home

Stille teatervår

Enkelte institusjonsteatre går en usedvanlig stille vår i møte. Av ulike årsaker er oppsetningene få på Agder Teater, Teater Ibsen og Oslo Nye Teater.

Agder Teater
I mars 2009 etterfølger Ingrid Forthun Alex Scherpf som sjef for Agder Teater. Scherpf har derfor hatt ansvaret for vårens første oppsetning, en Jacques Brel Kabaret som spilles fram til 13. februar. Men så skjer det ingenting på teatret på en stund.  Ifølge markedssjef Nina Hammersmark vil Ingrid Forthuns spilleplaner først offentliggjøres på nyåret, men hun kommer ikke til å legge «program for våren». Teatret har imidlertid et par samarbeidsproduksjoner, forteller Nina Hammersmark, «den ene er med Kultopia (UiA) og den andre er med Lillesand Kommune og gjelder Jernbyrden som utendørs teater i juni.» Også kommer en spennende premiere i Fjæreheia i juni.

Nina Hammersmark understreker at selv om hovedforklaringen på den stille våren er påtroppende teatersjefs mange tidligere inngåtte avtaler som ikke har gitt henne tid til å starte planleggingen, har teatrets svake økonomi også spilt en rolle. Interessant for så vidt som Agder Teater får mer statstøtte enn både Sogn og Fjordane Teater og Teatret Vårt, men det er opplagt at satsingene i Fjæreheia er en dyr fornøyelse for teatret.

Teater Ibsen
I Skien har heller ikke kunstnerisk leder Bentein Baardson så mange planer for Teater Ibsen. En premiere er sikker, 4. februar går teppet opp for Arthur Millers Frakt under havet, i regi av amerikanske Steve Stettler som i 1998 satte opp musikalen Karusell på Det Norske Teatret. Flere premierer har teatret foreløpig ikke på spilleplanen som på teatrets hjemmeside for øvrig stopper i desember 2008. Men salgs-og informasjonsleder Per Lindquist Haugen forteller at teatret i februar skal turnere med høstens suksess, Happy Hour.

Til våren skal Teater Ibsen samarbeide med Thesbiteatret i Tønsberg om en Hamlet i regi av Anders T. Andersen som skal ha premiere i Thaulowhullet i Tønsberg 25. juni. Per Øindquist Haugen sier videre at teatret også jobber med å få finansiert « den store multimediaforestillingen til Thomas Høegh om Terje Vigen», og at den hvis finansieringen kommer på plass, vil bli spilt i Skien i begynnelsen av juni. I følge Dagens Næringsliv har denne produksjonen hittil kostet 20 millioner å produsere. I Skien bør ikke økonomien være problemet: Av regionteatrene er det bare Nordland Teater med 18,9 millioner som mottar mer statsstøtte enn Teater Ibsen (17 805 mill.  i 20009). 

Oslo Nye Teater
Catrine Telle overtar som sjef for Oslo Nye Teater i januar 2010, og Svein Sturla Hungnes går inn i sitt siste år som sjef for teatret. Men det er ikke årsaken til at det bare blir to nye oppsetninger på teatret til våren: Les Misérables på Oslo Nye, og danske Sten Kaaløs Edvard Munch – alfa og omega på Centralteatret. Trikkestallen opprettholder sitt tilbud til barna, men det blir ingen nye produksjoner. Teatret fortsetter med Barnas Wergeland, Oksen Ferdinand og Den stygge andungen.

Forklaringen på den rolige våren er at teatret hadde søkt Oslo kommune om en budsjettøkning på sju millioner, fra 72 millioner til 79 millioner, men i budsjettet som Oslo kommune vedtar fredag er det ikke foreslått mer enn tre millioner i økning til teatret. Selv om Oslo Nye har hatt rekordbesøk i år med Singin’ in the rain, sier direktør Sven Torneberg til Dagsavisen at et budsjett på bare 75 millioner «vil føre til et mindre fyldig repertoar, i tillegg til et betydelig press på produksjonene. Jeg tror 2009 blir et tøft år for oss».

Vårens store satsing, Les Misérables, ble vedtatt den gangen teatret fremdeles håpet på en kraftigere budsjettøkning, men det er klart at det blir en særdeles kostbar produksjon. På den andre siden ligger teatret med en støtte på 75 millioner omtrent på samme nivå som landsdelsscenene Trøndelag Teater og Rogaland Teater. Det er derfor ikke umiddelbart lett å forstå hvor teatret, slik direktør Torneberg sier, må ha «en egenfinansiering på 40 prosent, det er omtrent det dobbelte i forhold til de andre institusjonsteatrene». Men uansett er resultatet klart. Dersom ikke Oslo kommune skulle finne på å heve teatrets budsjett til 79 millioner, blir det ingen premierer på Trikkestallen til våren.

 

Publisert: 08.12.08 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Ingrid Forthun

Ingrid Forthun

Bentein Baardson

Bentein Baardson

Foto Lise Aaserud, Scanpix

Svein Sturla Hungnes

Svein Sturla Hungnes