home

Teatermagi for de minste

Sommerteatret i Frognerparken: Momo eller kampen om tiden

2. klasse Teaterhøgskolen presenterer Momo eller kampen om tiden Etter en roman av Michael Ende Dramatisert av Øyvind Osmo Eriksen og Mathilde Holdhus Scenografi og kostymer: Nora Furuholmen Musikk: Simen Stensland Koreografi: Ida Wigdal I rollene: Ida Elise Broch, Susan Bugge Kambestad, Herbert Nordrum, Roger Opdal Paulsen, Iselin Skjæveland Shumba, Oddgeir Thune. Kjersti Tveterås

«Momo eller kampen om tiden» har sine svakheter. Men ungene får oppleve nærkontakt med teatermagien.

Helt siden 1975 har 2. klasse studentene på Teaterhøgskolen hver sommer spilt barneforestillinger i Frognerparken, en fin tradisjon som nye kull stadig holder ved like. I fjor hadde studentene valgt å presentere en høyst anakronistisk og temmelig veslevoksen versjon av sagnet om Robin Hood. Årets satsing er langt bedre tilpasset den ungdommelige, for ikke å si barnslige målgruppen. Tirsdag uttalte de unge skuespillerne til Aftenpostenat forestillingen passet «for barn fra tre år og oppover til hundre», og det meste av tiden fulgte ungene ivrig med. Det er et sympatisk trekk ved «Momo eller kampen om tiden» at instruktør og skuespillere bevisst har valgt å henvende seg til sitt egentlige publikum, i motsetning til i fjor var det for eksempel gledelig nok ikke lagt inn en mengde «voksen»vitser spesielt beregnet på barnas ledsagere. Bortsett kanskje fra at kjeltringene snakker nynorsk? Men det merker nok ikke ungene.

Tyske Michael Ende ga ut Momo i 1973, og sammen med hans enda bedre kjente Den uendelige historie, regnes den i dag som en klassiker for barn og unge. Momo er eventyret om den vesle jenta Momos kamp mot de grå herrene, tidstyvene som lurer menneskene til å gi fra seg tiden sin og sette den inn i Tidssparebankkassen, slik at ingen lenger får tid til å være sammen, og barna enten går for lut og kaldt vann, eller selv blir fanget inn av forbrukerkulturen. Det sier seg selv at en så samfunnskritisk fortelling ikke er beregnet på de aller minste.
Momo er blitt filmet, og den er blitt dramatisert mange ganger. Regissør Øyvind Osmo Eriksen og dramaturg Matilde Holdhus har valgt å lage sin egen dramatisering i samarbeid med skuespillerne. Den fungerer godt i partier, men som helhet er den ujevn. Enten de er tre år eller nærmere hundre, vil nok de tilskuerne som ikke kjenner til historien fra før av, måtte streve for å følge med i den kompliserte handlingen som utspiller seg på 90 minutter.
For de minste er kanskje ikke det så farlig. På premieren moret de seg i starten over skuespillernes gjøglende overskudd, og fra det øyeblikket de skjønte hvem som var skurkene, fulgte de spent med Momo i hennes kamp mot tidstyvene, og støttet henne med voldsomt engasjement. Det spørs likevel om ikke Frognerparken-gjengen burde lagt mer arbeid i selve den dramatiske utviklingen. Skildringen av Momos lykkelige liv i Amfiteatret utenfor drabantbyen er for repetitiv og langtekkelig, det går for lenge før vi blir presentert for de farlige grå mennene, og første gang de opptrer, er det faktisk vanskelig å forstå at de er skurker. Her kunne nok fortellerstemmen som opptrer flere ganger ellers i forestillingen, gjort handlingsgangen enklere og mer tilgjengelig.
De unge skuespillerne gjøgler med liv og lyst, og de lager alle fine tolkninger av sine roller. Ida Elise Broch (Momo), den eneste som ikke stadig opptrer i nye skikkelser, er sjarmerende og overbevisende som Momo, og ensemblespillet har både fart og presisjon. I år som i fjor briljerer samtlige med sitt fysisk-ekspressive spill, og det til de grader at det iblant kan bli litt masete. Diksjonen er derimot langt mer ujevn. Mens enkelte er mønstergyldig tydelige, er andre ganske vanskelige å forstå, spesielt når de hever stemmen. Men heldigvis er de ennå ikke ferdig med skuespillerutdanningen.
På premieren var stemningen høy, også blant de spontane små tilskuerne. Her får de virkelig sjansen til å komme i ekte nærkontakt med teatermagien – en mulighet våre institusjonsteatre ikke nettopp er rause med å tilby dem.
Denne anmeldelsen sto i Klassekampen mandag 21. juni
 
 
 
 
Publisert: 22.06.10 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!

Kommentarer (1):

eli14.07.10 23:46
Synes det er trist de ikke har mer barnerettet stykke,- men ser klart att det henvender seg til fler
Momo eller kampen om tiden

Momo eller kampen om tiden

Ida Elise Broch spiller rollen som Momo

Foto Kjersti TVeterås

Momo eller kampen om tiden

Momo eller kampen om tiden

De farlige grå mennene . det vil si Oddgeir Thune, Herbert Nordrum og Roger Opdal Paulsen

Foto Kjersti TVeterås

Momo eller kampen om tiden

Momo eller kampen om tiden

Hele ensemblet - bortsett fra Ida Elise Broch, dvs. fra venstre bak Susann Bugge Kambestad, Roger Opdal Paulsen, Herbert Nordrum, Oddgeir Thune, Iselin Skjævesland Shumba. Foran: Kjersti Tveterås

Foto Kjersti Tveterås