Skarp samfunnskritikk
«5 morgen» – tankevekkende bidrag til omstridt terrorisme-prosjekt
Torsdag 26. og fredag 27. mars gjestet Schauspiel Stuttgart Nationaltheatrets Amfiscene med «5 morgen», Tysklands bidrag til TERRORisms, et teaterprosjekt der Frankrike, Israel, Norge og Serbia også deltar, mens Londons Young Vic og det palestinske ShiberHur har trukket seg. Prosjektet avsluttes i sommer med at samtlige produksjoner blir vist under en festival i Stuttgart.
«5 morgen» er skrevet av Fritz Kater, navnet oppsetningens regissør Armin Petras benytter som dramatiker. Han er en på samme tid samfunnsengasjert og eksperimentell regissør som i 2006 satte opp en tankevekkende «Lenz» på Torshovteatret. I «5 morgen» følger vi to unge par når det brått blir kjent at byen der de bor er rammet av en dødbringende smitte. Allerede før alarmen går, sliter stykkets personer med å finne en mening med livet, fanget som de er i dagens egodyrkende nytelsessamfunn, og deres desperate forsøk på å overleve gjør dem brutalt åpenhjertige og selvopptatte. Hensynsløst utleverer de fem skuespillerne sine desperate roller.
Illustrert av avslørende filminnslag utspiller historien seg i et forrykende tempo, det ene burleske innslaget avløser det andre, men budskapet er depressivt, og samfunnskritikken åpenlys. Samfunnskritikken er også tilstede i det norske bidraget, «Vi tygger på tidens knokler», men der er det vanskeligere å oppdage tilknytningen til terrorismen.
Selve prosjektet er ganske omstridt her hjemme. Våren 2014 skal Nationaltheatrets sjef, Hanne Tømta, ha satt som forutsetning for Norges deltakelse at det israelske nasjonalteatret holdt opp å spille i ulovlig okkuperte palestinske områder. De t nektet den israelske teatersjefen. Palestina trakk seg ut, men det gjorde ikke Norge, og i teaterkretsene raser debatten videre: De som vil at Norge skal trekke seg står steilt mot motstanderne av kulturell boikott.
Denne kommentaren sto i Klassekampen mandag 30. mars 2015
Din kommentar: