home

Uklart om ny kulturmoms

Finansminister Kristin Halvorsen og kulturminister Trond Giske gikk sammen om å invitere til pressekonferanse om planene om å gjøre en rekke kunst-og kulturarrangementer momspliktige.

Det eneste som ser ut til å være sikkert, er at det ikke blir moms på billetter til musikkkfestivaler, konserter og fri scenekunst. Vel å merke hvis den frie scenekunsten kan klassifiseres som "standup". Og den etiketten passer ikke så godt til alle former for fri scenekunst.

Trond Giske og Kristin Halvorsen hadde invitert til pressetreff i Middelalderparken kl, 12.30, og da jeg ankom, kanskje et kvarter for sein (hadde startet vandringen i feil retning) sto de to ministrene der sammen med noen journalister, mens glade soltilbedere vandret rundt i parken. Og pressekonferansen var allerede ferdig. Jeg håpet at jeg iallfall ville få litt pressemateriale, slik det er vanlig ved den slags anledninger, men den gang ei.

- Vi kommer med en pressemelding, sa en elskverdig statssekretær Wegard Harsvik. -Men den kommer først om en stund.

Men han tok seg tid til å forklare hvor langt saken var kommet. Det blir altså ingen mons på festival-og konsertbilletter, og heller ikke på forestillingene til standup komikerne. Utover det er ingen endelig beslutning fattet.

- Da Kulturmomsutvalgets utredning var ute på høring, var noen positive og andre negative. Slik er det  alltid. Flere av de store institusjonene som Den  Norske Opera og Ballett er for eksempel interessert i å være med i en moms-ordning og mener den til syvende og sist vil kunne gi så gode resultater at det langt fra å føre til høyere billettpriser, heller vil kunne gi rimeligere billetter, sa Wegard Harsvik før han hastet etter sin minister.

Kulrurdepartementet trengte litt tid til å skrive pressemeldingen. Den ble først sendt ut kl 16.12. Her er den i sin helhet.

"- Regjeringen vil ikke foreslå moms på billetter til musikkfestivaler, konserter og fri scenekunst som standup, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- Jeg er veldig glad for at vi har funnet en løsning som er til det beste for hele kulturlivet, og som bygger opp under regjeringens milliardsatsing på kultur, sier kultur- og kirkeminister Trond Giske.

I statsbudsjettet for 2009 ga Regjeringen en bred gjennomgang av en offentlig utredning om merverdiavgift på kultur- og idrettsområdet. Formålet med Kulturmomsutvalgets utredning var å utvide momsgrunnlaget, og legge til rette for et mer oversiktlig og helhetlig regelverk som gir mindre byråkrati og lavere administrative kostnader.

Utredningen var på høring i 2008. Noen av høringsinstansene var positive og andre var negative til forslagene i utredningen. Regjeringen går nå grundig gjennom disse høringsinnspillene.

- Innspillene fra de berørte aktørene er viktige for vårt arbeid med denne saken. Det er imidlertid allerede nå klart at Regjeringen ikke vil gå inn for utvalgets forslag om å legge moms på billetter til musikkfestivaler, konserter og fri scenekunst som standup, sier finansminister Kristin Halvorsen."

Publisert: 25.06.09 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!

Kommentarer (8):

Marius Podolski19.08.09 00:07
Camilla: Det var jo et greit og fint svar. Jeg tror heller ikke Ida Lou ble fornærmet. Har aldri påstått det. Tvert imot :) Det var mere din navnebror som snakket om fornærmelser ved skrivefeil... Mvh Marius
Camilla Bakke Martinussen07.08.09 16:44
Heisann Marius. Nei, det var det langt ifra. Jeg synes det er helt greit at hun ikke er enig med meg angående Erasmus og kommentaren min var ikke for å være kvalm, langt ifra. Jeg vet at jeg selv også setter stor pris på om noen påpeker slike feil, siden det kan gå fort i svingene av og til. Og om det ble oppfattet som et forsøk på å være kvalm må jeg beklage det. Og jeg tviler dessuten på at IdaLou tok det som en fornærmelse, siden vi har snakket sammen i senere tid også, hvor hun ga uttrykk for at hun synes det var bra at jeg rettet på feilene. Og såklart skjønner jeg hva hun skriver, men siden hun er en forholdsvis kjent kritiker synes jeg norsken burde være på plass.
Vidar Martinussen02.08.09 10:56
Det er ganske morsomt å oppleve din reaksjon. Vi har vært så frekke, og satt oss i deres sandkasse et øyeblikk. Men ta det helt med ro, vi går nå.
Marius Podolski01.08.09 20:21
Vidar: Såvidt jeg har skjønt er dette Ida L. Larsen sitt private forum? Jeg vet ikke hvor mye du frekventerer øvrige forum på nettet men jeg kan love deg at det må finnes mange "fornærmede" mennesker rundtomkring om du har rett i at feilstavede navn er fornærmende. Jeg står fast ved at dette er et særdeles dårlig skjult forsøk på å rakke ned på en person grunnet sterk uenighet i en helt annen sak. At IdaL. skulle miste noen anseelse som kritiker grunnet skrivefeil på eget privat forum blir litt for dumt. Nå vet ikke jeg hvor mye du har fulgt med på kritikere og teater de siste 20 årene, men jeg kan love deg at hennes innsats som kritiker vil ikke bli vurdert på rettskriving. For all del, vær gjerne uenig i det hun skriver, det har jeg selv vært mang en gang. Også når hun har kritisert mine forestillinger. Men gjør det i rett "tråd" og sak, fremfor slike "tuppen og lillemor" innlegg som strengt tatt bare er fjas i denne sammenhengen.
Vidar Martinussen01.08.09 10:45
Til Marius Podolski: Det er en simpel plikt som alle journalister og kritikere har, navn på steder og personer skal skrives korrekt. Og i dette tilfellet hadde faktisk personen i tillegg skiftet kjønn. Slike feil blir sett på som svært fornærmende. Og det gir ikke akkurat journalisten eller kritikeren stor anseelse. Korrekturlesing er ikke akkurat oppskrytt i norske medier. Du skriver avslutningsvis "Dårlig nettikett etter min oppfatning." Antar at du mener det er dårlig gjort å rette på Idalou Larsen, og særlig fordi vi er rykende uenig med henne i kritikken av "Erasmus Tyrranus Rex". "Tuppen og Lillemor" er ikke vårt bord. Vi kan dele leker og kjellerlemmer, og sitte i samme sandkasse med alle. Det er ikke slik i livet at er en ikke enig i en sak, så er en "fiende."
Marius Podolski23.07.09 02:25
Hva er poenget med slike kommentarer Camilla B. Martinussen? Skjønner du reèlt ikke hva Ida Lou skriver? Eller er du ute etter å "virke flink" fordi du er dypt uenig med henne i en annen sak på dette forumet? Dårlig nettikett etter min oppfatning.
Camilla Bakke Martinussen26.06.09 10:53
Hun heter forøvrig også Kristin Halvorsen og ikke Kristian Halvorsen, som du har skrevet tre ganger.
Camilla Bakke Martinussen25.06.09 19:27
Mens jeg først, nok en gang er innom siden din: Her kunne du nok begått en del opprensk i skrivefeil.
Finansminister Kristin Halvorsen

Finansminister Kristin Halvorsen

Foto Finansdepartementet

Kulturminister Trond Giske

Kulturminister Trond Giske

Foto Kulturdepartementet