home

Norsk teater over landegrensene

Norske dramatikere, norske teatre, norske regissører og norske skuespillere blir snart mer anerkjent utenfor landets grenser enn hjemme! 

Norsk teater vandrer over landegrensene!
Til Sverige
5. april 2014 har Arne Lygres nye stykke «Ingenting av meg» urpremiere på Stockholms Stadsteater Lilla Scenen i regi av Eirik Stubø.
Til Russland
I Vladivostok spilles for tiden «Anna Karenina» i regi av Morten Borgersen, og med Gøril Mauseth i tittelrollen, som hun også spilte da oppsetningen våren 2012 var en del av Riksteatrets repertoar. Forestillingen ble møtt med stående applaus på premieren 29. november.
Til Frankrike
Med «Abigail's Party» som hadde Norges-première våren 2012, gjestet Nationaltheatret i begynnelsen av november Orléans's Centre National Dramatique, byens statsstøttede teater, Bakgrunnen for gjestespillet var at oppsetningen var regissert av teatrets sjef Arthur Nauzyciel, som tidligere hadde satt opp stykket i Boston. «Fem fantastiske norske skuespillere på scenen» skrev pressen.
Til USA
I New York ble Fredrik Brattbergs «Tilbakekomstene» og Maria Tryti Vennerøds «Meir» spilt i november.  De høstet svært gode anmeldelser:«Som de fleste amerikanere vet jeg svært lite om norsk dramatikk», skriver Amanda LaPergola 17. november i «Theatre is Easy». «Jeg har en mistanke om at til og med den mest erfarne teatergjenger i New York ikke har særlig erfaring med skandinavisk teater, hvis man ser bort fra en sjelden ny-oppsetning av Ibsen eller Strindberg. Heldigvis har Ego Actus og Scandinavian American Theatre Company gått sammen om å tette dette meget spesielle kunnskapshullet og belære oss om vår egen uvitenhet. «Norway Plays: Drama beyond Ibsen» som spilles helt til 1. desember på Theatre for the New City, består av to enaktere skrevet av to av Norges mest bejublede dramatikere, og gir en glimrende mylighet til å oppleve ett, for et amerikansk publikum, enestående dramatisk perspektiv. (…) «Norway Plays: Drama beyond Ibsen» er en teateropplevelse som er vanskelig å like, men umulig ikke å elske. Jeg er takknemlig for å ha fått oppleve dramatikk på en måte jeg ikke var fortrolig med. Vær snill og dykk ned i disse ukjente farvannene. Det vil du bli glad for å ha gjort».
À propos «to av Norges mest bejublede dramatikere»: Fredrik Brattbergs «Tibakekomstene» ikke ble spilt mer enn tre ganger på Nationaltheatrets Malersal, og det skjedde høsten 2012,  i samarbeid med Norsk Dramatikkfestival der oppsetningen hadde hatt urpremière . Og da jeg så «Meir» var det i et gjestespill fra det svenske Cinnober Teater i august 2008, og som jeg skrev den gangen, «dette er første gangen «Meir» inngår i et teaters repertoar».
Til Japan
Også i Japan gjør norsk teater seg gjeldende: I Tokyo har Stage 21 organisert Contemporary Ibsen Festival 2013, der perspektivet har vært rettet mot «Et dukkehjem». Belgiske tg Stan, det rumenske nasjonalteatret Radu Stanka, det japanske dansekompagniet Derashinera, det japanske teatret Natori, det chilenske teatret La Maria, og Juni Dahrs Visjoner ― alle  har vist egne tolkninger av Dukkehjemmets Nora! 

Publisert: 02.12.13 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!

Kommentarer (1):

Terje Lyngstad18.12.13 12:57
Sogn og Fjordane Teater spelte "Meir" av Maria Tryti Vennerød våren 2004.
Abigail's Party

Abigail's Party

Foto L-P Lorentz