home

Spesiell eventyrdramatisering

Oslo Nye Teater i samarbeid med Riksteatret Trikkestallen: Snøhvit

Etter eventyret av brødrene Grimm
Dramatisering og regi: Torfinn Nag
Scenografi, kostyme og dukkedesign: Brage Jonassen
Musikk: Kjetil Bjerkestrand
Med Malin Soli, Helen Vikstvedt, Jørn Morstad, Per Skjølsvik og flere

I Torfinn Nags sceneversjon er Den Onde Dronningen stykkets hovedperson, og prinsen er blitt til en stotrende,morsbundet godt voksen mann. . 

Snøhvit på Trikkestallen hadde premiere for snart tre uker siden. Forestillingen er et samarbeid mellom Oslo Nye Teater og Riksteatret, den skal spilles i Oslo i høst, og drar så ut på turné til våren. «Passer for barn fra tre år» står det på teatrets hjemmeside, og på premieren var det en del ganske små barn til stede. De lot til å stille seg forholdsvis likegyldige til mesteparten av det som foregikk på scenen.
Jeg vet ikke i hvor stor grad, eller hvor tidlig i livet, dagens barn blir kjent med eventyret om Snøhvit, hennes onde stemor og de syv små dvergene. Men de barna som allerede er fortrolige enten med eventyret eller med Disneys klassiker, vil nok lettere kunne følge med i historien.
Skuespiller, men også regissør og manusforfatter Torfinn Nag har bygd sin dramatisering på brødrene Grimms tekst, men har tatt seg ganske store friheter med originalen: Noen eksempler: Hos brødrene Grimm gir Dronningen en ukjent jeger ordre om å avlive Snøhvit når speilet kunngjør at Snøhvit er vakrere enn henne. Her er han blitt til Jegermester Hans, Snøhvits eneste støtte på Slottet, og når han til slutt sier seg villig til å adlyde Dronningens befaling og drepe sin lille venninne, er det fordi hun truer med å forvandle ham til en elg, og nå som elgjakten straks skal begynne, vil livet hans da henge i en tynn tråd. Men akkurat som hos brødrene Grimm angrer han seg, han klarer ikke å skyte Snøhvit, med det resultat at Dronningen får anledning til å vise sine magiske evner.
En annen viktigere forandring er at Torfinn Nag ― bevisst eller ubevisst ― har gjort Den onde dronningen til historiens hovedperson. Den myke, søte, beskjedne Snøhvit (Malin Soli) blekner i forhold til Helen Vikstvedts dominerende, forfengelige, innbilske og onde dronning, som her er i besittelse av en energi og en vitalitet som Snøhvit kan misunne henne. Det er ikke nok å være den vakreste i landet.
Torfinn Nag har også gått løs på Prinsen med hard hånd. Her er han en morsbundet ung mann som fra det øyeblikket han faller for Snøhvit, ikke lenger klarer å si en setning riktig, og i rollen er Jørn Morstad en stakkarslig komisk figur. Det er et under at han klarer å vekke Snøhvit fra de døde, denne prinsen som i det øyeblikket hun slår opp øynene etter at han har kysset henne, stotrer fram følgende: «Vil meg gifte du med deg?» Nag har prøvd å få dvergene til å stå for ulike menneskelige egenskaper, og har gitt dem kvalifiserende navn som Professoren, Hissigproppen, Glad og Gomle, for bare å nevne noen, men scenene med dem blir dessverre aldri virkelig morsomme, verken for voksne eller for barn. Samspillet mellom dukker og skuespillere tilfører heller ikke oppsetningen noe spesielt. Det eneste som virkelig fungerer ypperlig i denne Snøhvit er Brage Jonassens scenografi. Med enkle midler gjenskaper han den riktige eventyrverdenen som Torfinn Nag dessverre konsekvent går inn for å avromantisere.
Så kan man spørre hva som har vært Torfinn Nags hensikt med denne noe spesielle sceneversjonen av en eventyrklassiker. Kan han ha tenkt at barna vil være så opptatt av å følge historien at de ikke vil merke at den på viktige punkter fjerner seg fra originalen, mens de rare påfunnene vil more de voksne, som jo må bli med de små på teater? Dette siste lyktes han iallfall med til en viss grad: På premieren var det mange voksne som humret og lo. Men dessverre lot ikke barna til å bli spesielt engasjert.

Publisert: 24.09.13 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Snøhvit

Snøhvit

Snøhvit (Malin Soli) og Den onde dronningen (Helen Vikstvedt)

Foto L-P Lorentz

Snøhvit

Snøhvit

Snøhvit (Malin Soli) sammen med Prinsen (Jørn Morstad) som nettopp har vekket henne med et kyss 

Foto L-P Lorentz

Snøhvit

Snøhvit

Den onde dronning (Helen Vikstvedt)

Foto L-P Lorentz