home

Teatersjefstart på Fjæreheia?

Alt tyder på at Ingrid Forthuns første oppsetning som teatersjef finner sted på Fjæreheia i sommer. Av alle ting blir det en monolog - kanskje for redusere utgiftene?

Ingrid Forthun overtar som sjef for Agder Teater 1. mars, men alt tyder på at hennes første oppsetning som teatersjef ikke vil finne sted før på Fjæreheia midt i juli, 11. juli for å være helt presis. Ingrid Forthun ser altså ut til å trenge lenger tid enn de fleste til å venne seg til sin nye rolle.

Det var Bentein Baardson som den gangen han var kunstnerisk leder for Agder Teater, valgte å satse sterkt på friluftsscenen Fjæreheia utenfor Grimstad. I starten var det oppsetninger der annet hvert år, men siden 2002 har teatret hver sommer satset på Fjæreheia. I sin tid som teatersjef har Alex Scherpf alternert med musikaler og klassikere: Den nyskrevne musikalen Emma med handling fra Sørlandet i 2005, Brand, i 2006 og Hamlet i 2008. Typisk for oppsetningene i Fjæreheia er at de har ganske kort spilletid. Gjennom årene har noen vært kunstneriske suksesser, andre ikke, men felles for dem alle er at de har utgjort en voldsom økonomisk belastning for teatret, som av den grunn i år etter år har måttet redusere sin ”normale” virksomhet i Kristiansand, og i stedet legge vel så stor vekt på kulturhusdriften som på oppsetning av egne produksjoner.

I likhet med sine forgjengere vil Ingrid Forthun tydeligvis utvikle Fjæreheia-konseptet videre. Opplysningene fra teatret tyder på at Fjæreheia i år vil markere hennes debut som teatersjef. Valget av oppsetningen viser også at hun faktisk vil satse noe annerledes enn sine forgjengere: Overraskende nok har hun valgt en monolog til den spektakulære friluftsscenen.

Monologen som skal bygge på fire fiktive brev fra Knut Hamsuns kone, Marie, til en ung kvinne, er skrevet av mannen som startet hele Fjæreheia-eventyret, Bentein Baardson, og han skal også ha regien. Riktig så morsomt at mannen som i sin tid drømte om å bruke den storslåtte scenen til en gedigen oppsetning av Verdis opera Aida, gjerne med levende elefanter til Triumfmarsjen, i år velger å sette opp en beskjeden monolog, som han riktignok har skrevet selv.

Gisken Armand får den mildest sagt krevende oppgaven det vil være å opptre alene i Fjæreheia, og det er bare å ønske henne lykke til.

Som kjent ligger Fjæreheia i Grimstad kommune der Knut og Marie Hamsun levde i flere ti år på herregården Nørholm. I motsetning til Otto Homlung som har valgt å gjøre Trøndelag Teater til Hamsunfri sone i Hamsunåret 2009 – egentlig et ganske opplagt valg ettersom Hamsun overhodet ikke var noen betydelig dramatiker, satser altså Agder Teaters nye sjef resolutt, dristig og begeistret.

Publisert: 19.01.09 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Gisken Armand

Gisken Armand

Foto Agder Teater