Dedt blir ingen Heddaprisutdeling 14. juni som opprinnelig planlagt. Utdelingen er foreløpig utsatt til høsten, og dato er ennå ikke bestemt. Men en positiv nyhet ble meddelt i dag: Hedda-nominasjonene er snart klare, og blir offentliggjort 3. juni!
En god nyhet
Heddanominasjonene klare 3. juni
Dedt blir ingen Heddaprisutdeling 14. juni som opprinnelig planlagt. Utdelingen er foreløpig utsatt til høsten, og dato er ennå ikke bestemt. Men en positiv nyhet ble meddelt i dag: Hedda-nominasjonene er snart klare, og blir offentliggjort 3. juni!
Fosse-festivalen
Fire høyst forskjellige gjestespill
Nynorskens Hus «Nokon kjem til å komme», en samproduksjon mellom Riksscenen, Västanå Teater, Fortellerfestivalen og ensemblet. Regi Leif Stinnerbom
Det Norske Teatret, Scene 2: «Kant» - gjestespill fra Ex voto à la lune, Frankrike, regi Emilie Anna Maillet
Det Norske Teatret, Scene 3 «Og så kan hunden komme» - gjestespill fra Västanå Teater i samarbeid med Epo Art A/S. Regi Leif Stinnerbom
Det Norske Teatret, Hovudscenen: «Draum om hausten», gjestespill fra Teatr im Lensoveta. Regi Jurij Butusov
Jon Fosse-festivalen bød på fem gjestespill - og jeg er glad for at jeg fikk sett fire av dem!
Bølgen & Moi: Det Norske Mikroteatret, 16. januar 2019: «Blodig alvor»
Teater går nye veier
Av Yasmine Réza
Oversatt av Christine Amadou
Instruktør: Peder Hamdahl Næss
Med Vanessa Borgli, Rudy Claes, Jonathan Espolin Johnsen og Jesper Malm
"Blodig alvor" - den første produksjonen til Det Norske Mikroteatret, et teater som våger seg ut på nye veier.
Ingen løsning for Jo Strømgren Kompani
En skuffende kulturminister
Det har lenge vært klart at Jo Strømgren Kompani var avhengig av støtte på kulturbudsjettet for å overleve. Men i kulturminister Trine Skei Grandes budsjett for 2019 nevnes kompaniet overhodet ikke.
Av totalt 12 Heddapriser gikk i år ti stykker til tre teatre: Det Norske Teatret fikk seks priser hvorav hele tre gikk til «The Book of Mormon», mens Nationaltheatret og Trøndelag Teater fikk to hver!
Årets jury har hatt følgende medlemmer:
Lillian Bikset, anmelder i Dagbladet og Norsk Shakespearetidsskrift
teaterviter Torill Braaten
Jan H. Landro,tidligere kulturredaktør og anmelder i Bergens Tidende, skriver nå for Dag og Tid
Borghild Maaland,anmelder i VG
Martin Nordvik, tidligere kulturredakør og anmelder i Adresseavisen
Liv Riiser, anmelder i Vårt Land
Ilene Sørbø, anmelder i Morgenbladet og Norsk Shakespearetidsskrift
Med åtte nominasjoner hver er Trøndelag Teater og Det Norske Teatret klare vinnere i årets nominasjonsrunde- Like etter dem kommer Nationaltheatret med seks nominasjoner.
Elisabeth Egseth Hansen ny sjef på Trøndelag Teater
1. januar 2019 overtar Elisabeth Egseth Hansen som teatersjef for Trøndelag Teater etter Kristian Seltun. Spennende at teatrets styre for annen gang på rad velger en sjef med bakgrunn i, og kunnskap om, det frie scenekunstfeltet!
Med "Stenbergmonologene" har dramatiker Elin Tinholt introdusert en ny, stemningsfull og interessant form for teater.
Under tittelen "Kulturen drukner i valgkampen" hadde Klassekampen i går en interessant artikkel, skrevet av Yngvild Gotaas Torvik, om kulturpolitikkens manglende plass i valgkampen. Det er ett tema jeg ikke kan la være å kommentere.
Sommerteatret i Frognerparken: «Alice i Eventyrland»
Gjennomført musikkteater
Av Mads Bones og Kyrre Havdal i samarbeid med skuespillerne
Regissør: Mads Bones
Komponist: Kyrre Havdal
Koreograf: Thea Bay
Scenograf: Marit Milvang
Kostymedesigner: Sunniva Dorthea Tormodsdatter Eide
Med blant mange andre Isabel Toming, Mats Moe, Iver Innset og Sunniva Du Mond Nordal
Årets Sommerteater er en gjennomført forestilling, men det spørs om den helt klarer å treffe målgruppen
Kunne det være på sin plass med en Heddapris for en oppsetning som forener høy profesjonell kvalitet med bred publikumsappell?
Nytt aktuelt og samfunnsengasjert teater
Vega Scene åpner i 2018
Det har tatt sin tid, men nå tyder alt på at det nye kulturhuset i Hauskvartalet står ferdig i 2018. Dermed får Oslo tre nye kinoscener, en egen debattsal og et nytt teater. - Vi skal selv produsere to oppsetninger i året, men vi vil også være et prgrammerende teater, og leie ut scenen, sier regissør Katinka Rydin Berge og skuespiller Hege Aga Edelsteen.
En million til Grusomhetens Teater
Kulturrådet har fulgt tidligere kulturminister Thorhild Widveys oppfordring om å «sikre tradisjonelle så vel som smale og eksperimentelle kunstformer».
De frie gruppenes usikre framtid
I innstillingen om Kulturdepartementets budsjett for 2016 gjør kulturkomiteens representant fra KrF, de tre representantene for Høyre og de to fra Frp et ikke helt vellykket forsøk på å redde teatergruppen Stella Polaris. Men de bryr seg ikke om skjebnen til de øvrige frie gruppene: det er det bare Aps fire representanter som gjør.
Etter en foruroligende stille høst, setter heldigvis Hanne Tømta opp tempoet til våren: 9 premierer i motsetning til 4 i høst
Dyrt i Hakkebakkeskogen
Kommentar
En god familieforestilling tilbys Oslos mest velstående familier
Kulturbudsjettet 2016
Kommentar
Thorhild Widveys kulturbudsjett er verken særlig spennende eller oppløftende, Hun holder stø kurs. Men hva scenekunsten angår, kan flere små momenter være verd å følge opp
Opplevelsen av hva som er godt teater kan variere sterkt. Det er nok forklaringen på at jeg er uenig med flere av juryens nominasjoner til Heddaprisene.
Det er vanskelig, for ikke å si umulig, å si noe definitivt om teaterhøsten lenge før noen av oppsetningene har hatt premiere. Men det er likevel artig å se litt på hva vi kan vente oss av Nationaltheatret og Det Norske Teatret i høsten som kommer. .
Nationaltheatret, Amfiscenen: «5 morgen» gjestespill fra Schauspiel Stuttgart
Skarp samfunnskritikk
«5 morgen» – tankevekkende bidrag til omstridt terrorisme-prosjekt
En ny politikk for frie grupper?
Frie danse– og teaterkompanier er avhengige av Kulturrådets avgjørelser for å produsere nye oppsetninger. Det er på høy tid at de får forutsigbare arbeidsvilkår.
Franske kritikere om "Ingenting av meg"
Imorgen spilles Arne Lygre "Rien de moi" (Ingenting av meg) for siste gang på Théâtre de la Colline i Paris. I den anledning offentligjør idalou.no en rekke utdrag fra franske kritikere, Jeg har valgt å se bort fra kritikken av oppsetningen, og konsentrert meg om de ulike tolkningen av selve teksten.
Nationaltheatret, Det Norske Teatret, Sog og Fjordane Teater, Nordland Teater, Rogaland Teater og Trøndelag er blitt evaluert for Kulturdepartementet hittil. Nå er turen kommet til Den Nationale Scene, Agder Teater og Teatret Vårt. Felles for samtlige evalueringer er at det skal "legges særlig vekt på kunstnerisk kvalitet og effektiv ressursutnyttelse".
"Forget me not" gjør stor suksess i Japan
Det franske kompaniet Philippe Genty gjestet Oslo i april med "Forget me not" der norske skuespillere fra Høgskolen i Nord-Trøndelag medvirker. Etter å ha gjestet Latin-Amerika, Moskva og Sør-Korea gjør forestillingen for tiden stor suksess i Japan.
idalou.no har stilt Thorhild Widvey flere spørsmål om kulturbudsjettet, Her kommer kulrurministerens svar.
Foruroligende scenekunstpolitikk
Gåtefulle grep som ikke forklares, og store ord som ikke etterfølges av konkrete tiltak, kjennetegner Torhild Widveys scenekunst-politikk. Gjelder det samme kulturbudsjettets øvrige områder, er hun svak kulturminister
Det ser ikke ut til at Kulturdepartementets saksbehandlere behersker de mest elementære regneferdigheter! I en pressemelding skriver de at samtlige tre programmerende teatre i Oslo, Bergen og Trondheim skal få 1,1 million i økt driftstilskudd i 2015. Men Black Box Teater får ikke mer enn 530 tusen kroner!
Det Norske Teatret, Malersalen: «Eit hav av slike som Kaspar Hauser»
Slitsomt masete
Av Felicia Zeller
Omsetjing: Runa Kvalsund
Regi: Hilde Brinchmann
Med Charlotte Frogner, Iren Reppen og Kikki Stormo
En del publikummere moret seg, men forestillingen ble for masete for denne anmelderen
Heddajuryens barneteater-nominasjoner
Juryens nominasjoner vitner om et ganske konvensjonelt syn på hva som er godt barneteater
Oslo Nye Teater, Hovedscenen: «Kjærlighetsbrev»
Bittersøtt teater fra en forgangen tid
av A. R. Gurney
Oversatt av Sylvia Salvesen etter Torstein Bugge Høverstad
Regi: Kjetil Bang-Hansen
Scenografi: John-Kristian Alsaker
Med Toralv Maurstad og Kari Simonsen
Sterke skuespillerprestasjoner og god regi gjør «Kjærlighetsbrev» til en sjarmerende bittersøt teateropplevelse.
En merkedag for Ibsen-historien
I dag, 25. mars 2014, lanserte Senter for Ibsenstudier databasen «IbsenStage» med adresse http://ibsenstage.hf.uio.no. Her kan interesserte brukere finne fram til det aller meste om hittil over 10 000 oppsetninger av Ibsens skuespill.
Mot en ny tid for Dramatikkens Hus
Snart får Dramatikkens Hus en kunstnerisk, ikke en administrativ, toppleder. Men også en administrativ leder og en person med ansvar for den kunstneriske utviklingen. Det er resultatet av en ny strategiplan for teatret. - Vi ønsker at ansettelsene skal være klare rundt 1. april, sier styreleder Monica Boracco. Men søkerlistene offentliggjøres ikke.
Peer Perez Øian husregissør på Det Norske
Jon Bleiklie Devik, Charlotte Frogner og Frank Kjosås er nå fast ansatt på Det Norske Teatret. "... dæven så moro det er", utbryter Frank Kjosås.
Norsk teater over landegrensene
Norske dramatikere, norske teatre, norske regissører og norske skuespillere blir snart mer anerkjent utenfor landets grenser enn hjemme!
Umiddelbart virker det lite logisk av vår nye kulturminister å øke støtten til de programmerende teatrene samtidig som hun kutter bevilgningene til de frie gruppene, som produserer mange av oppsetningene til disse teatrene.
Ti søker sjefsstillingen på Riksteatret
Ellen Horns åremål som Riksteatersjef utløper 1.1. 2015. Kulturdepartementet har utlyst stillingen, og har i dag offfentliggjort søkerne. Det er ti stykker, hvorav fire ikke vil ha sitt navn offentliggjort.
Teatertilbudet i Den kulturelle skolesekken vekker dessverre ikke særlig medieinteresse,
Den rødgrønne regjeringen hadde lovet at innen 2014 skulle en prosent av statsbudsjett gå til kultur. Nå er løftet innfridd. Kulturminister Hadia Tajik har lagt fram et godt og solid budsjett på nærmere 10,5 milliarder. Gjenstår å se om budsjettet vil overleve regjeringsskiftet. Det skal bli spennende å følge utviklingen fram til statsbudsjettet endelig vedtas i desember.
Eget nettidsskrift for kunst beregnet på barn og unge
periskop.no
Tirsdag ble nettidsskriftet periskop.no lansert på Kunstnernes Hus i Oslo. periskop.no skal være tverrfaglig og redaksjonelt uavhengig, og skal gjennom artikler, kommentarer og anmeldelser drøfte kunstuttrykk i alle sjangere beregnet på barn, unge og unge voksne. En viktig begivenhet, men mediene har valgt å forbigå den i taushet.
Åmås ønsker seg en «mer spisset liberal politikk»
«Etter åtte år med rødgrønn pengesprøyte har norsk kultur mye å vinne på en mer spisset liberal politikk», skriver kultur-, debatt- og forskningsredaktør Knut Olav Åmås i Aftenposten to dager etter valget. Går hans ønsker i oppfyllelse, går norsk kunst― og kulturliv tøffe tider i møte.
Mannssamfunnets har beholdt definisjonsmakten
I vår likestilte tid vil ikke feminister flest vedkjenne at mannssamfunnet har beholdt definisjonsmakten. Linn Stalsberg er unntaket som bekrefter regelen.
Morgenbladet trykte denne artikkelen 25, juli. Jeg hadde ikke ventet så veldig mange kommentarer, men trodde nok at noen av dagens ivrige feminister ville ta utfordringen. Det har ikke skjedd. Ikke ett eneste innlegg. Jeg skjønner at jeg, som feminist fra 1970-årene, definitivt er utgått på dato.
Kvalitetsvurderingen av Nationaltheatret
« Panelet vil … anerkjenne teatrets vilje til å jobbe allsidig med tekstutvikling, men mener likevel man kan spørre om det ikke fra en så sterk og ambisiøs institusjon som Nationaltheatret også kan forventes noe større dristighet når det gjelder mer tradisjonell utvikling av dramatisk teater, som satsing på sterke litterære forfattere. (…)På ett område ser panelet et tydelig forbedringspotensial, det gjelder arbeidet med teater for barn og unge.»
Kvalitetsvurderingen av Rogaland Teater
Rogaland Teater er "en aktiv kunst- og kulturaktør i egen region og det har kunstnerisk relevans også nasjonalt, ikke minst gjennom å løfte fram unge talenter. Dessuten har det særlig relevans for arbeidet med barn- og unge både nasjonalt og internasjonalt.»
I hovedsak er Terje Lyngstad, teatersjef på Sogn og Fjordane Teater, fornøyd med evalueringen. Han har likevel visse motforestillinger.
Nationaltheatret, Amfiscenen
Miranda
Gjestespill fra Oskaras Koršunovas Teater, Vilnius
Konsept, manus og regi: Oskaras Koršunovas
Med Povilas Budrys og Airida Gintautaite
Oscaras Koršunovas gjestet nylig Nationaltheatret med Miranda, en fri gjendiktning av Shakespeares Stormen. Oppsetningen stiller interessante spørsmål omkring gjestespillformen.
Kvalitetsvurderingen av Sogn og Fjordane Teater
«Det tydelegaste kunstnarlege særtrekket ved Sogn og Fjordane Teater er arbeidet med ny norsk dramatikk.(...)I eit nasjonalt perspektiv har teatret særleg relevans som skapar og formidlar av ny norsk dramatikk og som ivaretakar av eit nynorsk scenespråk med vestnorsk klang», skriver panelet som bl.a. har evaluert Sogn og Fjordane Teater. .
For første gang er tre institusjonsteatre blitt kvalitetsvurdert av et uavhengig ekspertpanel. I går mottok kulturminister Hadia Tajik evalueringsrapporten som har fått den humørfylte tittelen Kvalitet for alle penga?
Årets Heddajury har ikke funnet en eneste klassisk institusjonsteateroppsetning verdig til å bli nominert som Årets forestilling. Er årsaken et dramatisk kvalitetsfall på institusjonsteatrene? Eller kan det tenkes en annen forklaring?
Kanskje ikke så overraskende fortsetter Hanne Tømta som sjef på Narionaltheatret for nye fire år. Men styrets ansettelsesprosess har vært forbausende grundig.
Den store publikumsvinneren: Det Norske Teatret
Evita var fjorårets desiderte mest sette forestilling, men Abrahams barn kom som en god nummer to. Med andre ord, Det Norske Teatret er for tiden Norges mest populære!:
Nominasjonene ble offentlige 21. mai, og allerede søndag 9. juni får vi vite hvem som er vinnerne av årets Heddapriser. Også i år finner utdelingen sted på Det Norske Teatret.
Nok en gang viser Heddanominasjonene at opplevelsen av hva som er godt, og hva som er dårlig eller likegyldig teater, varierer sterk fra tilskuer til tilskuer: Astrid Sletbakk,Thoralf Berg, Therese Bjørneboe, Gunnar Germundson, Karen Frøsland Nystøyl, Karoline Skuseth og Cecilia Ölveczky har da opplevd de nominerte som teaterårets aller beste. .
Høsten på Oslos to nasjonale teatre
Det er vanskelig å si noe om en teatersesong før man har opplevd den.Men repertoaret som er blitt lagt fram av Oslos to nasjonale teatre, Nationaltheatret og Det Norske Teatret, ser ganske lovende ut, Litt konvensjonelt kanskje? Igjen - den konklusjonen kan man først komme til når alle premierene har funnet sted.
Rekordår på Det Norske Teatret
I 2012 hadde Det Norske Teatret 223 491 tilskuere, det er litt over 39 000 flere enn året før, og ett av de beste besøkstallene i teatrets hundreårige historie. Og egeninntektene på 52,508 millioner kroner var de desidert høyeste i teatrets historie, og hele 15,6 millioner høyere enn i 2011.
Det ble som ventet: Danske Kim Bjarke blir sjef for Oslo Nye Teater når Catrine Telle går av 31, desember i år. Han sier han vil "forene det beste fra institusjonsteatret med det beste fra prosjektteatret". I de siste årene har han vært kunstnerisk leder for Nørrebro Teater i Købenahvn, og hans kunstneriske prosjekt har vært "å utvikle og fornye det moderne underholdningsteateret, blant annet gjennom en fusjon av musikkteater, stand up og mer tradisjonelt teater.".
«37 millioner til tre scenekunstgrupper»
En ny basisfinansiering i år, og Verdensteatret og Vinge/Müller kompaniet får innvilget søknaden om fire nye basisfinansierte år fra 31.12.2014. Det betyr at det i år bare kommer tre friske millioner i tillegg til de 24 som fra før av bevilges til åtte basisfinansierte grupper.
Det hevdes iblant at offentlig finansierte teatre ikke bør sette opp musikaler og annen lettere underholdning . Men er det ikke institusjonsteatrene plikt også å tilby oppsetninger som publikum har lyst til å se?
Politikerne som onsdag skal avgjøre Oslo Nye Teaters skjebne, vet så lite om teater at det mest fornuftige de kan gjøre, er å utsette hele saken ett års tid, og bruke tiden til å skaffe seg rimelige gode kunnskaper om scenekunstfeltet.
Tøft teaterår år i vente!
Kommentar
Teatersjefene på våre institusjonsteatre har ingen grunn til å se fram mot året som kommer.Mye tyder på at de går tøffe tider i møte.
Vant Teaterrådets manuskonkurranse
I år vant Vibeke Preus Bech Teaterrådets årlige manuskonkurranse for stykket "Rom rives". Både andre og tredje prisen gikk til Kristofer Blindheim Grønskag, andre prisen for "Kinder K" og tredjeprisen for "Den elskede".
Showbox-festivalen varte fra mandag til fredag, og viste godt over 15 norske og utenlandske produksjoner beregnet på barn og unge. Men mediene glimret med sitt fravær.
Ikke engang Skolesekken har ført til interesse for scenekunst beregnet på barn og unge.
Ikke noe mer til frie scenekunstgrupper
Ikke en krone mer til de frie sceniske gruppene.Kulturkomiteens flertall støtter opp om Anniken Huitfeldts forslag om å øremerke 3 millioner kroner til å basisfinansiere nok et nytt dansekompani. De siste ukers debatt har tydeligvis gått stortingsrepresentantene hus forbi.
En kort historikk viser at kompaniene i det frie scenekunstfeltet har vært kulturbudsjettets tapere i flere år: Årets budsjett utmerker seg med rekord- påplussinger. Men ingen til det frie scenekunstfeltet. Den ene etter den andre drysser Aps kulturministre millioner over det meste. Men institusjonsbundne som de er, vet de vel ikke engang at det eksisterer ikke-institusjonelt teater!
Tove Bratten i Danse- og teatersentrum har sendt ut en pressemelding som viser at også i år er de frie scenekunstkompaniene budsjettets tapere. Det er ikke første gang!
En vanlig mandag i Aftenposten
Språkblomstene var ingen mangelvare i Aftenpostens morgenutgave mandag 1. oktober. En for øvrig helt alminnelig dag.
Knut Are Tornås, redaksjonsleder i Kulturnytt, sier 21. september til Klassekampen at Kulturnytt prøvde å "kaste lys" over hvorvidt det er verd å bruke så mange millioner på de frie gruppene, ettersom de ikke sees av så mange. Jeg mener "lyskastingen" til NRK rett og slett er dårlig journalistikk.
I sin sending mandag 10. september tok NRKs Kulturnytt utgangspunkt i faktafeil som skyldtes egen dårlig journalistikk for å fremstå som talerør for Fremskrittspartiets kultupolitikk. Men er det rikskanalens oppgave?
Festival på det jevne
Kommentar
Den 13. Ibsenfestivalen er over. En kunstnerisk totalopplevelse: Théâtre Vidy-Lausannes oppsetning av Ibsenprisvinners Heiner Goebbels Eriratjaritjaka , og to glimrende forestillinger frembrakt av Nationaltheatret selv: Korsunovas’ Peer Gynt på Torshov og Norgespremieren på Arne Lygres Jeg forsvinner. Men trenger disse kunstneriske høydepunktene en 14-dager lang festival?
Siri Senje og Line Rosvoll til Dramatikkens Hus
Men de får tittelen «utviklingskonsulenter». ikke kunstneriske ledere.
Ibsenprisen til en total scenekunstner
På Nationaltheatret lørdag mottok tyske Heiner Goebbels Den internasjonale Ibsenprisen på 2,5 millioner kroner. Prisen har tidligere gått til britiske Peter Brook, franske Ariane Mnouchkine og vår egen Jon Fosse
To nye stemmer
Kommentar
Våre største institusjonsteatre åpner dørene for nye, yngre stemmer. Det er bra.
Hild Borchgrevink overtar scenekunst.no
Imorgen, onsdag 22- august, overtar Dagsavisens musikkritiker, Hild Borchgrevink, ansvaret for å redigere scenekunst.no.
Et nytt - og annerledes - teater
«Nesten som et ordentlig teater – bare litt morsommere»: Det er slagordet til Det Andre Teatret som åpnet sine dører i september i fjor.
For første gang i år ble Heddaprisene utdelt før sommerferien. Juryen hadde sitt avgjørende møte 15. mai, og fikk dermed ikke vurdert forestillinger med premiere etter 10. mai.
Årets jury har bestått av - i alfabetisk rekkefølge: Thoralf Berg, Mette Brantzeg, Keld Hyldig, IdaLou Larsen, Petter Rosenlund, Astrid Sletbakk og Kristian Lykkeslet Strømskag.
Nominerte - og vinnere - til Æddaprisene 2012
TeaterTanken, en "ideell organisasjon som fokuserer på å skape kvalitativ diskurs og nytenkning rundt teater i det kulturpolitiske feltet" hadde tatt initiativet til Æddaprisene 2012, Marius Kolbenstvedt ledet utdelingsmøtet.
Prisene ble delt ut lørdag 2. juni under et åpent møte på Det andre teater,og de frammøtte kåret selv vinnerne med enkel håndsopprekning.
I dag la teatersjef Hanne Tømta fram programmet for høstens Ibsenfestival - et program som nok vil begeistre mange og forurolige noen. .
Fra 10. til 18. april i år spilte Théâtre du Châtelet i Paris John Adams’ omstridte opera Nixon in China. Oppsetningen førte blant annet til at det franske ukebladet L’Express i sitt mars/april-nummer viet en grundig artikkel av Bertrand Dermoncourt til problemstillingen «aktualitetsopera» - så vidt vites et forholdsvis lite debattert tema i Norge.
Norsk scenekunst- sentrum eller periferi?
Det er tittelen på seminaret som TeaterTanken holder på Kunsthøgskolen i Oslo fredag.
Basisfinansiering til Verk produksjoner
Norsk kulturråd besluttet i dag delte ut to nye basisfinansieringen, enda kulturminister Anniken Huitfeldt egentlig bare bevilget midler til en ny slik flerårig støtte. Koreograf Alan Lucien Øyens kompani Winter Guests og Verk produksjoner er de heldige. Fra og med neste år får dessuten Zero Visibility Corp, Impure Company og Ingunn Bjørnsgaards prosjekt sin basisfinansiering forlenget i tre år.
Norske Dramatikeres Forbund har lyst ut to stipend à 250 000 i forbindelse med sin 75-årsfeiring, I helgen ble vinnerne offentligjgort: Det er Nina Ossawy og Marius Kolbenstvedt for Still in silence og Kim Atle Hansen for Sensurert.
Årets Ibsenpris til Heiner Goebbels
Ibsenprisens jury, Per Boye-Hansen, Therese Bjørneboe, Øyvind Tvetereid Gulliksen, Sir Brian McMaster, Kamaluddin Nilu, Christiane Schneider og Hanne Tømta, har valgt å gi Ibsenprisen 2012 til den tyske teaterregissøren og komponisten Heiner Goebbels. Tidligere vinnere er Peter Brooke, Ariane Mnouchkine og Jon Fosse..
Stående applaus for "Hamlet" på Hålogaland Teater en vanlig tirsdags kveld. Kritikeren blir forvirret. Hennes opplevelse har vært en helt annen.
Oslo Nye Teater, Hovedscenen
Poetisk musikal
Tekst og musikk: Lillebjørn Nilsen
Regi: Ivar Tindberg
Musikalsk ansvarlig: Atle Halstensen
Scenografi: Stian Hole og Ivar Tindberg
Visuell design: Stian Hole
Koreografi: Jan Nicola Wesner
Med Bettine Holm, Hans Rønningen, Bibi Nerheim, Marvin Amoroso, Henriette Faye-Schjøll, Biniam G. Yhidego og ti andre
På Oslo Nye Teater er «Postkort fra Lillebjørn» blitt en både morsom og melankolsk musikal.
Nå foreligger nominasjonene til Gullsekken, prisen som hvert år deles ut både til Skolesekkens beste produksjon, og til den beste skolen. 20 skoler og 33 produksjoner er nominerte, og nå skal juryen, som i år ledes av Vera Micaelsen, starte arbeidet med å finne fram til de fire finalistene i hver gruppe, og deretter til vinnerne.
I kveld er det litteraturaften på Blå i Oslo. Her skal Martin Grüner Larsen, redaksjonssekretær i Klassekampens bokmagasin som utkommer hver lørdag, samtale med dramatiker og forfatter Arne Lygre som nettopp har stor suksess i Frankrike og i Tyskland.
Teater til debat
Åbent brev fra CaféTeatrets kunstneriske leder Christian Lollike
Forestillingen Manifest 2083 er et forsøg på at begribe, hvordan en så forfærdelig tragedie kan udspille sig, samt at udstille det tankesæt og samfundssyn, der tilsyneladende var udgangspunkt for den forfærdelige handling.
I kveld har Riksteatrets "Frøken Julie" premiere i Nydalen i Oslo kl.19:00. På akkurat samme tid har "Vinterlangt", det prisbelønte debutstykket til britiske Andrew Sheridan, premiere på Det Norske Teatrets Scene 3. En uheldig premierekollisjon.
"En demokratisk forpliktelse"
sier regissør og teatersjef Christian Lollike
I regi av Dramatikkens Hus og Kunsthøgskolen i Oslo jobbet teater- og registudenter i høst med et workshop-prosjekt som de kalte «22/7». I forbindelse med arbeidene deres ble presentert på Dramatikkens Hus i forrige uke, sa prosjektleder Trine Falck til scenekunst.no at «det er vanskelig for kunstnere å si noe om 22/7, også fordi man som kunstner lett blir mistenkeliggjort for å være spekulativ». Hun understreket samtidig at «enhver kunstner med integritet og bevissthet innser nødvendigheten av å bearbeide og problematisere sentrale historiske og politiske hendelser i sin samtid». Et synspunkt som fullt ut deles av dramatiker og regissør Christian Lollike. Høsten 2011 overtok han som kunstnerisk leder for Caféteatret i København. Her blir det 23. august i år premiere på en helt spesiell forestilling: Passasjer fra Anders Behring Breiviks over 1500-sider lange manifest, «2083 - A European Declaration of Independence», blir til teater, en monolog som teatersjef og instruktør Christian Lollike og skuespiller Olaf Højgaard har satt sammen i fellesskap.
Christian Lollike er klar over at den planlagte monologen vil kunne vekke sterke reaksjoner. Men han fastholder at "det er kunstens plikt å gripe tak i viktige samfunnsproblemer".
Åremålet til Akershus nåværende teatersjef, Bjørn Birch, utgår 31.12.2012. 32 har søkt den utlyste stillingen. Et meget høyt tall. Kan det ha sammenheng med at Akershus nærmest tilhører Oslo? Så mange søkere pleier ikke engang våre større regionteatre å få.
"Jeg forsvinner" hadde premiere i Paris 4. november. 17. og 18. desember får "Tage Unter" ("Dager under") Tysklandspremiere under Berliner Festspiele. Arne Lygre er såvidt innom Norge mellom utenlandsbesøkene.
Arne Lygre har ingen forutbestemte meninger om hvordan stykkene hans skal tolkes på scenen. "Jeg skriver for teater for at ulike scenekunstnere skal lage sitt kunstverk av mitt kunstverk.
Teaterkritiker Therese Bjørneboe og redaktør for Kunstforum, Nicolai Strøm-Olsen, har rettet skarp kritikk mot høstens hovedscene- forestillinger på Nationaltheatret og Det Norske Teatret. Kan det tenkes at de begge er mer opptatt av form enn av innhold?
"Et svimlende stykke"
Arne Lygres "Jeg forsvinner" på Théâtre de la Colline
Fabienne Dargé, teaterkritiker i Le Monde, er blitt fascinert av Arne Lygres "svimlende stykke".
Kulturrådet hadde møte i dag 1. desember, og allerede kl. 13:18 kunne Rådet sende ut en pressemelding med oversikt over scenekunst-tildelingene, slik de ble fordelt på møtene i Faglig utvalg for dans 8. november og Faglig utvalg for scenekunst 11. november.
Kulturråd har delt ut 24 millioner totalt, 13 millioner til 24 ulike danseprosjekter og 11 millioner til 28 scenekunstprosjekter. Totalt var det kommet inn 246 søknader, dermed er tildelingsprosenten på 24.
Arne Lygre gjør suksess i Frankrike
I november hadde "Je disparais" (Jeg forsvinner) urpremiere på Théâtre National de la Colline i Paris.To av hans tidligere stykker er også blitt satt opp i Frankrike i 2011.
Nationaltheatret presenterer gjestespillet «The Wooster Groups Version of Tennessee Williams Vieux Carré» Regi: Elisabeth Lecompte
Spennende nye impulser da amerikanske Wooster Group på sin særegne måte spilte Tennessee Williams på Nationaltheatret.
Tre millioner til scenekunst i Skolesekken
Scenekunstbrukets fagjury, Knut Alfsen, Anders Kippersund og Camilla Myhre, har bevilget tre millioner til scenekunst i Skolesekken.
Anniken Huitfeldt har tydeligvis tenkt å overlate til Kulturrådet å bestemme beløpene som skal gå til tiltak under post 74. Der gjorde jeg meg skyldig i en utilgivelig feillesning i går.
Pressemelding fra Danse- og teatersentrum
"En bekymring og et tankekors"
Tove Brattens kommenterer årets kulturbudsjett. Hun er både bekymret og skuffet.
Ingen bedring for det frie feltet
Kulturminister Anniken Huitfeldt gjør ingenting for å minske avstanden mellom statens støtte til institusjonsteatrene, over 1,6 milliarder, og til de frie gruppene, litt over 106 millioner.
I år var Det Norske Teatret vertskap for utdelingen av årets Heddapriser. To konferansier'er ledet showet: Skuespiller,i dag teatersjef på Hålogaland Teater, Unn Iren Reppen og forfatter og kåsør Are Kalvø.
I går besøkte Anniken Huitfeldt Haugesund og lovet teatret en økning på 1,1 million i 2012-budsjettet. I dag har hun fortsatt langs kysten ned til Kristiansand der Kilden, dvs. Agder Teater, Opera Sør og Kristiansand Symfoniorkester, fikk beskjed om at de til neste år vil få en samlet budsjettøkning på 23,2 millioner.
Huitfeldt liker Haugesund Teater
I dag, på dagen en måned før regjeringen legger fram statsbudsjettet for 2011/2012, tok kulturminister Anniken Huitfeldt seg en tur til Haugesund for å meddele teatret at det til neste år vil få 1,1 million mer fra staten, hvilket også betyr økt tilskudd fra fylke og vertskommune.
Ellen Horns utsagn om "en etterlengtet gjennomgang av Heddaprisen i sin helhet" tyder på at Heddajuryens beslutninger over lenger tid har vakt misnøye blant norske teatersjefer.
"...ubegripelig at juryen i år ikke fant verdige kandidater til nominasjon i kategorien barne- og ungdomsteater, men dette er et sterkt signal. En etterlengtet og omfattende gjennomgang av Heddaprisen i sin helhet er på trappene, blant annet på grunn av dette, sier en oppbrakt Ellen Horn til Dagsavisen. Horn er nyvalgt leder av AU i Norsk Teaterlederforum som oppnevner medlemmene i Hedda-juryen.
I et "Åpent brev til Heddajuryen" utfordrer Jarl Flaaten Bjørk, leder av Flaatenbjørk kompani, Heddajuryen fordi den i år ikke har funnet tre barne-og ungdomsoppsetninger av høy nok kvalitet til å bli nominert til Heddaprisen for Beste barn- og ungdomsforestilling.
Åpner for politisk styring av kunstinstitusjonene
Rapporten "Mangfold i kunst og kultur - 7 punkts strategi mot 2020" åpner for politisk styring av kunstinstitusjonene.Teatersjef på Trøndelag Teater, Kristian Seltun, er så vidt vites den første som åpent uttrykker sin skepsis til den nye strategien.
Kulturrådets forskningsprosjekt om fri scenekunst - en klargjøring
Melanie Fieldseth svarer Kjell Moberg
1. januar 2012 tiltrer Melanie Fieldseth stillingen som scenekunstkonsulent, der hun erstatter Elisabeth Egseth Hansen. Men for tiden er hun prosjektansvarlig i Norsk kulturråd.
I gårsdagens innlegg forundret Kjell Moberg seg over at Kulturrådets forskningsprosjekt om fri scenekunst resulterte i årets meget kritiserte bevilgninger. I sitt svar presiserer Melanie Fieldseth forskningsprosjektets målsetting, og opplyser om at det "forventes avsluttet i løpet av høsten 2011".
Nå må statsråden svare!
NIEs kunstneriske leder utfordrer Anniken Huitfeldt
Heddajuryens kritiske kompetanse trekkes stadig i tvil og debatten er hissig. En langt viktigere sak har dessverre ikke fått samme oppmerksomhet: Kulturrådets underlige tildelinger til fri scenekunst der mange anerkjente kompanier har fått avslag på sine søknader, og dermed står uten midler til å starte nye produksjoner. Heldigvis reagerer kunstnerne selv. idalou.no har tidligere trykket innlegg fra to frie grupper i Telemark, Grenland Fri Teater og Sagliocco Ensemble. I dag er det Kjell Moberg, kunstnerisk leder for New International Encounters, som utfordrer kulturministeren.
- Vi trenger et tydelig tilsvar fra Norsk Kulturråd om hvilke tiltak de vil sette i gang for å løse situasjonen med ett stadig større press på prosjektstøtteordningen sier Kjell Moberg - kunstnerisk leder for NIE.
Kulturrådet har foretatt vårens tildelinger til de frie grupper. For første gang siden Rådet startet å fordele støtten til gruppene, har tildelingen vakt voldsomme reaksjoner. Direktør Anne Åsheim i Norsk kulturråd gjentok på NTOs årsmøte i går at gruppene gikk tryggere tider i møte enn noensinne.
For annen gang på kort tid har Sagliocco Ensemble fått avslag fra Norsk Kulturråd på sin søknad om prosjektstøtte til forestillingen Tone ! Art - bilder fra et piano (prosjekttittel; Under Piano)
Heddanominasjonen for sesongen 2010/2011
Heddanominasjonene ble offentliggjort i går, samme dag som Norsk teater og orkesterforening avholdt sitt årsmøte.
Juryen mener at sesongen 2010/2011 neppe vil bli husket som en av de store, men har funnet sterke og gode priskandidater i alle klasser, bortsett fra kategorien Beste barne- og ungdomsforestilling.
Grenland friteater stiller spørsmål ved Kulturrådets tildelinger til fri scenekunst
Vi er mange som har undret oss over de tildelingene til fri scenekunst Kulturrådet vedtok i sitt møte 7. og 8. juni. idalou.no skal komme tilbake til saken i en egen artikkel, men legger nå ut denne meldingen fra Grenland Friteater.
"For første gang siden opprettelsen av støtteordningen til den frie scenekunsten i 1983 kan det nå se ut som Kulturrådets scenekunstutvalg tar klare og begrunnede grep for å styre den frie scenekunsten i en egen retning. Dette er prinsipielt kontroversielt. Hvor er det blitt av Kulturrådets ansvar for helheten i det frie scenekunstfeltet?" skriver Grenland Friteater
Seksjonssjef for Kulturrådets scenekunstseksjon, Yrjan Svarva, mener formuleringene i annonsen for ny scenekunstkonsulent er helt uproblematiske, og kan fortelle at ansettelse av ny konsulent er nær forestående.
Slurv med annonseteksten eller utspekulert strategi? Kulturrådets nye scenekonsulent skal ikke bare foreta uavhengige kunstneriske vurderinger, men også «stimulere og leggje til rette for å nå Norsk kulturråds målsetjingar innanfor scenekunstfeltet».
Oslo Internasjonale Teaters iscenesatte lesninger er rett og slett godt teater
I hele seks dager var det Europeiske Teaterpris-festival i St. Petersburg, og årets vinner av den 14. hovedprisen var tyske Peter Stein. Prisen New Theatrical Realities gikk til seks ulike vinnere i år.
Dette er den europeiske teaterprisen
Den europeiske teaterprisen ble opprettet i 1986 og har siden vært delt ut 14 ganger. Prisen New Theatrical Realities ble opprettet i 1990, og flere kan få prisen hvert år. Sverige har seks kandidater til prisen. Norge og Danmark ingen.
Den fjerde DUS-festivalen
Festivalen som begeistrer de unge
Før helgen var det DUS-festival på Det Norske Teatret, den fjerde i rekken
Avlyst av "uforutsette årsaker"
Shanghai Theatre Academy kommer ikke til Festspillene
Fra 27. til 29. mai skulle Shanghai Theatre Academy's tolkning av "Nokon kjem til å komme", den første Fosse-oppsetningen i Kina, gjeste Festspillene i Bergen.
I dag mottok Festspillene et "ubegrunnet avslag".
Pariserpremiere for "Dager under"
25. mars hadde Arne Lygres "Jours souterrains" eller "Dager under" som stykket heter på norsk, fransk premiere i Studio Théâtre de Vitry, og i begynnelsen av april flyttes oppsetningen til Lyon.
Mislykket Ibsen-modernisering
Kommentar
Dagens regissører setter sin ære i å modernisere Ibsen. Men skal Ibsen-aktualiseringer fungere, er det ikke nok bare å flytte handlingen fra 1875 til 2010. Det er Trøndelag Teaters «Et dukkehjem» et eklatant bevis på.
Enda skjevere forhold
Mellom institusjonsteatrene på den ene siden, og de frie gruppene på den andre
I en ellers utmerket artikkel i Morgenbladet 17. februar kommer Sigurd Ziegler dessverre i fare for å undervurdere misforholdet mellom statens støtte til institusjonsteatrene og til de frie gruppene.
14 grupper søker basisfinansiering
Men midlene strekker nok bare til en gruppe
I slutten av mars bestemmer Kulturrådet hvilken av de 14 søkergruppene som skal komme inn på basisfinansiering. Det blir ingen lett beslutning å fatte.
Basisfinansieringen - bakgrunn
En kort orientering om basisfinansieringen kan gjøre det lettere å forstå artikkelen om "Kulturrådets "egen" basisfinansiering".
Kulturrådets "egen" basisfinansiering
Anniken Huitfeldt ville gi 3 millioner til en ny basisfinansiering. Men Stortinget valgte å flytte pengene over til generelle danseformål. Da tok Kulturrådet saken i egne hender.
Mer penger til Grenland Friteater
I 2009 mottok Grenland Friteater 4,5 millioner i statsstøtte. I 2010 ble støttebeløpet økt med 144 000 kroner til 4,644 millioner. En økning på 12 000 krone rmåneden har tydeligvis tiltalt kulturministeren: De får nøyaktig 144 000 kroner i økning også i år. Som Tove Bratten i Danse-og teatersentrum gjør meg oppmerksom på tilsvarer dette for øvrig den allmenne prisreguleringen for kulturinstitusjoner i 2011.
Men i motsetning til hva kulturministeren tidligere høyt og tydelig har hevdet, er det hun, og ikke Kulturrådet, som har bevilget midlene!
Den Internasjonale Ibsenprisen blir toårig
Kulturminister Anniken Huitfeldt har også utnevnt en ny komité som skal finne fram til prisvinnerne. Den skal ledes av Festspilldirektør Per Boye Hansen med kritiker og redaktør Therese Bjørneboe som nestleder.
Aftenposten -en helt vanlig tirsdag
Biler som flyr - riktignok lavt - og dagligdagse seksuelle handlinger i hjem uten møbler: mye rart å lese i Aftenposten en vanlig tirsdag!
Mye tyder på at det politiske teater er på vei tilbake. Det er gledelig hvis det levende teatret med direkte kommunikasjonen mellom kunstner og tilskuer, fremdeles oppleves som det rette sted til å drøfte samfunnsproblemer som opptar oss alle. Det lover godt for fremtiden
Rogaland Teater stenger Intimscenen
Rogaland Teater har søkt både Trond Giske og Anniken Huitfeldt om midler til å sikre rømmingsveien på teatrets Intimscene. Men uten hell. Verken i 2020 eller i 2011 var det satt av midler til dette på budsjettene, og Stortinget grep heller ikke inn.
Behandler kulturbudsjettet
Komitéflertallet ikke hundre prosent enig med Huitfeldt
I dag behandler Stortinget Anniken Huitfeldts forslag til kulturbudsjett for 2011. Stort sett vil flertallsregjeringen sørge for at budsjettet blir vedtatt uten de store forandringene. Men på enkelte punkter har et flertall i kulturkomiteen foretatt endringer i det fremlagte budsjettforslaget. Flere tiltak som Huitfeldt ville ha over på den uforutsigbare post 74 posten flyttes nå tilbake til den sikre post 78, Ymseposten. Men dessverre ikke Grenland Friteater.
Hanne Tømta legger ned Samtidsfestivalen, og satser på samtidsdramatikk til våren. Hun innleder også et positivt samarbeid med BIT-Teatergarasjen.
Mandag 8. november, trykket Klassekampen artikkelen «Huitfeldts metode», (lagt ut på denne hjemmesiden dagen etter) Artikkelen uttrykte sterk skepsis til ett punkt på Anniken Huitfeldts 2011-budsjett. Verken Departementet eller Kulturrådet har funnet det bryet verd å kommentere saken.
Enkelte fryktet at Det Norskes nye teatersjef, Erik Ulfsby, ville vri repertoaret i kommersiell retning. Aktiviteten i 2011 tyder på at frykten har vært ubegrunnet.
Anniken Huitfeldt og Kulturrådet
I det siste har en rekke kunst- og kulturpolitiske organisasjoner reagert sterkt på at kulturminister Anniken Huitfeldt vil flytte ansvaret for dem fra departement til Kulturrådet. Den uttalte hensikten er å styrke Kulturrådet, men mange frykter at nyordningen vil svekke små, men viktige aktører i kulturfeltet.
5 urpremierer, 2 Norgespremierer, 2 nypremierer og en helt vanlig premiere: Høsten på Det Norske Teatret.
Teatersjef med ambisjoner - og visjoner
Det Norske Teatret har hatt 13 gode år med Vidar Sandem som teatersjef. 1. januar overtar regissør Erik Ulfsby, og i dag la han fram hele programmet for sitt første sjefsår.
Bjørnsons "Over Ævne II" skal ut på turné til videregående skoler i Møre og Romsdal. Teatret Vårt går nye veier for at elevene lettere skal kunne tilegne seg Bjørnsons tekst.
"Enron" på flere norske scener
Lucy Prebbles "Enron" får premiere på Det Norske Teatrets Hovudscene 14. januar.Men det blir flere versjoner av "Enron" å se på norske scener til våren.
Tirsdag skal teatersjef Erik Ulfsby legge fram hele Det Norskes repertoar i 2011. Inntil videre får vi nøye oss med å si litt om de ni premierene som allerede er lagt ut op teatrets hjemmeside.
12 vil bli sjef på Teatret Vårt
Stillingen til teatersjef Carl Morten Amundsen ble utlyst for to uker siden, og 12 søkere har meldt sin interesse. Bare en av dem ber om ikke å få sitt navn offentliggjort.
Anniken Huitfeldt har talt: I statsråd i dag blir tidligere sjefredaktør i Dagbladet utnevnt til Norsk kulturråds nye direktør.
idalou.no prøver å finne en forklaring på hvordan en skarp og klartenkt mann som teatersjef Carl Morten Amundsen nylig klarte å motsi seg selv totalt fra en dag til en annen.
I år var det 20 år siden Norges første Ibsenfestival. Og for hver festival opplever jeg at ett spørsmål blir stadig mer påtrengende: Er det virkelig behov for en Ibsenfestival annethvert år?
Heddaprisvinnerne 2009-2010
Festaften i Nydalen
Heddaprisene ble i år delt ut for 13. gang, og i år som i fjor fant utdelingen sted i Riksteatrets lokaler i Nydalen. Ikke minst takket kveldens konferansier, Mattis Herman Nyquist,og regissør Morten Borgersen ble årets utdeling en vellykket forestilling uten dødpunkter.
Ingen enkel konferansier-oppgave for Mattis Herman Nyquist som selv var nominert i klassen "beste mannlige hovedrolle" for sin tolkning av Ask Burlefot i "Sangen om den røde rubin" på Riksteatret. Han tok utfordringen på strak arm, og sjarmerte publikum med elegante og humørfylte kommentarer, og et fantastisk tempo - forestillingen tok ikke mer enn et time og 27 minutter hvilket er ny rekord - som ikke et øyeblikk ble anstrengt eller anmassende. Hadde Heddaprisene hatt en egen klasse for konferansier'er, ville han vært en opplagt vinner!
Norsk skuespillerforbund utnevnte søndag to nye æresmedlemmer: Jakob Margido Esp og Monna Tandberg. Dermed har forbundet 23 sprellevende æresmedlemmer.
Agnete Haaland overtar Den Nationale Scene
Av de ni søkerne til stillingen var det Agnete Haaland som sammen med danske Kim Bjarke ble regnet som den mest sannsynlige nye teatersjefen på DNS. På en pressekonferanse i dag kunngjorde Siren Sundland, styreleder på Den Nationale Scene, at når Bjarte Hjelmelands åremål går ut 1. januar 2012, skal Agnete Haaland etterfølge han som teatersjef i Bergen.
Agnete Haaland er utdannet skuespiller, og hun har hele tiden fortsatt å spille samtidig som hun har vært en sterk, dyktig og engasjert leder for Norsk Skuespillerforbund, siden 2008 også leder for det internasjonale skuespillerforbundet, IFA. Hun har også hatt flere regioppgaver, og i 1991 grunnla hun frigruppen Thalias Døtre. Teatersjef er vel det eneste hun ennå ikke har vært.
Janne Langaas til Teater Innlandet
Det nystiftede Teater Innlandet får sin aller første egne teatersjef: Janne Langaas overtar ansvaret for teatret 1. januar neste år.
Nominasjonene til Heddaprisene 2010
Av tekniske årsaker er det ikke lett å legge ut Heddanominasjonene med alle kursiverte og andre stilistiske element. Derfor er løsningen en PDF-fil!
Det er Hanne Tømtas første Ibsenfestival, og hun har ventet lengre enn sine forgjengere med å presentere festivalprogrammet. Men nå er det altså klart. Eirik Stubø kommer med en gresk "Fruen fra havet", og Kina gjester festivalen for annen gang, i 1996 var det"En folkefiende", i år blir det "Byggmester Solness". Og Lars Øynos "Fjeldfuglen" er heldigvis også kommet med i programmet.
Teatersjef skal lede dramaturgiat
Snart overtar Erik Ulfsby det kunstneriske ansvaret for Det Norske Teater. Og fra 1. januar 2012 skal Carl Morten Amundsen, nåværende sjef for Teatret Vårt, lede teatrets dramaturgiat i en periode på fire år. Carl Morten Amundsen var opprinnelig en av søkerne til sjefsstillingen på Det Norske Teatret. I sin som teatersjef i Molde har han flere ganger benyttet Erik Ulfsby som regissør. Les Det Norskes pressemelding.
Et forsøk på å forstå hvor Vinge/Müller vil hen med sine spesielle tolkning av "Vildanden".
10 søkere til Den Nationale Scene
6 menn og fire kvinner har lyst til å etterfølge Bjarte Hjelmeland på Den Nationale Scene. Tre av mennene,en nordmann, en danske og en svenske. ønsker ikke sitt navn offentliggjort. Den kanskje mest kjente søkeren er lederen for Skuespillerforbundet, Agnete G. Haaland.
Søndag var det årsmøte på Det Norske Teatret. Magnus Rindal fortsetter som styreleder, og dramaturg Ola E. Bø, styrelederens uttalte motstander i ansettelsessaken, overtar etter skuespiller Bernhard Ramstad som representant for det kunstneriske personale.
Eva Mørkeset ble sjef for det nye barneteatret
Teatret Vårt har valgt Eva Mørkeset, daglig leder for Jugendteatret i Ålesund, til kunstnerisk leder for avdelingen for barne- og ungdomsteater som Teatret Vårt skal bygge opp i Ålesund.
Grusomhetens Teater tenkte at Nationaltheatret kanskje kunne være interessert i at "Fjeldfuglen" skulle gjeste høstens Ibsenfestival. Men nei. Det var "ikke plass på årets program". Heldigvis har oppsetningen gjestet Bristol, og skal videre til Polen, Frankrike og India.
Bjarte Hjelmeland gir seg om to år
"Etter grundige vurderinger har jeg besluttet at jeg ikke vil påta meg en ny åremålsperiode ved DNS", sier teatersjef Bjarte Hjelmeland i en pressemelding i dag. "Styret hadde håpet at Bjarte Hjelmeland ville forlenge, noe vi har gitt klart uttrykk for gjennom de samtalene vi har hatt med Hjelmeland om dette. Samtidig respekterer vi selvsagt hans valg", sier styreleder ved DNS, Ole Berrefjord i samme pressemelding.
Misnøyen ulmer i Teater-Norge, og det er på høy tid å diskutere hvem som skal ta det kunstneriske ansvaret i teatrenes styrer. Det er ingen selvfølge at det bør være skuespillerne,
Hele scenekunstpolitikken bør revurderes
Som seg hør og bør, ble denne replikken først sendt til Aftenposten som var villig til å trykke den dersom den ble kuttet ned til det halve. Jeg er av den oppfatning at en så drastisk nedskjæring ville svekket min argumentasjon, og velger derfor å legge ut saken på egen hjemmeside.
Kulturrådets tildelingspolitikk overfor de ikke-institusjonelle sceniske grupper er omstridt, og med rette. Men Kulturrådet følger bare Kulturdepartementets retningslinjer. Tiden er kanskje inne for å revurdere hele scenekunst-politikken?
Ellen Horn, Catrine Telle og Hanne Tømta snakket om hvordan det er å være kvinnelig teatersjef på et møte mandag. Men de sa lite om konsekvensene ett kvinnelige teatersjefblikk kan ha for teatrets kunstneriske profil.
Nordisk Dramatikerpris
Norge deltar igjen!
Nordisk Teaterunion deler annet hver år ut Nordisk Dramatikerpris, som for 2008/2009 begin_of_the_skype_highlighting 2008/2009 end_of_the_skype_highlighting for aller første gang skal gå til et atykke for barn og ungdom. Norge deltar for første gang på flere år. Den norske juryen har vært Heddajuryens nominasjonsutvalg for den Nordisk Dramatikerprisen.
Det norske bidraget er "Simons historie" av Stig Amdam, og her er en kort presentasjon i alfabetisk rekkefølge av samtlige tekster som deltar i tevlingen.
Den enegelske skuespilleren Antony Sher var overbevist om at Ibsen var altfor nøktern og humørløs for ham. Men så sa han ja til å spille "En folkefiende"....
Sammen med regissør og scenograf dro Antony Sher til Norge i sommer. Han oppdaget Ibsenmuseet, Venstøp, Skien - og Vigeland i Frognerparken! Han skriver: "After 40-odd years in the business, I am discovering a new great playwright, while everyone else has known this about Ibsen for rather a long time." Guardian
Østfold Teater med to kvinnelige vinnere
Da Østfold Teater våren 2009 utlyste en konkurranse om ny dramatikk for en ung målgruppe kom det inn 48 bidrag. Nå er vinnerne kåret: To kvinner, Marie Hafting og Kari Fredrikke Brænne. Les teatrets pressemelding.
Nytt og spennende på Rogaland Teater
Ikke bare nytt. Også annerledes: Fra 13. januar til 3. mars, det vil si åtte kvelder i alt, skal ensemblet på Rogaland Teater lese nye tekser av unge dramatikere for Kjellerteatrets publikum - med forfatteren til stede. Første ute på TXT.NXT blir Johan Harstad.
Positive signaler fra Anniken Huitfeldt
Litt før jul besøkte kulturminister Anniken Huitfeldt Norsk kulturråd, og administrerende direktør Guri Skjeldal forteller at en arbeidsgruppe skal utrede fordelingen av oppgaver mellom råd og departement.
Mandag, dvs. 14. desember, møtes styret på Det Norske Teatret. Opprinnelig var det dagen da de skulle offentliggjøre navnet på teatrets nye sjef. Nå er det bare å håpe at de tar til fornuft og lytter til rådene fra det kunstneriske personalet.
idalou.no har i flere dager nå fulgt den problematiske sjefsansettelsen på Det Norske Teatret. I dag tok Aftenposten saken, og konstaterte at misnøyen var stor i ensemblet.
Nå har teatrets kunstneriske personale - skuespillere, musikere, scenografer og dramaturger - gått sammen om en pressemelding der de ber styret utsette ansettelsen, reorganisere tilsettingsutvalget, og intervjue flere kandidater "utan å setje vilkår som bryt med ein teatersjefs kunstnarlege fridom".
Åpent allmøte på Det Norske Teatret i går. Styret presenterte sine to kandidater, Erik Ulfsby og Ingjerd Egeberg.Det skal også ha kommet fram at styret ikke en gang har snakket med søkere ensemblet hadde bedt dem intervjue.
Repertoaret på Den Nationale Scene i 2010 spenner vidt og er så variert at det bør kunne interessere de fleste.
Hvem blir ny sjef for Det Norske Teatret?
Hvem blir ny leder for Det Norske Teatret? Ryktene sier at ingen av de høytkvalifiserte søkerne er aktuelle, og at styret har en outsider i kikkerten. I så fall kommer ansettelsesprosessen i et underlig lys.
"Lysistrata" som musikalsk komedie blir vårens storsatsing sammen med "karius og Baktus" mens det om høsten blir Strindbergs "Et drømspill" og Dickens "Et juleeventyr". For flere detaljer se teatrets hjemmeside.
Nettopp gjennom den eldste av alle formidlingsformer, teaterfortellingen, ga Shabanah Rehman liv til sitt dagsaktuelle politiske budskap.
Romantikk og politikk - med mere
"Romeo og Julie" blir januars romantiske innslag på Nationaltheatret, selv om regissør Victoria Meirik vil ha fram stykkets «voldsomme brutalitet». Men på Amfi blir det politisk teater med første del av «Stafylokokktrilogien»
To musikaler på hovedscenen til Rogaland Teater til våren: Først ute er "Little shop of horrors" 30. januar. 21. april får Stavanger sin egen versjon av Alexander Mørk-Eidems "Jungelboka".
Godtar ikke Kritikerens elleve bud
Jeg offentliggjorde nylig forslaget fra Det internasjonale teaterkritikerlaget (IATC) om 11 grunnleggende krav som bør stilles en teaterkritiker. IATC tar sikte på å få denne "kritikerplakaten" vedtatt på sitt 2010-årsmøte. Men den britiske seksjonen vil ikke godta den nye kritikerkoden.
IATC - International Association of Theatre Critics - har lenge arbeidet med å formulere de kravene som bør stilles til en teaterkritiker. Nå er man blitt enige om 11 bud.
En periode er over. Trond Giske har selv uttalt at han ønsket å fortsette som kulturminister, men i dag overtar Anniken Huitfeldt, som aldri har vist særlig interesse for kultur.
Det frie feltet hadde store forventninger til årets budsjett. De ble grundig skuffet. - Et slag i ansiktet på det frie feltet, sier Tove Bratten, leder for Danse- og teatersentrum.
Publikumsutvikling har ansatt direktør
Norsk Publikumsutvikling, "en nystartet medlemsorganisasjon for norske kulturorganisasjoner" har ansatt direktør. Harm-Christian Tolden tiltrer 112. 2010.
Trond Giskes budsjettlekkasjer
I "gamle dager", det vil si for seks-syv år siden. var Kulturdepartementets budsjett topphemmelig til det var offentliggjort Uskyldstidene er slutt: Nå lekker ministeren selv lekkerbisknene til utvalgte journalister.
Unga Klara og teatrets kunstneriske leder, Suzanne Osten, er kjent langt utenfor Sveriges grenser for å ha fornyet barneteatret. Idag er teatrets skjebne usikker, til tross for at det i år var en "budsjettvinner".
Oslo kommune bruker 2,7 milliarder på Munchmuseet, men er ikke like opptatt av alle hovedstadens kulturtilbud – teatrene for eksempel. Et tegn på Frps makt over kommunens kulturbudsjett?
Ti vil bli sjef på Det Norske Teatret
Fem av søkerne har vært teatersjefer tidligere, og Bjørn Heiseldal er sjef for Thalia Teater. Ellers: Tre kvinner og sju menn – og Carl Morten Amundsen har ikke sendt ny søknad.
Shakespeare-tidsskriftet lenge leve!
VG klarer ikke å dokumentere at "Shakespare-tidsskriftet" sår splid i norsk teaterverden, og går langt over streken ved å anklage redaktør Therese Bjørneboe for å pynte seg med "mange hatter"
Det er ikke bare en internasjonal Ibsenpris som deles ut. Det deles også ut fem Ibsenstipender. Men vinnerne her ser det ikke ut til at noen interesserer seg for!
Rødgrønn valgseier betyr at kulturminister Trond Giske vil oppfylle alle sine valgløfter, cirka 15 mill. bare på teaterområdet.Men såvidt vites har ikke hatt gla'lekkasjer til det frie feltet.
Ariane Mnouchkine er opptatt av de store fortellingene, og hun vil lage et folkelig og musikalsk teater. Men det teatret først og fremst trenger i dag - det er tid!
Et forsømt barn i norsk teater
På programmet til årets Samtidsfestival står to urpremierer for barn og et seminar om dramatikk for barn og unger. Kanskje endelig noe er i ferd ned å skje på det forsømte området barneteater.
I dag ble Heddaprisene for 2008/2009 delt ut på Riksteatret. Her er vinnerne og juryens begrunnelser.
Christopher Nielsen for "Verdiløse menn". Kate Pendry for "Pornography" og Tore Vagn Lid for "Operasjon Almenrausch" er alle tre nominert til Ibsenprisen som deles ut av Skien kommune.
Stor ståhei ... for ganske lite
Tross alt er det langt fra Julie til Broder Lorenzo, unnskyld rockepresten Lorenza.
Det nye rødgrønne Kulturløftet
17 punkter denne gangen, mot 15 siste. Og mens "bedre levekår for kunstnere" sist var punkt 3 på listen, er "bedre kunstneres levekår" nå rykket ned til 14. plass. Men det behøver ikke å bety noe. Faktorenes rekkefølge kan som kjent være likegyldig.
Humor på to plan
Kommentar
Sjefen for Rogaland Teaters Barne-og ungdomsteater, Bjørn Ravn Carlsen,mener at humor for de voksne skaper ekstra hygge for barn som går på teater. IdaLou Larsen er uenig.
Ikke ny sjef på Det Norske Teatret fra årsskiftet
På et ekstraordinært styremøte fredag ga påtroppende teatersjef Lars Erik Holter styret ved Det Norske Teatret beskjed om at han trekker seg fra stillingen.
Vidar Sandem har sagt ja til å sitte ut 2010. En god løsning, mener styret.
Finansminister Kristin Halvorsen og kulturminister Trond Giske gikk sammen om å invitere til pressekonferanse om planene om å gjøre en rekke kunst-og kulturarrangementer momspliktige.
Det eneste som ser ut til å være sikkert, er at det ikke blir moms på billetter til musikkkfestivaler, konserter og fri scenekunst. Vel å merke hvis den frie scenekunsten kan klassifiseres som "standup". Og den etiketten passer ikke så godt til alle former for fri scenekunst.
"Dagblad"redaktør Anne Aasheim tror på kritikken
Kritikken i en krisetid
Den seriøse kritikken får stadig mindre plass i dagspressen, og Kritikerlagets medlemmer bekymret. Men "Dagbladet"s sjefredaktør er optimist på kritikkens vegne, og er opptatt av å sidestille nett- og papiravis.
De nominerte til Heddaprisene 2008/2009
I alfabetisk rekkefølge
Nominasjonene til Heddaprisene offentliggjøres i dag, men selve prisene deles ikke ut før 30. august. Det skjer på Riksteatret, som et ledd i markeringen av teatrets 60 års virksomhet.
Lover godt for Dramatikkens Hus
I flere kommentarer har idalou.no prøvd å begrunne sin skepsis til Dramatikkens Hus. Men når Jon Tombre og Kai Johnsen skal lede henholdsvis scene- og tekstutviklingsavdeligene er det kanskje håp for huset likevel.
Ledertrioen for Dramatikkens Hus er klar! "Med så mange gode søkere har det vært en tøff prosess å velge, men nå er det klart, og vi er veldig fornøyd med det trekløveret som skal realisere målsetningene Dramatikken Hus, sier styreleder Bente Erichsen. "Med så mange gode søkere har det vært en tøff prosess å velge, men nå er det klart, og vi er veldig fornøyd med det trekløveret som skal realisere målsetningene Dramatikken Hus, sier styreleder Bente Erichsen. En pressemelding fra Det Åpne Teater fastslår at "så er det endelig bestemt. Marit Solbu har takket ja til stillingen som daglig leder ved Dramatikkens Hus. Kai Johnsen blir kunstnerisk leder for scenetekstutvilklingen og Jon Tombre blir kunstnerisk leder for sceneavdelingen."
Med andre ord: Ryktene er langt på vei bekreftet: Jon Tombre skal lede sceneavdelingen, mens Kai Johnsen skal lede scenetekstutviklingen. Derimot blir det ikke Siri Senje, men Marit Solbu som bli daglig leder.
Løken-utvalget foreslo at Kulturrådets administrasjon skal overta ansvaret for alle saker under post 74. En praktisk og realistisk løsning, mener Kulturrådets direktør, Ole Jacob Bull.
Kulturrådet må følge med tiden
En gang var Kulturrådet en viktig initiativtaker og en rådgiver for regjeringen. Idag er det mer av et forvatningsorgan. Nye regler for medlemsoppnevning er derfor på sin plass, mener Kulturrådsdirektør Bull.
I dag kom endelig Trond Giske med stortingsproposisjonen om Kulturrådets fremtid. Som ventet ønsker han selv å utnevne samtlige rådsmedlemmer.
For første gang på lenge samarbeider Det Norske Teatret ikke med Nationaltheatret om årets Samtidsfestival. - Vi kommer sterkere tilbake, sier informasjonssjef Silje Engeness.
Stor ståhei for svært lite?
Kommentar
Det Åpne Teater får nytt navn, ny toppleder og en budsjettøkning på 7 millioner. For øvrig fortsetter det meste som før - med nye koster. De feier som kjent best!
Dersom du blir Bring-kunde, vil du snart få lære postkasse-språket. Det vil du trenge for å snakke med Brings postkasser.
Scenograf Tormod Lindgren siste oppgave i Norge var "Fjeldfuglen" på Grusomhetens Teater. I Frankrike har han nylig vært scenograf for regissør Jean-Christophe Blondels oppsetning av "Le Partage de Midi" av Paul Claudel.
«Russisk» høst på Nationaltheatret
Hanne Tømta holder ord: Russiske dramatikere setter sitt preg på høstens repertoar på Nationaltheatret. Tre av høstens totalt ni premierer er skrevet av henholdsvis Maxim Gorkij, Anton Tsjekhov og Vassilij Sigarev.
Bring, et selskap i det statseide konsernet Posten Norge markedsfører seg på engelsk. Kanskje like bra. Annonsetekstene viser at norsk behersker selskapet dårlig.
Høsten 2009 er Otto Homlungs siste sesong på Trøndelag Teater. Holberg og Sofokles, men også nyskrevet norsk dramatikk, står på programmet.
Misbruk av begrepet "ytringshfrihet"
Det er ikke Nina Karin Monsens meninger vi protester mot, men måten hun formulerer dem på. Det er det flere som ikke skjønner, deriblant "Klassekampen". Mer overraskende er det at heller ikke Francis Sejersted ser forskjellen på ytringsfrihet og injurierende utsagn.
Kulturpolitikken
Uglesett av alle redaktører
idalou.no er hundre prosent enig med pianist og statsviter Ingrid Røynesdal som i "Aftenposten" forleden etter lyste en kritisk gjennomgang av Trond Giskes politikk.
Juni Dahrs "Et dukkehjem" har vakt stor interesse i Polen. Se bilder der Nora opptrer i uvante omgivelser!
Ibsenfestival i Krakow
Juni Dahr gjester festivalen med "Et dukkehjem"
18. april åpnet Ibsenfestivalen Re-kreacje: Ibsen(Gjenskapninger av Ibsen) i Krakow. Juni Dahrs Visjoner gjester festivalen med "Et dukkehjem".
Styreleder for Det Åpne Teater ønsker ikke å offentligjøre navnet på noen av søkerne til de tre stillingene som ledere for det nye Dramatikkens Hus. En uklok avgjørelse, men det er ennå ikke for sent å snu.
Teatro del Valle Independiente Un enemigo del pueblo
Strålende colombiansk "Folkefiende"
Av Henrik Ibsen Regi: Juan Manuel Francisco Viveros I rolleneblant andre: Juan Carlos Osorio (Stockman), Luz Marina Arcos Delgado (Katrine, hans hustru), Ana Maria Gómez (Petra, hans datter), Adriana María Bermúdez (Stockmanns søster) Med støtte fra Den norske ambassaden i Colombia
Hva godt gjør det vel å ha rett, dersom man ikke har makt?
Basisfinansiering til to nye dansegrupper
Kulturrådet melder at det ble Hooman Sharifis "Impure Company" og Ina Christel Johannessens "Zero Visibility Corp." som får tre millioner årlig i basisfinansiering i fire år framover. Ingen rene teaterkompanier ble funnet gode nok til å prioriteres.
Fredag skal Kulturrådet avgjøre hvilke to nye grupper som skal inn på ordningen med "basisfinansiering". Men 11 grupper har søkt, fire dansekompanier og sju teatergrupper.
Dramatikkens Hus. velkommen!
Kommentar
I 2010 vil Dramatikkens Hus være et faktum. Drømmene til Dramatikerforbundet og Norsk teater- og orkesteforening vil gå i oppfyllelse, og Trond Giske vil bli kjent som den kulturministeren som har gjort mest for norsk dramatikk. Eller...?
Alt tyder på at Bente Erichsens forklaringer og presiseringer ikke vil gjøre slutt på uroen omkring Dramatikkens Hus.
Gjennomslag for det frie feltet
Kulturkomiteens innstilling er spesielt interessant hva det frie scenekunstfeltet angår. Det er tydelig at Danse- og teatersentrum har klart å formidle en rekke viktige og vektige momenter, iallfall til opposisjonspolitikerne.
Høydepunkter fra kulturkomiteens innstilling
Ingen store overraskelser, ingen sjokkerende utspill – Stortingets innstilling til scenekunstmeldingen «Bak kulissene» bekrefter stort sett påstanden om en kulturpolitisk konsensus mellom partiene.
Teaterfolk reagerer
Slik Dramatikkens Hus er tenkt organisert, vekker det langt fra bare jubel i teatermiljøene.
Dramaturg Kristian Lykkeslet Strømskag er en av flere innen teatermiljøene som er skeptisk til etableringen av et sentralt Dramatikkens Hus.
- Ville Jon Fosse blitt dramatiker hvis det fantes et Dramatikkens Hus, spør Kristian Lykkeslet Strømskag.
Historien om Dramatikkens Hus
Bakgrunnsartikkel
Forslaget om å gjøre Det Åpne Teater til Dramatikkens Hus debatteres livlig i disse dager.
The Spontaneous Sculpture of the Poo
Banality dreams, gruppen som ble grunnlagt i 2006 av Johannes Dullin og Sugne Holtsmark, har premiere på sin nye oppsetning, "The Spontaneous Sculpture of the Poo" under Berlinfestivalen Hau 3. og 25. februar gjester forestillingen Isfit, den internasjonale studentfestivalen i Trondheim.
Jon Refsdal Moe overtar Black Box Teater
Et enstemmig styre har valgt teaterviter og teaterkritiker Jon Refsdal Moe som ny teatersjef for Black Box Teater.
Agder Teater lager færre oppsetninger enn teatre som mottar langt mindre i støtte. Men direktør Arild Strømsvåg mener teatret har behov for intet mindre enn tre ganger så mange millioner som i dag.
Alt tyder på at Ingrid Forthuns første oppsetning som teatersjef finner sted på Fjæreheia i sommer. Av alle ting blir det en monolog - kanskje for redusere utgiftene?
Ibsen og Fosse er ikke de eneste norske dramatikeren som spilles i utlandet, I vår spilles Arne Lygre i Danmark og i Tyskland, mens Petter Rosenlund settes opp i Paris.
Kulturrådet – et sandpåstrøingsorgan?
Trond Giske ønsker å erstatte dagens "kulturråd" med et "kunstnerråd". Dette er en meget viktig prinsipiell forandring som iallfall ikke bør innføres uten å bli grundig drøftet.
Flertallet i komiteen slutter helhjertet opp om alle Trond Giskes forslag. Bortsett fra ett: Flertallet foreslår å redusere beløpet som Trond Giske skal ha til fri disposisjon til neste år. Bare med ,75 millioner. Men likevel verd å merke seg.
Partiene kommenterer kulturbusjettet for 2009
Mandag skal Stortinget strø sand på Trond Giskes kulturbudsjett for 2009. Med en flertallsregjering skjer det aldri noe spennende eller uventet på Stortinget. Men det kan være artig å se partienes kommentarer til Trond Giskes konkretisering av Kulturløftet.
Enkelte institusjonsteatre går en usedvanlig stille vår i møte. Av ulike årsaker er oppsetningene få på Agder Teater, Teater Ibsen og Oslo Nye Teater.
Hålogaland Teaters nye sjef, Iren Reppen, ønsker å engasjere og vekke debatt med 2009-repertoaret. Knut Nærum har skrevet "Peer Gynt"-parodi, Bør Børson jr. flytter nordover, mens Terje Mærli har regien på Elin Tinholts stykke om Laura Kieler, som var modell for Ibsens Nora. Les hele 2009-repertoaret
Shakespeares "Stormen", Norgespremiere på Jon Fosses "Ylajali" som hadde urpremiere på Det Kongelige Teater, urpremiere på ungdomsstykke av Bjørnar Teigen, og aktuell samtidsdramatikk av tyske Marius von Mayenburg og engelske Mike Bartlett. En løfterik start for Arne Nøst som teatersjef i Stavanger.
Den europeiske teaterprisen til Krystian Lupa
Den internasjonalt kjente polske regissøren Krystian Lupa får Den XIII. europeiske teaterprisen. I fjor gikk prisen til franske Patrice Chérau, året før til tyske Peter Zadek. New Theatrical Realities-prisen skal denne gangen deles mellom de fem vinnere som fikk flest stemmer i år: Guy Cassiers (Belgia); Pippo Delbono (Italia); Rodrigo Garcia (Spania/Argentina); Arpad Schilling (Ungarn); François Tanguy og Théâtre du Radeau (Frankrike). Årets prisutdelingen vil finne sted i Wroclaw fra 31. mars til 5.spril 2009 som UNESCO har utropt til Grotowski-året.
Splatter for kidsa
Av Svein Krogvig
Er det teatrets oppgave å vinne barn og unge for voldsestetikken?
Ibsenfestivalen har behov for å fornyes, og bør underkastes en kritisk vurdering. Er det selvsagt at det bare skal være Ibsen å se på Nationaltheatret i de to ukene festivalen varer?
Kristian Seltun til Trondheim?
I ettermiddag møtes styret i Trøndelag Teater, og møtet vil med stor sannsynlighet resultere i at ny teatersjef blir ansatt. Alt taler for at at den nye teatersjefen blir Kristian Seltun, i dag sjef for det programmerende Black Box Teater.
Merkelig ansettelsesprosess i Trondheim
Det ble først sagt at Trøndelag Teater skulle ansette ny teatersjef i løpet av høsten. Nå er saken utsatt på ubestemt tid.
Med vel 800 000 kroner i friske midler, årets påplussing fra Trond Giske, er Black Box Teater snart halvveis til målet teatret har satt seg.
Heldigvis reagerte Julie Løddesøl, redaktør for www.scenekunst,no, på at Den Nationale Scene ikke fikk mer i økt støtte enn indeksreguleringen. Allerede på pressekonferansen fikk hun svar. Det var rett og slett en feil!
Kulturbudsjettet? Stort sett godt mottatt
Iallfall innen scenekunsten er de fleste fornøyde med Trond Giskes budsjett. Unntaket er operasjef Tom Remlov som gir høylytt uttrykk for sin misnøye i dagens Aftenposten. Også Sven Åge Birkeland, kunstnerisk leder for BIT Teatergarasjen er skuffet, og mener Oktoberdans går en usikker framtid i møte.
Trond Giske hadde satt seg som mål å få kulturen inn i "elitedivisjonen". Og årets formidable og detaljrike budsjettøkning - over 700 millioner - innfrir de fleste forventninger.
Trond Giske har nærmest gjort det til sitt spesiale å lekke gla'nyheter i dagene før han legger fram sitt kulturbudsjett. Det kommer imorgen, og takket lekkasjene vet vi at budsjettet som i fjor var på 6 369 608 milliarder, i år iallfall vil bli styrket med 68,1 millioner!
En rask oversikt over lekkasjene som er blitt offentliggjort i den siste tiden viser påplussinger til ni av landets fylker. Men den lekkasjen som har fått størst mediaomtale er påplussingen på 10 millionr kroner til musikkorps. Den ligger ute på nettsidene til over halvparten av landets aviser.
En liten kommentar til utdeling av årets Kritikerpris til Vegard Vinges og Ida Müllers "Gengangere".
Nationaltheatret og urpremierer
Listen over Nationaltheatrets urpremierer i Eirik Stubøs sjefstid er ikke imponerende. Verken imponerende lang, eller imponerende original. 20 urpremierer totalt på åtte år tilsvarer et snitt på mellom to og tre i året.
Finn Iunker presenterte forleden sitt samarbeid med både frie grupper og institusjonteatre. Foredraget kastet nytt lys over hans problematiske forhold til Nationaltheatret.
Hordaland Teater ute i hardt vær
Styreleder Oddmund Søilen har bedt et hodejegerfirma lete etter en ny sjef til Hordaland Teater. I full forståelse med "Bergens Tidende" reagerer en av de forsmådde søkerne sterkt.
Fem unge dramatikere skal i ilden for aller første gang i juni 2009 under Norsk Dramatikkfestival.
Tale Næss og Gyrid Axe Øvsteng var nominert til den nasjonale Ibsenprisen sammen med Edvard Hoem. Han fikk prisen for "Mikal Hetles siste ord", uroppført på Sogn og Fjordane Teater ifjor.
Den internasjonale Ibsenprisen til Peter Brook
Regissør Peter Brook mottar prisen på Nationaltheatret søndag 31. August
Peter Brook er en av vår tids store regissører som her hjemme kanskje er mest kjent for sin filmatisering av "Mahabharata".
Prisen som ble opprettet av Stoltenberg-regjeringen i 2006 er på 2,5 millioner kroner. Liv Ullmann, som i dag offentliggjorde prisvinnerens navn, har ledet komiteen som har utpekt prisvinneren.
Heddapris-vinnerne
Ærespris i år
Heddas Ærespris er ingen årlig foreteelse. Den deles bare ut når "juryen ikke kan la være". Og i år var den helt nødt.
Stavanger: I år fant Heddaprisutdelingen sted på Rogaland Teater. Et lykkelig sammentreff: Hele tre priser gikk til nettopp Rogaland Teater: Beste kvinnelige hovedrolle, Årets teaterprosjekt og Æresprisen.
En oppsetning: To premierer
"Les Misérables" på Den Nationale Scene
Høyst uvanlig med to premierer på en og samme oppsetning!
Høstens storsatsing på Den Nationale Scenes Store scene ,"Les Misérables", har ikke bare en premiere, men to. Den første er 5. september, den neste, gallapremieren, dagen etter.
Spesiell statsstøtte til Ibsenfestivalen
Oppsiktsvekkende, sier teatersjef Eirik Stubø.
Ibsenfestivalen har eksistert i 18 år uten statsstøtte. Men nå vil kulturminister Trond Giske støtte festivalen, til teatersjef Eirik Stubøs store glede.
Det blir ingen støtte til selve festivalen. Departementet ønsker i stedet «å styrke tilskuddet til Nationaltheatret»
Høsten på Nationaltheatret
Seks mannlige regissører. fire kvinner
Seks mannlige regissører og fire kvinnelige har ansvaret for premierene på Nationaltheatret i høst, Eirik Stubøs siste sesong. Ikke noe å si på kjønnsbalansen her. Men er det en tilfeldighet at kvinnene bare setter opp på de små scenene?
Høsten 2008 er Eirik Stubøs siste sesong som Nationaltheatrets kunstneriske leder.
Finland vant igjen
"Nordisk" Dramatikerpris til finske Juha Jokela
Finland er det eneste av de nordiske landene som har klart å vinne Nordisk Dramatikerpris hele tre ganger: I 1996, 2006 og 2008
Norge stilte ikke med noen kandidat til Nordisk Dramatikerpris: Norge har meldt seg ut av dette meget spesielle samarbeidet.
Kunstnernes levekår
Rapporten kunstnerne har ventet på
Knut Løyland fra Telemarksforskning er en av de tre kulturforskerne som har utredet Kunstnernes aktivitet, arbeids- og inntektsforhold.
Selv om det er ferietid, vil utvilsomt konklusjonene i Telemarksforskningsrapport om kunstnernes levekår vekke livlige debatter også etter ferien.
Eget hus viet ny norsk dramatikk
Dramatikkens Hus skal det hete, og det skal samlokaliseres med Det Åpne Teater.
Alt tyder på at etableringen av et Dramatikkens Hus er det første tiltaket Trond Giske vil gjennomføre av alle de han foreslår i Bak kulissene.
Mange har gitt uttrykk for udelt begeistring for forslaget om Dramatikkens Hus. Teatersjef Carl Morten Amundsen er også positiv til prosjektet. Men samtidig advarer han mot enkelte faremomenter.
Fornøyd med Giskes Bak kulissene
"En helt annen type tenkning omkring de frie gruppene"
Tove Bratten leder frigruppenes interesseorganisasjon, Danse- og teatersentrum. Hun mener Giskes scenekunstmelding er den første som omtaler de frie gruppene som en likeverdig kunstnerisk ressurs, på linje med institusjonsteatrene.
Tove Bratten vil arbeide for at Stortinget skal følge opp både scenekunstmeldingen og Løkenutvalgets rapport i 2009-budsjettet.
Trond Giske skuffer
Ikke noe konkret om basisfinansieringen for de frie gruppene
Fredag la kulturminister Trond Giske fram Bak kulissene, såvidt vites den aller første norske meldingen om scenekunst-politiikk noensinne.
De frie gruppene får god plass i Bak kulissene, og Trond Giskes innstilling er positiv. Men han er skuffende lite konkret når det kommer til stykket.
Det ble Lars Erik Holter!
Det Norske Teatrets nye sjef
Lars Erik Holter begynte sin karriere som skuespiller, men tok deretter regilinjen på Statens Teaterskole. Han overtar etter Vidar Sandem 1. januar 2010 for en periode på seks år.
Det var kanskje ikke den av de offentlige kandidatene forhåndsryktene samlet seg om. Mange trodde at "vinneren" ville bli en kvinne, og kanskje skjulte seg blant de fem som ikke ville ha navnet sitt offentliggjort. Men den gang ei.
Av Svein Krogvig og IdaLou Larsen
Dette essayet prøver å presentere en mulig scenisk lesning av Rosmersholm som både utvider og beriker vår forståelse av stykket.
Tre kunstnere er nominert i klassene "Beste kvinnelige" og "Beste mannlige skuespiller", tre i de samme klassene for "Beste mannlige og kvinnelige birolle", tre i klassen Regissører og tre i klassen Beste scenografi/kostyme/lysdesign. Dessuten er tre forestillinger nominert i klassen Årets Teaterprosjekt og tre i klassen Beste barne- og ungdomsoppsetning».
I dag offentliggjøres nominasjonene til årets Heddapriser. Selve utdelingen finner sted på Rogaland Teaters Hovedscene 17. august i år, en passende feiring av Stavanger som Årets Kulturby.
Blandet mottakelse i Paris for Melancholia, med musikk av Georg Friedrich Haas og libretto av Jon Fosse.
I kveld er Jon Fosse i Paris for å lese egne tekster på Opéra National de Paris der Melancholia som hadde premiere mandag i denne uken spilles i aften.
Rapporten Forenklet, samordnet og uavhengig bekrefter ikke Trond Giskes mistanke om at hadde det ikke vært for dyrt Kulturråds-byråkrati ville kunstnerne kunne fått langt mer penger.
10. oktober i fjor ga Trond Giske et utvalg ledet av Lene Løken i oppdrag å gjennomgå tildelingen av statstilskudd til kulturformål, og blant annet å « «gå igjennom og vurdere» arbeidsfordelingen mellom departementet og Kulturrådet.
Pressemelding fra Norsk teater- og orkesterforening
Pressemelding fra Norsk teater- og orkesterforening
Vedlagt følger oversikt over deltakere på lederopplæringsprogrammet kunstens kvinner som skal gjennomføres høsten 2008 og våren 2009. 17 deltakere med ulik bakgrunn er nå valgt, hentet fra en imponerende søkerliste på 115 velkvalifiserte søkere! Den gledelig store pågangen har ført til at arrangørene har utvidet med ytterligere 5 deltakere i tillegg til de opprinnelig planlagte 12.
Da Kongen og Dronningen nylig besøkte Lisboa, fikk de se forestillingen Noruega-Lisboa-Noruega og de var også tilstede under lanseringen av oversettelser av Henrik Ibsen og Jon Fosse.
Et kongelig statsbesøk skal fremme hjemlandets interesser, også de kulturelle, i landet som besøkes.
Norges «virkelige nasjonalteater»
Det hører absolutt til sjeldenhetene at kulturministeren åpner et teaters repertoarlansering. Men det gjorde Trond Giske i dag på Riksteatret, eller for å bruke hans egne ord, «vårt virkelige nasjonalteater».
Helt siden han overtok som kulturminister etter Valgerd Svarstad Haugland, har Trond Giske stadig økt bevilgningene til Riksteatret. Han befestet sitt rykte som teatrets beste venn ved å være den som åpnet Riksteatrets presentasjon av høstrepertoaret. Han forklarte det med at teatret er det eneste som er en statlig forvaltningsinstitusjon, opprettet ved lov fra 1948, og minnet om at det er Kongen som utnevner riksteatersjefen etter innstilling fra teatrets styre.
Takket være DnB NOR og Telenor blir det Ibsenfestival også i år. Men teatersjef Eirik Stubø kunne ønske at festivalen var blitt sikret gjennom en plass på statsbudsjettet.
I dag la Nationaltheatret fram det foreløpige programmet for årets Ibsenfestival. Det helt definitive programmet blir ikke klart før tidlig i august, fortalte teatersjef Eirik Stubø på dagens pressekonferanse.
Annet hvert år deler Nordisk Teaterunion ut en Nordisk Dramatikerpris.Men for Nordisk Teaterunion består Norden nå bare av fire land: Danmark Finland, Island og Sverige. Kan prisen da fortsette å kalle seg nordisk?
Annet hvert år deler Nordisk Teaterunion ut en Nordisk Dramatikerpris. Men for Nordisk Teaterunion består Norden nå bare av fire land: Danmark Finland, Island og Sverige. Kan prisen da fortsette å kalle seg nordisk?
I en av Vitenskaps-Akademiets ærverdige saler lanserte Aschehoug Forlag i går Nils Johan Ringdals biografi over Norges kjente språkforsker, Georg Morgenstierne (1892-1978)
Boken heter Georg Valentin von Munthe af Morgenstiernes forunderlige liv og reiser, en tittel som mer bringer tankene hen på Selma Lagerlöfs eventyrlige fortelling om Nils Holgerssons forunderlige reise enn på en tung og høytidelig forskerbiografi.
Nytt perspektiv på dramatikk-oversettelsen
Det Åpne Teater inviterte oversettere, dramatikere, regissører og dramaturger til å drøfte problemene med å oversette dramatikk.
Det Åpne Teater har evnen til å interessere seg for overraskende og uventede problemstillinger.
To ganger på 25 år er situasjonen for norsk teater blitt utredet uten at det har ført til noen stortingsmelding. Trond Giske går rett på sak, og legger fram sin egen melding i april.
Aldri har vi hatt et så mangfoldig teatertilbud i Norge som i dag.