home

Sommerteatret i Frognerparken: «Alice i Eventyrland»

Gjennomført musikkteater

Av Mads Bones og Kyrre Havdal i samarbeid med skuespillerne
Regissør: Mads Bones
Komponist: Kyrre Havdal
Koreograf: Thea Bay
Scenograf: Marit Milvang
Kostymedesigner: Sunniva Dorthea Tormodsdatter Eide
Med blant mange andre Isabel Toming, Mats Moe, Iver Innset og Sunniva Du Mond Nordal

Årets Sommerteater er en gjennomført forestilling, men det spørs om den helt klarer å treffe målgruppen

I år som alle år siden 1975 har 2. klasse studentene på Teaterhøgskolen presentert en ny barneteateroppsetning i et telt like ved monolitten i Frognerparken i Oslo. Jeg har sagt det før, og jeg gjentar det gjerne: Det er en gledelig tradisjon, og ekstra gledelig ettersom Norges hovedstad ikke har noe barneteater. Jeg ser derfor alltid fram til årets forestilling.
Nils Petter Mørland, som har lang erfaring med teater for barn, satte i fjor opp en dramatisering av Tor Åge Bringsværds fortelling om «Ruffen og den flyvende hollender».  I år inviterer studentene til en ny versjon av Lewis Carrolls «Alice i Eventyrland». Med seg har de fått Mads Bones, skuespiller, regissør og dramatiker på Trøndelag Teater, og han har utarbeidet stykket sammen med skuespillerne, og med komponist Kyrre Havdal, han også med lang erfaring fra Trøndelag Teater.

Manus finnes ikke i skriftlig utgave. Lewis Carrol er ikke nevnt i programmet, men har fått sin plass på oppsetningens hjemmeside der vi kan lese at «Lewis Carolls eventyrlige historier om Alice finnes i mange innpakninger. Med utgangspunkt i bøkene har det sprunget ut et vell av versjoner, og felles for de fleste er at de følger en hvit kanin og finner sin inngang til eventyrlandet. Vi har funnet vår, og den fant vi oppe på et roteloft, i en kasse full av minner».
Lyden var ikke på topp på premieren, og ikke bare sangtekstene, men også enkelte replikker var ganske utydelige. Det var derfor ikke så lett å følge med i det som foregikk på scenen. Men har jeg skjønt rett, søker sommerens Alice (Isabel Toming) tilflukt oppe på loftet fordi faren har giftet seg igjen, og Alice ikke vil bli fotografert sammen farens nye dame under bryllupsfeiringen. På loftet finner hun mange minner etter sin avdøde mor, men så kommer den hvite kaninen på besøk, og etter en stund følger Alice ham ned i Eventyrland. Her møter hun mange av Lewis Carrol’s artige skikkelser ¬ - Filurkatten, to døgnfluer, en hattemaker, to kortsoldater, en kålorm som drømmer om å bli sommerfugl, og Hjerterkongen som sørger over tapet av sin elskede. Alle møtene fører til morsomme melodiøse musikknumre, glimrende framført av et opplagt ensemble, og utvilsomt forestillingens store pluss. Stykket slutter med at Alice vender tilbake til den virkelige verdenen på loftet, men reisen i Eventyrlandet har forandret hennes syn på verden, og hun forsoner seg med både faren og stemoren.

Regissør Mads Bones har i vår hatt kjempesuksess på Trøndelag Teater med den viltre musikalen «Robin Hood – Rai Rai i Sherwoodskogen», men så vidt jeg kan se, er dette første gangen han lager en barneforestilling. Det er kanskje grunnen til at han nok ikke helt klarer å treffe målgruppen hjemme.
Jeg har aldri opplevd en Sommerteater-premiere med så mange voksne ungdommer, og så få barn, i salen. Ungdommene var så ville av begeistring at jeg fikk en mistanke om at de hadde en eller annen form for kontakt med ensemblet. Ikke for det: Denne «Alice i Eventyrland» er gjennomført, velspilt på alle plan og sjarmerende musikkteater. Spørsmålet mitt er om forestillingen egner seg for målgruppen. På hjemmesiden står det at den «passer for barn i alle aldre. Men vi anbefaler fra 4 år». Jeg er faktisk svært usikker på om ikke tilskuerne må være ganske mye eldre for virkelig å more seg, og følge med i det som skjer på scenen. Vanligvis kan man, ved å følge med på kroppsspråket og ansiktsuttrykkene til de yngste tilskuerne, få et godt inntrykk av hvordan de opplever forestillingen. Denne gangen var det rett og slett ikke nok barn i teltet!
Det er bare å håpe at jeg tar feil, og at de mange gode musikk- og dansenumrene vil være nok til å more og glede også de minste

Publisert: 26.06.17 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!

Kommentarer (1):

IdaLou Larsen26.06.17 22:04
Ikke alltid like lett å finne nødvendig info på nettet: Sjekket både Trøndelag Teater og en hjemmeside for å se om Mads Bones tidligere hadde satt opp barneteater, men fant ingenting. Så i dag mottok jeg følgende kommentar fra kritiker Amund Grimstad: "Du skriv at Mads Bones ikkje har sett opp noko for barn tidlegare. Det er ikkje rett. Då han og Olve Løseth kom heimatt frå skodespelarutdanning i 2007, var det første dei gjorde å setje opp Alice i eventyrland som sommarteater på Munkholmen i Trondheim med Teaterlaget i BUL Nidaros. Dette er ein årviss tradisjon på line med sommarteatret i Frognerparken, og produksjonen for 10 år sia er den desidert beste BUL har sett opp, og det skuldast i hovudsak Bones og Løseth." Jeg ber hermed Mads Bones så meget om unnskyldning for feilaktig informasjon!
Alice i Eventyrland

Alice i Eventyrland

Isabel Toming spiller Alice i Sommerteatrets forestilling

Sommerteatret i Frognerparken