home

Fremdeles liv i tunnelen

Riksteatret: «Knutsen & Ludvigsen»

Av Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen i samarbeid med Terje Mærli Regi: Terje Mærli Musikalsk ansvarlig: Per Christian Revholt Scenografi: Lars-Erik Lindén I rollene Øyvind Brandtzæg, Øyvind Angeltveit, Ellen Marie Garåsen, Vibeke Oskal og flere

Dolmen og Lorentzens viser hører til vår barnlige norske kulturarv. Det viser «Knutsen og Ludvigsen» på Riksteatret

Dolmen og Lorentzens viser hører til vår barnlige norske kulturarv. Det viser «Knutsen og Ludvigsen» på Riksteatret.

Brødtekst: Sommeren 1970, ble historien om Knutsen & Ludvigsen i tunnelen en fulltreffer i Barnetimen for de minste. Tre år senere, i 1973, satte regissør Terje Mærli opp stykket på Oslo Nye Teater. Harald Heide Steen jr. spilte Knutsen mens Rolf Just Nilsen var Ludvigsen.

 Når Terje Mærli nå igjen setter opp forestillingen, denne gangen på Riksteatret, er det gått en menneskealder siden første gang, og verden – også de minstes verden - har gjennomgått enorme forandringer. Bare tenk på at mobiltelefonen – i dag en selvfølge for alle barn - ennå ikke var oppfunnet! Da Knutsen (Øyvind Brandtzæg) startet visa Hallo Hallo Hvordan står det til? og, med et gammeldags telefonrør i hånden, forklarte at «telefonen er en fin ting å ha», slo det meg at i slutten av 1960-årene var det ikke en gang en selvfølge å ha fast-telefon!

 Men visene til Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen er fremdeles like unge og absurd morsomme, og de øver fremdeles samme tiltrekning på alle «mellom 4 ½ og 108», tilskuerne som følge Riksteatret er forestillingens målgruppe.

 Hva selve stykket angår, har det visstnok ikke gjennomgått så store forandringer, men Dolmen og Lorentzens mest populære viser, flere av dem skrevet i tiden etter Knutsen & Ludvigsen, har nå har fått sin plass i stykket.

Handlingen er ganske spinkel. «Myndighetene» har bestemt at Knutsen & Ludvigsen må ut av hjemmet sitt i tunnelen ettersom det skal anlegges et nytt jernbanespor.

 De stritter imot, og klarer til og med å få hjelp av Knutsens bestefar, kaptein Knutsen, som for anledningen ganske enkelt gjenoppvekkes fra de døde. Som seg hør og bør, går alt bra til slutt, takket være at det blir avslørt at kaptein Knutsen har gjemt unna en sjørøverskatt i gull. «Myndighetene» slår kloa i skatten, og lar derfor de to ha tunnelen sin i fred.

 Her er omtrent ingen logisk utvikling i fortellingen, det er ikke lett å følge med i alle de løsrevne, men lystige episodene som inntreffer, og dessverre går historien i perioder litt på tomgang. Det er ikke lett å skjønne hva de rare nissene med fluesoppluer skal forestille, og hvilken plass de har i historien, men mot slutten går de iallfall sammen og blir til Dyret.

 Kanskje for å markere at verden har gått fremover, og at likestilling i dag er et faktum, er Myndighetenes sendebud, Konduktøren, blitt en kvinne (Ellen Marie Garåsen). Hun er akkurat så bestemt og striks som Konduktøren skal være, samtidig som hun utøver hun sterk tiltrekningskraft på den stakkars Ludvigsen. Men det blir aldri virkelig alvor av kjærlighetshistorien, og det er nok like bra, for den hører definitivt ikke hjemme i sammenhengen.

 Knutsens bestefar spilles også av en kvinne, og Vibeke Oskal har en flott stemme og en standhaftig vitalitet, selv om hun ikke fullt ut illuderer som heltemodig kaptein. Øyvind Brandtzæg som på Trøndelag Teater i høst ga en minneverdig tolkning av den lett tilbakestående Mattis i Tarje Vesaas’ Fuglane, er en barnslig sjarmerende Knutsen. Her viser han helt andre sider av sitt talent, men overbeviser like sterkt – ikke minst er han fortreffelig i alle sangnumrene. Øyvind Angeltveit er den både selvsikre og usikre Ludvigsen, og stort sett fungerer samspillet mellom ham og Brandtzæg utmerket.

 Min 13-årige konsulent hadde nok større sans for forestillingen som helhet enn jeg. Men på ett punkt var vi helt enige: Det er sangnumrene som først og fremst gjør Knutsen & Ludvigsen til en minneverdig opplevelse. Alt tyder på at de er blitt en del av vår barnlige norske kulturarv.

Denne anmeldelsen sto I Klassekampen mandag 14. mars

Publisert: 14.03.11 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Knutsen & Ludvigsen

Knutsen & Ludvigsen

Øyvind Brandtzæg, Øyvind Angeltveit og Ellen Marie Garåsen

Knutsen & Ludvigsen

Knutsen & Ludvigsen

Øyvind Angeltveit og Øyvind Brandtzæg

Foto L-P Lorentz

Knutsen & Ludvigsen

Knutsen & Ludvigsen

Øyvind Brandtzæg, Øyvind Angeltveit og Ellen Marie Garåsen

Foto L-P Lorentz