home

Oslo Nye Teater: "Hva du will"

Aktuell 400 år gammel komedie

Av William Shakespeare
Oversatt til dansk av Niels Brunse, til norsk av Johannes K. Wiggen og Ilene Sørbøe, og bearbeidet av Runar Hodne
Regi: Runar Hodne
Scenografi: Erlend Birkeland
Kostymedesign: Alva Brosten
Musikk: Sandra Kolstad
I rollene: Mari Hauge Einbu, Dagfinn Tutturen, Gunnar Eiriksson, Henriette Faye-Schjøll, Sindre Postholm, Eldar Skar, Stine Fevik, Karoline Schau, Thomas Jensen Takyi, Andreas Stoltenberg Granerud

Regissør Runar Hodne har lykkes i å lage aktuelt og interessant teater av en litt uklar Shakespeare-komedie.

Shakespeare-komedien «Helligtrekongersaften» har undertittelen «Hva du vil» som  regissør Runar Hodne har valgt som hovedtittel, men han har endret «vil» til «Will», kortutgaven av Shakespeares eget fornavn, et ordspill oppsetningen ikke gir noen forklaring på.
Komedien skal ha vært et bestillingsverk nettopp for å feire Helligtrekongersaften. Urpremieren fant sted på slottet til dronning  Elizabeth i januar 1601, og den første offentlige framføringen i London 2. februar 1602. Stykket er en av Shakespeares mest populære og oftest spilte komedier, til tross for at stykket verken har noen virkelig intrige eller spesielt interessante karakterer.
Den ene hovedpersonen, Viola (Mari Hauge Einbu), har overlevd et forlis, og har havnet på kysten til Illyria, oldtidsnavnet på en del av Balkan. Der hersker hertug Orsino (Andreas Stoltenberg Granerud), og Viola bestemmer seg for at hun skal tjene hertugen for å holde seg i live, og kler seg derfor ut som mann. Hertugen viser seg å være forelsket i grevinne Olivia (Henriette Faye-Schjøll), og Viola får i oppdrag å formidle hertugens følelser til grevinnen, hvilket fører til at grevinnen forelsker seg i Viola som jo opptrer som mann, mens Viola faller for hertugen. Violas tvillingbror Sebastian (Dagfin Tutturen) har også overlevd skipbruddet og endt opp i Illyria, og når han plutselig dukker opp, starter forviklingene. Andre viktige personer er Olivias narr Fest, en ivrig kommentator, poet og sanger (Gunnar Eiriksson), Olivias hushovmester Malvolio (Stine Fevik), som blir lurt til å tro at Olivia er forelsket i ham, Olivias drikkeglade onkel Tobias Hikke (Eldar Skar), hans gode venn Andreas Blekfjes (Sindre Postholm) og Olivias hushjelp Maria (Karoline Schau). Et glimrende ensemble, og det er en sann fryd å følge samspillet deres.
Regissør Runar Hodne har kuttet drastisk i Shakespeares tekst, og sørget for en til tider moderne språkdrakt som  sammen med scenografi og  kostymer tyder på at handlingen utspiller seg i våre dager, selv om det er litt usannsynlig.
      Hos Shakespeare skifter bakgrunnen i tråd med handlingen, fra stranden i Illyria, til hertugens slott og hagen til Olivia. Men på Oslo Nye Teater har regissør Runar Hodne valgt å la stykket utspille seg i en badstue, et spa der «høy og lav» møtes i samme rom, og der både kvinner og menn vimser rundt i kjønnsnøytrale badekåper, og like gjerne blir tiltrukket av sitt eget kjønn som av det motsatte kjønn, fordi det stadig oppstår misforståelser om hvem som er hva. Riktignok lar mennene i en sterk scene badekåpen falle, og står nakne fram, og stykket slutter med at det er mellom menn og kvinner at kjærligheten blomstrer og hymens lenker blir smidd. Men det er nettopp Violas opptreden som mann som tilfører stykket en interessant seksuell vri.
Hvor overbevisende spa-bakgrunnen er, og hvorvidt den bidrar til forståelse av handlingen er jeg litt i tvil om. Det er ikke helt enkelt å å forstå hvem de ulike personene er, og ikke minst hvilken forbindelse de har til hverandre. Men Runar Hodne har i det store og hele lykkes med sin regi, og «Hva du Will» oppleves som moderne og interessant – spesielt med tanke på at det er over 400 år siden at Shakespeare skrev en komedie som både er en vittig og tankevekkende kommentar til våre dagers PRIDE-bølge.

Publisert: 16.09.22 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!