home

14 scenekunstproduksjoner er nominert til Gullsekken.

Nominerte til Gullsekken

Gullsekken er prisen som går til den beste produksjonen som turnerer med Den kulturelle skolesekken. Fylker og organisasjoner har utnevnt sine kandidater, og nå starter de sju jurymedlemmene arbeidet.

Erlend Loe leder juryen for Gullsekken. Med seg har han Line Alsaker, journalist i NRK P2, Fabiola B. Charry, fagkoordinator for visuell kunst i Norsk kulturskoleråd, Leif Hernes, koreograf og professor i drama, Åse Karlsen, rektor ved Svolvær barne- og ungdomsskole, Toni Usman, Oslo, skuespiller og Heidi Marie Vestrheim, artist og programleder.

Gullsekken, prisen som går til den beste produksjonen som turnerer med Den kulturelle Skolesekken, skal snart deles ut. Den har bare en gang gått til en ren teaterproduksjon. Det var i 2009 da den gikk til Kulde av Lars Norén, produsert av Trøndelag Teater.
 
Fylkene nominerer
Det er landets 19 fylker som sammen med de nasjonale organisasjonene Rikskonsertene, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Norsk scenekunstbruk, Film&Kino, Norsk Forfattersentrum og ABM-utvikling, kan nominere kandidater til Gullsekken, «en årlig prisutdeling knyttet til Den kulturelle skolesekken» som det står på skolesekkens hjemmesider. De har anledning til å nominere inntil to kandidater hver. Teoretisk kan juryen altså måtte vurdere opptil 50 ulike kandidater.
I år har verken Sogn og Fjordane, Aust-Agder, Finnmark eller Sør-Trøndelag kommet med egne nominasjoner, og av organisasjonene er det bare Scenekunstbruket og Norsk forfattersentrum som har foreslått kandidater. Og både Telemark fylkeskommune og Norsk forfattersentrum har bare en nominasjon hver. Juryen får derfor «bare» 32 nominasjoner å ta stilling til.
Av disse tilhører 14 scenekunst, medregnet tre scenekunst- dans og tre scenekunst-litteratur produksjoner. Kategorien Film har bare fått en nominasjon, workshop’en Film og animasjon fra Vestfold. Fem er nominert innen Kulturarv, fem innen Visuell kunst, fire innen Litteratur og tre innen Musikk.
Nominerte innen scenekunst
De 8 som er nominert innen kategorien Scenekunst er:
Grenland Friteater: Gjenkjennelsen – ondskapens psykologi. Nominert av Telemark fylke
Brageteatret: Før det ringer. Nominert av Buskerud fylke
Hordaland Teater: Ole Bull: «Jeg bygger luftslott». Nominert av Hordaland fylke
WakkaWakka: Baby Universe. Nominert av Nordland fylke
Flaatenbjørk Kompani: Galskapsprosjektet  Nominert av Scenekunstbruket
Akershus Teater: Linus og sirkusfuglene. Nominert av Akershus fylke
Hege Haagenrud: Superglad. Nominert av Vest-Agder fylke
NIE/Østfold kulturproduksjon: Kollaps/Everything Falls Apart. Nominert av Østfold fylke
Nominert innen scenekunst – dans og litteratur
De tre som er nominert innen scenekunst-dans er  
Panta Rei Danseteater: WeFiction & Private Rite Nominert av Scenekunstbruket
Den Norske Opera: Møt Nasjonalballetten. Nominert av Oslo
Nunmen Safari: UtoSafari. Nominert av Oppland Fylke
 
De tre som er nominert innen scenekunst-litteratur er:
Gunn Mogseth: Konsertmysteriet, basert på Mesterdetektiven Fellini og Konsertmysteriet av Tor Åge Bringsværd. Nominert av Nord-Trøndelag fylke)
Maihaugen/Aulestad/Norsk forfattersentrum: Ordets kraft, minneforestilling i anledning Bjørnsonåret. Nominert av Norsk forfattersentrum
Fortellingen om et mulig drap? Basert på Jon Ewos roman av samme navn. Nominert av Nord-Trøndelag
 
Ifølge Astrid Holen, leder av Den kulturelle skolesekkens sekretariat, er ikke denne siste produksjonen en ferdig scenekunst-oppsetning, men et prosjekt som blant annet aktiviserer elevene.
Baby Universe
- Men hvordan kan WakkaWakkas Baby Universe være nominert når den ennå ikke er en del av Skolesekken, men turnerer med Riksteatret, og først hadde Norgespremiere 4. desember i Noew York, og Norgespremiere 14. januar?
­­- Prisen skal jo gå til produksjoner som turnerer i 2011.
Og rett skal være rett: Det står ikke ett ord i kriteriene om at en produksjon skal ha turnert md Skolesekken for å kunne bli nominert. Det er nok at den «er mest mulig i tråd med målene og prinsippene for Den kulturelle skolesekken».
Mange med meg har beklaget at det gis kritikere så få muligheter til å vurdere de mange oppsetningene som tilbys skolebarn- og ungdom gjennom Den kulturelle skolesekken. Interessant er det derfor at omtrent samtlige av de rene scenekunst-nominerte også har vært spilt på såkalt «åpne» forestillinger. Eneste unntaket her er Hege Haagenruds Superglad som det er vanskelig å google seg til særlig mange informasjoner om.
Juryen består av Erlend Loe, Oslo, juryleder, Line Alsaker, journalist i NRK P2, Fabiola B. Charry, fagkoordinator for visuell kunst i Norsk kulturskoleråd, Leif Hernes, koreograf og professor i drama, Åse Karlsen, rektor ved Svolvær barne- og ungdomsskole, Toni Usman, Oslo, skuespiller og Heidi Marie Vestrheim, artist og programleder. 10. mars offentligjøres de fire finalistene, og 5. april kåres vinneren i Bølgen Kulturhus i Larvik.
 
Publisert: 03.02.11 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Gullsekkens 2011-jury

Gullsekkens 2011-jury