home

Trond Giskes budsjettlekkasjer

I "gamle dager", det vil si for seks-syv år siden. var Kulturdepartementets budsjett topphemmelig til det var offentliggjort Uskyldstidene er slutt: Nå lekker ministeren selv lekkerbisknene til utvalgte journalister.

I morgen legger kulturminister Trond Giske fram et nytt kulturbudsjett – kanskje hans siste som kulturminister, for hvis mediene har rett i sine spekulasjoner, vil Jens Stoltenberg sørge for at en så politisk begavet politiker som Giske denne gangen får ansvar for et «tyngre” departement. Spenningen foran 2010-budsjettet er langt mindre enn tidligere år. Det har Trond Giske selv sørget for.

Fredag offentliggjorde Aftenposten en detaljert oversikt over bevilgningene ikke bare til de viktigste musikkformålene (kap. 323), men også til Den Norske Opera som egentlig hører til under kap. 324, Scenekunstformål. Den får 54 millioner ekstra. «Fantastisk» jubler styreleder Ellen Horn som er «svært glad og takknemlig». Lørdag var turen kommet til bibliotek- og litteratursektoren som får en økning på «vel 58 millioner», pluss et pent oppslag i avisens kulturseksjon. Søndag var turen kommet til teatrene, men de fikk bare en notis om at de får «90 millioner mer, hvorav 26 millioner er øremerket de tre nasjonale teatrene, «en økning som vil løse utfordringene ved pensjonsforpliktelsene» ifølge kulturministeren. Og i avisens del 1, Nyheter, kan man samme dag lese at «kulturminister Trond Giske har vært aktivt på banen, i flere medier, med budsjettlekkasjer». Kanskje ikke en kulturministers fremste oppgave?

 

Da de første lekkasjene kom i Aftenposten fredag 9. oktober sendte jeg derfor følgende brev til Kulturdepartementets kommunikasjonssjef, Hanne Giørtz:

«Like før valget ble rammene for økningen av årets kulturbudsjett lekket til Aftenposten. Lekkasjen må ha kommet fra en sikker kilde, for Kulturdepartementet dementerte den ikke i etterkant. I dag er det de eksakte 2010-bevilgningene til Den Norske Opera og Symfoniorkestrene som forhåndoffentliggjøres via Aftenposten. Jeg er klar over at interessen for kulturbudsjettet ikke er svimlende stor i mediene, og regner med at dere håper iallfall å få presse-oppmerksomhet ett sted ved en lekkasje. Men som en av de meget få som er genuint opptatt av budsjettet, og har skrevet om det i over 20 år, må jeg si at den slags forhåndsopplysninger uten sperrefrist forekommer meg dypt udemokratiske, og svært dårlig egnet til å skape respekt for Kulturdepartementets seriøsitet. Jeg trodde det var god presseskikk at statens institusjoner behandlet alle medier likt, og ikke ga enkelte spesielle privilegier. Greit nok at forlag og andre kommersielle instanser gjør det, men Kulturdepartementet! Det er deprimerende. Med vennlig hilsen.»

 

 

Kommunikasjonssjef Hanne Giørtz pleier å svare raskt og effektivt på henvendelser fra mediene. Den gangen har hun forholdt seg fullstendig taus. Men kanskje det også er et slags svar?

Publisert: 12.10.09 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Trond Giske

Trond Giske

En allsidig kulturminister