home

Grusomhetens Teater: «Røde Emma»

Opp fra glemselen

Regi Lars Øyno
Kostymer: Thale Kvam Olsen
Med: Hanne Dieserud, Filip Stav, Miguel Steinsland, Gaute Næsheim, Live Noven og Lars Brunborg

Men den spennende politiske teaterdokumentaren «Røde Emma» vekker Lars Øyno og Grusomhetens Teater både Jens Bjørneboe og Emma Goldmann opp fra glemselen!

Kanskje fordi Bjørneboe ikke fikk ferdigskrevet stykket, har «Røde Emma» ingen vanlig dramatisk handling, men er en interessant dokumentar om De forente stater i 1920-årene, om anarkistenes kamp mot kapitalismen, om mordet av president MacKinley som ble begått av anarkisten Leon Frank Czolgosz, men først og fremst om Emma Goldmann, en sterk, intellektuell kvinne som spilte en viktig rolle i utviklingen av datidens politiske anarkisme, en tydelig protest mot en rik overklasses undertrykking av arbeidsfolk, som for eksempel ga seg uttrykk i bedriftseiernes kamp mot fagforeninger. Hun ble en av Statenes mest etterspurte foredragsholdere, men ble også satt i fengsel en rekke ganger. Jens Bjørneboe har fulgt de historiske kjensgjerningene nøye, og kaster relevant lys på en ganske glemt periode av vår historie.
I Lars Øynos regi er «Røde Emma» blitt en spennende og interessant oppsetning. Med usedvanlig dyktighet makter fem skuespillere å gi liv til en rekke ulike personligheter – dommere, politikere, brutale politimenn, gråtende enker, bødler, milliardæren Carnegie, drapsmannen Czolgosz, og ikke minst – den prinsippfaste anarkisten og feministen  Emma Goldmann som også er stykkets fortellerstemme, og hennes beste venn og elsker, Alexander Berkmann, som måtte sitte 14 år i fengsel for et drapsforsøk på Henry Frick, Andrew Carnegies bedriftssjef i USA.
Scenen er naken, men etter hvert som handligen utvikler seg, oppstår ulike rom; en rettssal, en liten restaurant, et henrettelsesrom med elektrisk stol,  for bare å nevne noen. Og sterkere og mer realistisk slåsskamp enn den som utspiller seg her har jeg aldri sett før. Med enkle virkemidler og dyktig tekst-regi gjenskaper Lars Øyno en hel verden på den liten svart scene. Det er ganske imponerende.
Jens Bjørneboe ble som sagt ikke ferdig med stykket, og det slutter ganske brått med at Emma oppsøker Berkman som nettopp har sonet ferdig sin 14-årslange fengselsdom, og som har planer om å skyte seg, ettersom livet ikke har mer å by ham. Men Emma gir ham livsmotet tilbake, og han starter å skrive sin første bok «En anarkists fengselsminner», utgitt i 1912. Mer får vi ikke vite om hvordan det går ham og Emma Goldmann videre… Men det er det bare å sjekke når vi kommer hjem fra en spennende og tankevekkende politisk dokumentar.

Publisert: 14.09.21 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Røde Emma

Røde Emma

Hanne Dieserud er en sterk og politisk engasjert Emma Goldmann

Foto Grusomhetens Teater