home

Romantikk og politikk - med mere

"Romeo og Julie" blir januars romantiske innslag på Nationaltheatret, selv om regissør Victoria Meirik vil ha fram stykkets «voldsomme brutalitet». Men på Amfi blir det politisk teater med første del av «Stafylokokktrilogien»

To premierer på Nationaltheatret i januar: Romeo og Julie i regi av Victoria Meirik på Hovedscenen 30. januar. Mariann Hole som lørdag skal spille Nina i Måken, blir Julie mot Jon Øigardens Romeo. To uker tidligere, 16. januar, blir det urpremiere på et nytt stykke av Christopher Nielsen på Amfiscenen. Hustyrannen er ment som første del av den planlagte Stafylokokktrilogien. Regien blir ved Anders T. Andersen som også satte opp Christopher Nielsens teaterdebut, Verdiløse menn, og ifølge Nationaltheatrets pressemelding tar Nielsen og Andersen sikte på intet mindre enn å «gjenreise æren for politisk teater». Stykket er første del i et større teaterprosjekt der vi ønsker å sette søkelyset på alt som er råttent i kongeriket Norge, sier dramatiker Christopher Nielsen. På scenen medvirker Andrine Sæther, Christian Skolmen, Marte Engebrigtsen, Gisken Armand, Jan Sælid og Finn Schau.
Neste premiere blir også på Amfiscenen: Norgespremiere på Nigel Williams dramatisering av William Goldings Fluenes herre. Premiere blir 6. mars, og kanskje i anledning av Kvinnedagen to dager senere har regissør Marit Moum Aune valgt å erstatte originalens unggutter med «et rent damelag», for, mener hun, ”Det blir sterkere portretter dersom man trer over grenser når det gjelder kjønn og alder hos dem som fremstiller karakterene», sier regissøren. De ni kvinnene i Fluenes herre blir Kjersti Elvik, Marika Enstad, Andrea Bræin Hovig, Ine Jansen, Birgitte Larsen, Mari Maurstad, Tone Mostraum, Kjersti Sandal og Marte M. Solem. Dette blir Heddaprisvinner Kjersti Sandals første rolle på Nationaltheatret, og hennes tilbakekomst til teatret etter endt svangerskapspermisjon.
Ny Torshovgjeng
En stund var det uvisst om Hanne Tømta ville ønske å innsette en ny Torshovgjeng etter at den forrige avsluttet sin periode i mai i år. Valerie Solanas og Chet Baker spiller ikke her som er blitt spilt på Torshov i høst, har vært en del av Nationaltheatrets repertoar. Fram til april blir det iallfall ingen premiere på Torshov, men en ny Torshovgjeng er blitt utnevnt. Det kom inn tre søknader, og tegneseriesøknaden fra – i alfabetisk rekkefølge -  John B. Brungot, Thorbjørn Harr, Mariann Hole og Jan Gunnar Røise gikk av med seieren. «Ifølge søknaden skal de starte komilab på Torshov - åpne dørene for nye publikumsgrupper og presentere "komedie med mening".> Den første premieren deres blir i november 2010.
 
Publisert: 19.11.09 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Verdiløse menn

Verdiløse menn

Dramatiker Christopher Nielsen og regissør Arild T. Andersen hadde stor suksess med "Verdiløse menn". I januar har de urpremiere på "Hustyrannen"Her Finn Schau og Gard Eidsvoll.

Foto Kristine Jacobsen

Kjersti Sandal

Kjersti Sandal

fikk Heddaprisen for beste kvinnelige hovedrolle for sin tolkning av Anna i "Karl og Anna" på Rogaland Teater. Snart spiller hun sin første rolle på Nationaltheatret.

Foto Emile Ashley