home

Teaterhøsten som kommer

Det er vanskelig, for ikke å si umulig, å si noe definitivt om teaterhøsten lenge før noen av oppsetningene har hatt premiere. Men det er likevel artig å se litt på hva vi kan vente oss av Nationaltheatret og Det Norske Teatret i høsten som kommer. .

Hovedscene og Hovudscene
Allerede 4. og 5. september blir det to høyst forskjellige, men på hver sin måte interessante premierer: Det Norske Teatret er første ute og åpner høstsesongen på Hovudscenen med en politisk musikal av Are Kalvø og Ingrid Bjørnov, Halve kongeriket, i regi av Marit Moum Aune.
Dagen etter har Nationaltheatret Norgespremiere på Klassen vår, der polske Tadeusz Slobodzianek skildrer hva som skjer mellom jøder og polakker når «nasjonalitet, religion og ideologi blir viktigere enn vennskap». Regissør er litauiske Oskaras Korsunovas som her hjemme blant annet har satt opp Jon Fosses Vinter, August Strindbergs Til Damaskus og en original Peer Gynt.
En måned senere inntar Ane Dahl Torp Det Norskes Hovudscene sammen med sin ektemann, komponisten Sjur Miljateig, og framfører Solaris Korrigert, en apokalyptisk visjon av vår verden, skrevet av Øyvind Rombereid.
Klassikere for barna
Høsten er tiden for teatrenes jule/familieforestillinger, og begge våre store institusjoner holder seg til det trygge og velkjente.
Klassikeren Dyrene i Hakkebakkeskogen har ny premiere på Nationaltheatrets Hovesscene 17. oktober, denne gangen i regi av Kim Haugen. Runar Hodne hadde regien sist Nationaltheatret satte opp stykket, i 2008, høsten før Hanne Tømta overtok som sjef for National. Hun presiserte da også på pressekonferansen at Hakkebakkeskogen ikke var blitt spilt på National i hennes tid.
6. november har Det Norske 6. november nypremiere på Tonje Glimmerdal som var en stor suksess for to år siden. Nyutdannede Kjersti Dalseide skal spille Tonje og hun får en skikkelig utfordring når hun overtar etter Heidi Ruud Ellingsen. Den også på Hovudscenen, naturligvis.
Greit nok tilbud til de yngre årsklasser, i likhet med oss voksne som fryder oss over Peer Gynt og Hamlet, skal også de få glede seg over klassikere.
Men nok en gang savnes utfordrende og interessante oppsetninger på en mindre scene som gir de yngre anledning til å oppleve scenekunstens særegne nærhet.. Typisk nok er ikke Rytmar frå verdsrommet blitt en del av repertoaret.
Flere premierer
Nationaltheatret har to premierer på Amfiscenen: 9/9 Pirandellos klassiske Seks roller søker en forfatter som i regi av Hanne Tømta skal «omarbeides inn i en moderne teatervirkelighet», og 10. oktober det australske familiedramaet Helikopter i regi av Cecilie Mosli,
Bare en eneste premiere på Malersalen til høsten, registudent Angelina Stojčevskas diplomoppgave, Strategier for en lysere fremtid.
På Torshov skjer det absolutt ingenting. Dessverre.
På Det Norske blir det tre premierer på Scene 2, nemlig Eg heiter Bente, et dansk stykke om kvinner, vennskap og Alzheimer i regi av Anne-Karen Hytten (28/8), den russiske tragikomedien Fulle folk med Sigrid Strøm Reibo som regissør (8/10), og en norsk urpremiere, Carl Frode Tillers Kven er redd, som Lasse Kolsrud har regiansvaret for (13/11).
Også tre premierer på Scene 3. Allerede 22/8 kommer Krapps siste spole i regi av Bjørn Sundquist og med Jan Grønli i tittelrollen. Så blir det Elva som deler byen, basert på tekster av Oskar Braaten med Carl Morten Amundsen som ansvarlig for manus og regi (18/) og 5/11 Soga om Egil Skallagrimsson i en versjon av Morten Cranner.
Gjestespill
Nationaltheatret kan friste med flere gjestespill, en ny versjon av Komilab’ens Kafka gjester Hovedscenen etter å ha spilt på Festspillene i Bergen, mens Tigern i regi av Sofia Jupither gjester Amfiscenen 14. og 15. oktober. Til Amfiscenen kommer også Wenche Medbøe og Toralv Maurstad med sin glimrende Rolf Jacobsen-forestilling Kjente jeg deg 23. og 24. oktober. På Malersalen får gjestespillet Ingenting er ingenting av Thea Stabell urpremiere 16. oktober.
Repertoarteatre
På pressekonferansen la Hanne Tømta vekt på at National er et repertoarteater, og følgende oppsetninger fortsetter til høsten: På Hovedscenen Peer Gynt og Verdiløse menn. på Amfi Lille EyolfJulemiddag som visstnok skal etableres som juletradisjon, Morgon og kveld og Sokrates’ forsvarstale, og på Bakscenen Tre søstre. Med andre ord: fem premierer og sju repertoaroppsetninger.
På Det Norske skal Brand, Sweeney Todd og Kalvø – en time av livet ditt du aldri får tilbake fortsette på Hovudscenen. På Scene 2 blir det fremdeles mulig å oppleve Hamlet og Fugletribunalet, og på Scene 3 såvel Haugtussa, Det merkelege som hende med hunden den natta, Bu betre og Frå landevegen.
Med andre ord – hele åtte premierer, en nypremiere og ni repertoaroppsetninger. Imponerende aktivitet!

Publisert: 22.04.15 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Erik Ulfsby

Erik Ulfsby

Foto Dagbladet

Hanne Tømta

Hanne Tømta