home

Pluss og minus til kulturminister Hofseth Helleland

All grunn til å glede seg over at Høyre/Frp-regjeringens nåværende kulturminister, Linda Hofseth Helleland, går inn for å renovere Nationaltheatret, ett av våre viktige kulturbygg. Men langt fra gledelig at Kulturdepartementet vil frasi seg ansvaret for vårt kanskje eldste friteater, Grenland Friteater i Porsgrunn.

Dette skriver teatrets styreleder Tor Arne Ursin:
«Regjeringen vil igjen flytte ansvaret for bevilgningen til Grenland Friteater(GF) og Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival(PIT) – denne gangen fra Kulturdepartementet til fylkeskommunen. Dette skal skje alt fra 2018 av i forbindelse med den nye regionreformen, og før den varslede kulturmeldingen kommer. Dette kommer fram i Stortingsproposisjonen om ny inndeling av folkevalgt nivå. En slik overføring vil raskt føre til at bevilgningen til GF og PIT kommer i konkurranse med penger til helse, skole og veier på fylkeskommunens trange budsjett.
Det er bare 3 år siden ansvaret for bevilgningen til GF og PIT ble flyttet fra Norsk kulturråd til Kulturdepartementet etter et enstemmig vedtak i Stortingets kulturkomité. Komitéen med lederen Svein Harberg (H) i spissen var stolt over at de hadde fått til denne ordningen da komitéen var på besøk på Friteatret i februar 2015. Da hadde Stortingets kulturkomité ryddet opp etter at GF og PIT hadde vært kasteball mellom flere instanser i årevis. Det er derfor oppsiktsvekkende at regjeringen nå ønsker en omkamp om denne saken.
– Det er først og fremst fordi det er lokale tilbud, sier statssekretær Bård Folke Johansen som begrunnelse for det nye forlaget i et intervju med NRK i dag. Denne uttalelsen virker merkelig i forhold til den virksomheten som GF og PIT driver. Her kan det nevnes Grenland Friteater gjennom sin 40-årige virksomhet har produsert 161 forestillinger og spilt i 43 land på 6 kontinenter, for nær 1,2 millioner mennesker. PIT er Norges største internasjonale teaterfestival og en viktig scene for norsk og internasjonal fri scenekunst.At både GF og PIT i tillegg har en solid lokal forankring burde bare være positivt.»
Vi krysser fingrene og håper at Stortinget tar til fornuft.

Publisert: 22.04.17 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Grenland Friteater

Grenland Friteater

Nationaltheatret

Nationaltheatret