home

Fornyer musikaltradisjonen

Det Norske Teatret, Hovudscenen «Next to normal»

Manus og songtekstar Brian Yorkey Musikk Tom Kitts Omsetjing Odd W. Surén Regi: Svein Sturla Hungnes Scenografi: Even Børsum Musikalsk ansvar: Atle Halstensen Med blant andre Heidi Gjermundsen Broch, Charlotte Frogner, Frank Kjosås og Jon Bleiklie Devik.

"Next to normal" på Det Norske Teatret vil glede både musikal- og teater-elskere.

Vidar Sandem har valgt en amerikansk musikal, attpåtil en Broadway-suksess, til å åpne sin siste sesong som sjef for Det Norske Teatret. Tilsynelatende et tradisjonelt og trygt valg, men bare tilsynelatende. Next to normal, «Broadways modigste og mest overraskende musikal» ifølge forestillingens amerikanske hjemmeside, går nye veier, og erobrer nye områder.
Next to normal forteller om en helt vanlig amerikansk familie. Far, mor og barn bor i en forstadsvilla, hver morgen drar far på jobb og tenåringsbarna på skolen, mens moren Diana (Heidi Gjermundsen Broch), som ble gravid ganske ung da hun og mannen traff hverandre som arkitektstudenter, er hjemmeværende.
Når teppet går opp, sitter hun i stuen og engster seg for sønnen Gabe (Frank Kjosås) som først kommer hjem halv fire om morgenen. I virkeligheten er han død, men i hennes fantasi lever han fortsatt.
Så våkner den ærgjerrige, skoleflinke og stressede datteren Natalie og vil ha oppmerksomhet. Tilsynelatende et vanlig, litt slitsomt døgn i livet til en amerikansk gjennomsnittsfamilie. Men så viser det seg at forholdene ikke er så normale likevel. Diana er psykisk syk.
Det har hun vært siden hun og Dan fikk datteren Natalie, året etter at Gabe, den førstefødte sønnen deres, døde 11 måneder gammel. Hun lider av manisk-depresjon, i dag kalt bipolar lidelse. Psykiateren hennes, den pillegale dr. Frisch (Lasse Kolsrud) starter en ny intensiv kur som ikke nytter. Dan skaffer en ny psykiater, og ting begynner å skje.
Next to normal er først og fremst historien om familiens to kvinner. Den psykisk syke Diana er så egosentrert at hun ikke makter å forholde seg til sine nærmeste, og har aldri virkelig sett sin datter som fortvilet doper seg på morens medisiner. Den eneste som betyr noe for Diana er den døde sønnen, en farlig demon som stadig sirkler rundt henne, og ikke slipper henne, men strammer stadig grepet.
Mangel på kjærlighet og omsorg har gjort at datteren Natalie nesten er litt autistisk, hun gjenkjenner for eksempel ikke gutten som sitter like bak henne i klassen. Til gjengjeld er hun ærgjerrig og skoleflink, og drømmer om en pianistkarriere.
Begge kvinnene er så heldige at mennene i deres liv er deres urokkelige støtter, og viser en nærmest engleaktig tålmodighet, spesielt gjelder det unge Henry (Thomas Bye), Natalies kjæreste, som utrolig nok holder ut, til tross for at hun stadig brutalt avviser ham.
Det er fantastisk at et så alvorlig, allmenngyldig og evig aktuelt tema kan tas opp i musikalform, og bli til godt, tankevekkende og troverdig teater. Jeg er ikke den rette til å vurdere musikken, men jeg kan trygt si at den følsomt og presist følger personene, plasserer dem som karakterer, og utdyper deres utvikling, uten noensinne å henfalle til lettvint sentimentalitet.
For Next to normal er ingen solskinnshistorie, her er ingen utenpåklistret happy ending, men et psykologisk sannsynlig håp om en fremtid som selv om den aldri blir helt normal, kanskje vil kunne bli «nesten vanleg» som Natalie uttrykker det.
Ensemblet imponerer. I Heidi Gjermundsen Brocks briljante tolkning smelter sangen og spillet sammen, og hennes Diana overbeviser både med sin galskap og med sin uendelige sårbarhet. Charlotte Frogners oppfarende Natalie er ufordragelig og ulykkelig på en og samme tid, og Frank Kjosås er et urovekkende fantasifoster. Jon Bleiklie Devik er Dianas tålmodige ektemann som ikke vil gi opp drømmen om lykken, men til slutt blir nødt til å se sannheten i øynene. Lasse Kolsrud lager to gode, diametralt motsatte psykiaterskikkelser. Og ganske uvant på Det Norske: Diksjonen er fremragende, noe Svein Sturla Hungnes’ stramme og presise regi kan ha mye av æren for.
En forestilling til like stor glede for musikal- som teater-elskere.

Denne anmeldelsen sto i Klassekampen mandag 6. september

Publisert: 07.09.10 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Next to normal

Next to normal

Heidi Gjermundsen Broch som den psykisk syke Diana

Foto Fredrik Arff

Next to normal

Next to normal

Frank Kjosås (Gabe) sammen med faren Dan (Jon Bleiklie Devik)

Foto Fredrik Arff

Next to normal

Next to normal

Charlotte Frogner som Natalie, datteren i huset, sammen med kjæresten Henry (Thomas Bye)

Foto Fredrik Arff