Lystig krigskomedie
Manus og regi: Kjetil Bang-Hansen Scenografi og kostymer: John-Kristian Alsaker Videodesign: Torbjørn Ljunggren Musikalsk ansvarlig: Simen Revholt Med: Thorbjørn Harr, Marianne Hole, Anders Mordal, Simen Revolt og Jan Gunnar Røise
Intrige og karakterer er morsomme, regi og skuespillerprestasjoner helt topp, og visuelt stiller «Ti liv! i særklasse
Torshov-ensemblet har satt seg som mål «å forske i forskjellige komediesjangre», og med vårens to oppsetninger, Endelig skjer det noe og nå Ti liv! ønsker de å teste ut komedieformen på dystre temaer som krig og fiendebilder. Torjussens scenedebut drøftet dagens terrorist-trussel, mens regissør Kjetil Bang-Hansens første selvskrevne tekst, Ti liv! skrur tiden tilbake til annen verdenskrig, nærmere bestemt til påsken 1942.
Det er palmesøndag, og 22 år gamle Lillemor Holmen (Mariann Hole) sitter hjemme i stuen på Oslo vest. Broren er på hyttetur i Rondane, foreldre og venninner er bortreist, alle filmene som går har hun sett opp til flere ganger, og krigen har lagt en demper på all sosial aktivitet. Lillemor kjeder seg. Men brått blir livet hennes snudd opp ned: Ulende sirener utenfor, og en ung mann «med sixpence på hodet, kledd i nikkers og selbustrømper» tumler inn i stuen. Han har brukket et bein i flukt fra tyskerne, og rekker akkurat å betro Lillemor en viktig melding som hun må overlevere broren. Men så må han styrte av gårde, tyskerne er like i hælene på ham. Inn stormer gestapo-offiser Heinrich Grauss, og Lillemor vikles inn i en serie begivenheter som ender på loftet til Soria Moria kino der oppdraget hennes får en lykkelig slutt.
Gjenfortalt på den måten ligner Ti liv! mer på et spenningsdrama enn på en lystig komedie. Men som så ofte er det avgjørende ikke hva som sies, men måten det sies på. På premieren startet forestillingen allerede i foajéen der ensemblet slo an tonen da alle med fynd, klem og smittende humør framførte Leif Justers glansnummer fra 1941, Pølsemaker pølsemaker, hvor har du gjort av deg, kanskje oppsetningens beste sangnummer.
Ti liv! er nemlig ingen komedie i ordets klassiske betydning, men en rekke både svært morsomme, og litt mindre morsomme, sketsjer der vi følger Lillemor gjennom hennes strabasiøse viderverdigheter, det hele ispedd en rekke sangnumre, noen originale nytolkninger, for eksempel av En herre med bart, men de fleste stilriktige pastisjer av datidens slagere, oppfinnsomt komponert av Simen Revholt, forestillingens dyktige akkompagnatør.
Det er ikke få av datidens mennesker Lillemor møter på sin vei: her er motstandsfolk og medløpere, krigsprofitører og gode nordmenn, politifolk og togkonduktører, Gudbrandsdalkjerringer som babler i vei på en dialekt som folk fra Oslo vest ikke skjønner et kvekk av, en storbonde og angiver med direkte forbindelse til Jonas Lie, tyske gestapister, men også en britisk agent – det vrimler av artige karikerte personer. Tatt i betraktning av Mariann Hole er Lillemor fra begynnelse til slutt, mens Thorbjørn Harr mesteparten av tiden er Henrik, motstandsmann og storsjarmør, er det Jan Gunnar Røise og Anders Mordal som på hundre hektiske minutter hopper vittig og overbevisende ut og inn av nesten like mange roller.
Det absolutte høydepunktet er scenografien, resultatet av et fantastisk samarbeid mellom scenograf John-Kristian Alsaker, og Torbjørn Ljunggren, Balz Baumgartner og Øyvind Wangensteen, de tre siste med ansvar for henholdsvis video, lyd og lys. Takket være dem dundrer Dovre-ekspressen over den vesle Torshovscenen, motorsykler og lastebiler raser oppover smale fjellveier, og sannelig om vi ikke ser rett inn en NSB-kupé fra anno dazumal. Her er et dannet Oslo vest interiør, men også storgårdens rosemalte sovekammer og bygårdens lumske loft, og hele tiden vandrer skuespillerne elegant ut og inn av filmprojeksjonene. De fleste holdt i svart/hvitt – fargefilmen var jo knapt oppfunnet den gangen! Ned til minste detalj – Mariann Holes hårfrisyre – er alt tidsriktig og illusjonsskapende, ikke minst Alsakers fortreffelige kostymer. Visuelt er forestillingen i særklasse, og både Kjetil Bang-Hansens personinstruksjon og ensemblets prestasjoner er helt topp!
Anmeldelsen sto i Klassekampen mandag 11. april
Din kommentar: