente Anita Daae. Da hun ikke var interessert, ba departementet Søilen om å fortsette. Tiden var da for knapp til å vurdere andre. Dermed fortsetter Søilen i minst et år til.».

 

4. september skrev Bergens Tidende at et hodejegerfirma var engasjert, trykket et nøytralt intervju med styrelederen om saken, men avsluttet med å poengtere at Arvid Ones i vår hadde gjort det «klinkende klart at han ikke ville forlenge åremålet fra sommeren 2009, i protest mot det han kalte styrelederens og administrasjonens manglende lyst på kunstnerisk satsning».

 

Dagen etter, 5. september, er det en av søkerne til sjefsstillingen, Steinar Thorsen fra Vestlandske Teaterlag, som får ordet i avisen. Han er ikke snau, men hudfletter styrelederen. Han «reagerer veldig sterkt på at styret nå bruker betydelige offentlige midler på å hyre et såkalt hodejegerfirma for å lete etter potensielle kandidater», han  er « rystet over hvordan styret og administrasjonen har behandlet oss som har søkt jobben.(…) Man skulle liksom tro at det var styrets teater. Sannheten er at det er teateret til alle barn og unge i Hordaland det handler om. Som blir finansiert med penger fra staten og Hordaland fylkeskommune».

 Ingen tvil om hvor Bergens Tidende har sin sympati i denne saken. Det er iallfall ikke med Oddmund Søilen. Gjennom årene har Oddmund Søilen hatt en rekke verv i norsk kulturliv, og det er ingen tvil om at han også har vært en kontroversiell personlighet. Men for en utenforstående er det  umulig å vite om Steinar Thorsen - og Bergens Tidendes kulturredaksjon – har rett i at teatrets oppførsel overfor søkerne til stillingen har vært så elendig som avisen gir inntrykk av.

Uansett. En ting er sikker: Når kulturredaksjonen i Bergens Tidende har bestemt seg for å forfølge noen, gjør vedkommende best i å følge forhenværende teatersjef Morten Borgersens eksempel, og søke tilflukt utenfor byen hvis det er mulig.

Publisert: 11.09.08 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!

Kommentarer (1):

Bembo Davies, Bergen30.09.08 13:51
Goddag Ida Lou At jeg føler meg litt ublid behandlet av en bloggperson, er sikkert ikke noe nytt i verdens sammenheng. Du feier til side 35 års profesjonelt arbeid i en pussig liten halv setning hvor du presterer å plassere meg langt fra der jeg hører hjemme som skapende teaterkunstner. Om du hadde gått til skrittet av å google mine hjemmesider, så ville du ihvertfall kunne skaffe meg et mer fleresidig bås. Men her er vi og det er ikke nødvendvendigvis det mest interessantting å bruke tid på nå. Kunne jeg sende deg min søknads tekst om dreining av Hordateaters mandate fra barne- og ungdom til det jeg oppfatter som en enda mindre utviktlet teatergren, nemlig FELTTEATER ? Ideene her kunne godt luftes i en debatt forum som du verter.
Oddmund Søilen

Oddmund Søilen

Oddmund Søilen har hatt mange ulike verv i norsk kulturliv, og nå er han leder for Hordaland Teaters styre.

Foto Ørjan Deisz Bergens Tidende

Steinar Thorsen

Steinar Thorsen

Steinar Thorsen kommer fra amatørteaterbevegelsen. Nå raser han over å ha blitt funnet for lett uten å a blitt skikkelig veid.

Foto Rune Sævig