home

Høsten på Oslos to nasjonale teatre

Det er vanskelig å si noe om en teatersesong før man har opplevd den.Men repertoaret som er blitt lagt fram av Oslos to nasjonale teatre, Nationaltheatret og Det Norske Teatret, ser ganske lovende ut,  Litt konvensjonelt kanskje?  Igjen - den konklusjonen kan man først komme til når alle premierene har funnet sted.

Nationaltheatret åpner sesongen med en reprise av den norske utgaven av islandske Vesturport Teaters dramatisering av Kafkas «Forvandlingen», Originalutgaven som allerede i 2011 mottok Den Europeiske Teaterprisen «New Realities» i 2011, fikk i år den amerikanske kritikerprisen Elliot Norton Awards for beste gjestespill og beste scenografi. De som ikke hadde gleden av den på Nationaltheatret i fjor, kan se fram til en sterk og magisk opplevelse.

Hovedscenene
«Forvandlingen» skal spilles på Hovedscenen, men høstens første premiere der blir sceneversjonen av Astrid Lindgrens «Ronja Røverdatter», i regi av Cecilie Mosli. Den finner sted 7.september. Det Norske har sin første Hovudscene–premiere, som også blir en Norges–premiere, 30. august: «Shockheaded Peter» i regi av Erik Ulfsby, en amerikansk musikalversjon av den tyske «Der Struwwelpeter», en kjent barnebok også her hjemme før annen verdenskrig. Den gangen het den «Den store Bastian», og gjennom en rekke skrekkhistorier skulle den lære barn å være lydige, høflige, flittige, beskjedne med mer. Opprinnelig skulle musikalen hatt Norgespremiere høsten 2011, men den ble utsatt på grunn av 22. juli.
Neste hovedscene–premiere blir på Det Norske 2. oktober, med barneforestillingen «Tonje Glimmerdal» dramatisert og regissert av Ivar Tindberg. Det er første gangn Maria Parrs bok blir overført til scenen, så dette må vel være en urpremiere. To dager senere inviterer også National til en urpremiere, også denne en dramatisering: Kjersti Horn har tilrettelagt P. O. Enquists «Styrtet engel» til scenen, og har også regiansvaret for oppsetningen.
Dermed blir det ikke flere hovedscenepremierer høsten 2013.

Amfiscenen og Scene 2
29. august har Amfiscenen premiere på «Lulu –Pandoras eske» som Frank Wedekind skrev på slutten av 1800–tallet, i regi av Victoria H. Meirik, mens Det Norske på Scene 2 5. september setter opp «Mein Kampf» av Georg Tabori i regi av Philip Tielemann som sist gjestet Det Norske i fjor med «Det gode mennesket frå Sezuan» . Jeg ser med forventning fram til begge disse oppsetningene.
Neste Amfi–premiere finner sted 21. september og er en Norgespremiere som også ser spennende ut: Broadway–suksessen «Freuds siste møte» av Mark St. Germain, regissert av Kjetil Bang–Hansen. Men kanskje enda mer spennende er Scene 2s andre høstpremiere 18. oktober: Goethes «Faust» gjendiktet av Jon Fosse med Eirik Stubø som regissør.
Høstens siste premiere på Amfiscenen finner sted 9. november, da Stein Winge setter opp Shakespeares «Kong Lear» med Sverre Anker Ousdal i tittelrollen. Det Norske satser derimot på en julefortelling for barn som høstens siste Scene 2 oppsetning:  Norbert Ebels «Okse og esel» som jeg mener å huske hadde Norgespremiere for noen år siden på Teatret Vårt.

Øvrige scener
En og bare en premiere på Torshov til høsten. Fremdeles har ingen ny gruppe overtatt, og det vites ikke om Hanne Tømta har planer om å overlate scenen til en ny gjeng i 2014. Høstens premiere er spennende nok: 10. september er det urpremiere på «OSV». Torkil Sandsund setter opp det 500 sider lange dramaet, skrevet av Nationaltheatrets tidligere husdramatiker, Johan Harstad.
Nationaltheatret fortsetter samarbeidet med Goksøyr/Martens – sist var om «Foreldremøte» i 2011. Høstens forestilling har tittelen «Omsorg» og har urpremiere 24. oktober på Bakscenen. 
Det Norske har tre premierer på Scene 3: Den første finner sted 12. september: Det blir Christian Lollikes «Det normale liv» i regi av Petter Næss. I anledning Det Norskes 100–års jubileum blir det 10. oktober urpremiere på en samproduksjon mellom landets tre nynorsk–teatre, Det Norske, Sogn og Fjordane Teater og Hordaland Teater, «Ein god dag kjem aldri for tidleg». Høstens siste Scene 3 oppsetning blir nok en urpremiere: Maria Tryti Vennerøds «Fem årstider» i regi av Maren E. Bjørset.
 


 

Publisert: 20.05.13 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!

Kommentarer (1):

Irene Camilla Heiaas24.05.13 16:31
Hvorfor kommenteres ikke repertoaret til Oslo Nye eller Riksteatret?
Teatersjef Hanne Tømta

Teatersjef Hanne Tømta

Teatersjef Erik Ulfsby

Teatersjef Erik Ulfsby