home

Våren på Nationaltheatret

Etter en foruroligende stille høst, setter heldigvis Hanne Tømta opp tempoet til våren: 9 premierer i motsetning til 4 i høst

 

Høsten hadde relativt få premierer. Spesielt gjaldt dette Nationaltheatret som bare hadde en eneste voksen-oppsetning på Hovedscenen, «Klassen vår» i regi av Oskaras Korsunovas, mens barneforestillingen var den klassiske «Hakkebakkeskogen».
Hovedscenen
Men til våren blir det tre produksjoner som ser ut til å kunne ha publikumsappell: 9. januar er det premiere på Liv Ullmanns regi av Bergmans «Fortrolige samtaler» som «inkluderer nytt materiale fra Bergmans liv som ikke var med i filmversjonen av stykket» – riktig pirrende opplysning i vår kjendisfikserte tid.
Hovedscenes neste premiere er Shakespeares «Richard III» i regi av Kjersti Horn, 13. februar. Hennes versjon av «Hamlet» på Rogaland Teater ble i fjor valgt av Heddajuryen til Årets forestilling, så det blir spennende å se hennes tolkning av et annet Shakespeare-drama. Publikumsplusset her er Kåre Conradi i tittelrollen.
Hovedscenens siste premiere er en sceneutgave av «Mysterier», en av Hamsuns mest kjente romaner, her dramatisert – og regissert – av katalanske Calixto Bieito som tidligere har satt i scene «Brand» på National, og «Peer Gynt» for Festspillene i Bergen. All grunn til å vente med spenning på den forestillingen.
Amfiscenen
To premierer på Amfiscenen i høst: «Seks roller søker en forfatter» av Pirandello,  og den australske forfatteren Angela Betziens «Helikopter». Til våren blir det også her tre premierer: Franske Laurent Chétouane, som hadde spesialisert seg på å dekonstruere sine norske Nationaltheater-oppsetninger av «Misantropen» og «Er dukkehjem», skal nå sette opp Holbergs «Den stundesløse». Så vidt jeg skjønner teatrets forhåndsomtale har han forlatt dekonstruksjon, og skal gi oss en «tidløs oppsetning som er moderne i stil og klassisk i innhold».
Jonas Corell Petersen er mannen bak «Vi tygger på tidens knokler», en oppsetning som begeistret halvparten av publikum og skuffet den andre halvparten. Han har ,nå, med utgangspunkt i Daniel deFoes «Robinson Crusoe» laget forestillingen «Øy» der han »endrer Amfiscenen til en verden av papp og maling hvor fire mennesker prøver å overleve».
Amfiscenens siste vårpremiere er «Martyrer», et stykke av tyske Marius von Mayenburg, en av få utenlandske dramatikere som er blitt spilt ganske ofte i Norge, Anders T. Andersen har regien på «Martyrer» som tar opp et høyst aktuelt tema: hvordan en ungdom i dag kan bli ekstremfundamentalist.
Malersalen og Torshov
Bare en premiere på Malersalen: Bjørn Floberg debuterer som regissør med amerikanske Simon Stephens’ «Motortown».
Mens Torshovteater ikke har spilt en eneste oppsetning i høst, blir det to til våren, den første, Shakespeare’s «Stormen» i regi av Morten Cranner, henvender seg
til et ungt publikum, mens den andre, Mari Vatnes Kjeldstadlis dramatisering av Tor Åge Bringsværds «Karsten og Petra», er beregnet på små barn.
Høsten 2016
En gledelig nyhet. Fra og med høsten 2016 kommer en ny Torshovgjeng på plass: Janne Heltberg, Sigurd Myhre, Herman Bernhoft og Håkon Ramstad, og de fire skal gi seg i kast med en ny teatersjanger: Sci–fiteater!

Publisert: 12.11.15 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Nationaltheatret

Nationaltheatret