home

Oslo Nye Teater, Centralteatret: «Dickie Dick Dickens»

Av Rolf og Alexandra Becker Regi og bearbeidelse for figurteater: Arvid Ones Scenografi, dukkedesign, kostymer: Jack Markussen, Trude Bergh, Marianne Forsberg Originalmusikk: Maj & Gunnar Sønstevold I rollene: Johannes Joner, Monica Hjelle, Hans Rønningen, Knut Wiulsrød og flere

Mye morsomt i «Dickie Dick Dickens», men enda morsommere hadde det nok vært om ikke regissør Arvid Ones hadde satset på voldsomt overspill.

I over femten år, fra 1962 til 1976, var hørespillet Dickie Dick Dickens ett av NRKs mest populære programmer. Ekteparet Beckers radiosatire over amerikanske gangsterfilmer med superskurken Dickie Dick Dickens, Chicagos farligste mann, som «helt», traff publikum hjemme med sin blanding av ironi og ekte spenning.
Nils Heyerdahl skriver i programmet at «ikke noe sted, heller ikke i Tyskland, forfatternes hjemland, ble Dickie Dick Dickens en så stor suksess som i Norge». Det er derfor kanskje ikke så rart at Norge er det hittil første og eneste landet, som har laget teater av hørespillet.

Under urpremieren på Centralteatret torsdag lo et solid flertall av premierepublikummet heftig og begeistret fra før teppet gikk opp helt til det gikk ned, etter opptil flere finaler. Det resterende mindretallet var mer stillfarende, gledet seg over en god del fornøyelige episoder, satte pris på de kule og tørrvittige tolkningene til både Johannes Joner (Dickie Dick Dickens) og Monica Hjelle (Effie Marconi), men beklaget antakelig at instruktør Arvid Ones hadde valgt å spolere sitt eget originale utgangspunkt med en altfor ofte hesblesende, rett ut sagt masete og anmassende regi.

Utgangspunktet er nemlig både morsomt og annerledes: Arvid Ones lar alle karakterene, bortsett fra de to hovedpersonene, fremstilles av dukker. Han har fått med seg lederen for frigruppen Dukkenikkerne, Jack Marcussen, som sammen med Trude Bergh og Marianne Forsberg, begge fra Oslo Nye, har laget de langt over tyve dukkene som inngår i forestillingen, pluss at de har hatt ansvar for oppfinnsom scenografi og fantasifulle kostymer.
Dukkeskikkelsene er morsomme karikaturer, og de fire dyktige dukkespillerne hopper raskt, presist og effektivt ut og inn av en utrolig mengde roller, samtidig som de har overskudd til å konsentrere seg om sine viktigste skikkelser – Hans Rønningen om Dickie Dick Dickens rival, Jim Cooper, Christine Stoesen om dumme og deilige Grit, Bo Anders Sundstedt om politifullmektig Hillbilly og Knut Wiulsrød om bondeknølen Opa Crackle.
Med andre ord: Alt lå til rette for skikkelig godt underholdningsteater, en oppsetning med forutsetninger for å more absolutt alle. Dessverre må instruktør Arvid Ones ha vært så redd for at vi ikke skulle skjønne at dette er en overdådig komedie, at han har instruert dukkeførerne til et voldsomt overspill med masse skrik og skrål, ofte så høylydt at store deler av replikkene slukes i samme slengen.
Men hvis fredagens premierepublikum er representativt for flertallet, har både Oslo Nye og Riksteatret skaffet seg en kjempesuksess. De to teatrene samarbeider nemlig om Dickie Dick Dickens, og forestillingen skal reise hele landet rundt til høsten.
Denne anmeldelsen sto i Klassekampen mandag 21. mars
 

Publisert: 22.03.11 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Dickie Dick Dickens

Dickie Dick Dickens

Dickie Dick Dickens (Johannes Joner) og "hovedfienden" Jim Cooper (Hans Rønningen)

Foto L-P Lorentz

Dickie Dick Dickens

Dickie Dick Dickens

Dickie Dick Dickens (Johannes Joner) og Effie Marconi (Monica Hjelle)

Foto L-P Lorentz

Dickie Dick Dickens

Dickie Dick Dickens

Dickie Dick Dickens (Johannes Joner) med ensemblet

Foto L-P Lorentz