home

Magisk familieforestilling

Riksteatret: «Trollmannen fra Oz»

Av L. Frank Baum, Harold Arlen, E,Y.Harburg og John Kane
Omsett av Bjørn Endreson
Regissør og koreograf: Alan Lucien Øyen
Musikalsk ansvarlig: Per Christian Revholt
Koreograf: Daniel Proietto
Scenograf: Leiko Fuseya
Med Mari Lerberg Fossum og blant andre Eirik Risholm Velle, Sebastian Skytterud Myers og Thomas Jørstad Petterson

Riksteatrets «Trollmannen fra Oz» vil fengsle og more alle – uansett alder.

Det er over hundre år siden L. Frank Baum skrev «Trollmannen fra Oz», som raskt ble en av USAs mest leste barnebøker. Filmutgaven fra 1939 med Judy Garland i rollen som Dorothy regnes som en av filmhistoriens klassikere, og har vært utgangspunktet for teaterversjonen. I morgen har Riksteatrets «Trollmannen fra Oz» premiere på Hamar, mens Oslo-premieren fant sted forrige torsdag.
Oppsetningens regissør, Alan Lucien Øyen, begynte sin karriere som danser, og han er kunstnerisk leder for dansekompaniet Winter Guests som han grunnla i 2006, og som i disse dager gjester Théâtre de Chaillot i Paris. Han er en allsidig scenekunstner – i 2014 mottok han for eksempel sammen med Andrew Wale Hedda-prisen for beste scenetekst, i fjor hadde han regien på Olaug Nilssens «Stort og stygt» på Den Nationale Scene i Bergen, og Lars Noréns «Som lauvet i Vallombrosa» på Det Norske Teatret. Nå starter han 2018 med en av de beste familieforestillingene jeg har sett på lenge.
«Trollmannen fra Oz» åpner og slutter i den virkelige verden, på bondegården i Kansas der Dorothy bor hos onkelen og tanten. En voldsom tornado feier over gården, Dorothy svimer av, og våkner i trolldomslandet Oz. En snill heks forteller henne at den eneste som kan hjelpe henne hjem igjen er den mektige Trollmannen i Smaragdbyen, men dit er veien lang, og en ond heks er ute etter Dorothy. Underveis blir hun kjent med Fugleskremselet, Blekkboksmannen og den feige Løven, og ettersom de alle trenger hjelp fra Trollmannen, blir de med henne på ferden.

«Trollmannen fra Oz» er en mangfoldig fortelling, der drøm og virkelighet finurlig glir over i hverandre. I trolldomslandet opplever Dorothy solidariteten, vennskapet og samholdet som hun – med rette eller ikke - har savnet i den virkelige verden, og som hun finner i sluttscenen når hun blir gjenforent med onkelen, tanten, og de tre gårdsarbeiderne Hunk, Hickory og Zeke, i drømmen Fugleskremselet, Blekkboksmannen og den feige Løven.
Leiko Fuseyas scenografi har bildebokens beste egenskaper: fantasivekkende, fargerik og samtidig realistisk bringer den tilskueren inn i trolldommens univers. Per Christian Revholt har ansvaret for musikken som tilfører handlingen en egen sjarm, og sammen med et strålende ensemble gjør koreografien, musikken og scenografien forestillingen til en total teateropplevelse. Bortsett fra Stig-Werner Moe som her spiller både den synske Professor Marvel og selveste Trollmannen, er de medvirkende forholdsvis ukjente, men det er ikke ofte man opplever så sterke skuespillerprestasjoner, og ikke minst så godt samspill. Mari Lerberg Fossum er en nydelig Dorothy, barnslig naiv og innsiktsfull på en og samme tid, og scenene hun spiller sammen med Eirik Risholm Velle (Hunk/Fugleskremselet), Sebastian Skytterud Myers (Hickory/Blekkboksmannen) og Thomas Jørstad Pettersen (Zeke/Løven) er skikkelige høydepunkter. Sebastian Skytterud Myers som jeg nylig så i en forestilling av frigruppen Feil Teater, imponerer spesielt med sitt sceniske nærvær, og er et funn for norsk teater. Og naturligvis – avgjørende her er regissør Alan Lucien Øyens grep om stykket. Spesielt gjelder det kroppsspråket som utfyller replikkvekslingene, og de morsomme og lekne sang- og dansenumrene.
Jeg hadde med to «medkritikere», slik at jeg på nært hold kunne iaktta hvordan målgruppen, i dette tilfelle «barn fra fem år», opplevde forestillingen. Det innebærer alltid en viss risiko å invitere unge tilskuere med på en helt ny oppsetning – tenk om de rett og slett skulle kjede seg? Det gjorde de iallfall ikke her. Kroppsspråk og ansiktsuttrykk ga klar beskjed: dette var teater de ønsket å se. Det samme opplevde oldemor.  «Trollmannen fra Oz» vil fengsle, glede og more alle uansett alder – magisk teater rett og slett.

Publisert: 24.01.18 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Trollmannen fra Oz

Trollmannen fra Oz

Dorothy (Mari Lerberg Fossum) sammem med sine tre venner: Fra venstre Fugleskremselet (Eirik Risholm Velle), Blekkboksmannen (Sebastian Skytterud Myers) og Den feige løven (Thomas Jørstad Pettersen) 

Foto Mats Bäcker