home

Dukkehjem med få dukker

Kattas figurteaterensemble gjester Oslo Nye, Trikkestallen:DUKKEHJEM - figurlig talt etter Ibsen

Adaptasjon, konsept og regi: Anne Helgesen Musikk: Pete Livingstone Koreografi: Svend E. Kristensen Scenografi og kostymedesign: Howard Lloyd Kunstnerisk rådgiver for figurer: Lisbeth Narud I rollene: Thea Skallevold, Geir Robsrud, Svend E. Kristensen med flere

Kattas figurteater Ensemble gjestet Oslo med en original, men ikke helt dristig nok tolkning av "Et dukkehjem".

Kattas Figurteater regnes som landets største frie figurteater. Ensemblets nye produksjon, Dukkehjem ¬– figurlig talt etter Ibsen, hadde premiere 29. juni i Tønsberg som en del av Vestfoldfestspillene, og gjestet i helgen Oslo Nye Teater før den drar videre til Bergen, Stockholm, København, og i september til en Dukketeaterfestival i Murmansk.
Kattas Figurteater gjestet forresten Trikkestallen allerede i fjor høst, da med en høyst spesiell versjon av Hamlet. Jeg nevner det fordi det viser at Anna Helgesen, i likhet med mange innen teatret i dag, ser ut til å være opptatt av å fornye klassikerne. Ved å anvende figurteatrets mange ulike teknikker på Ibsens kanskje mest spilte stykke, ønsker hun å tydeliggjøre og aktualisere Dukkehjemmets budskap.
Åpningsscenen er vellykket: Bak et opplyst forheng til venstre på scenen ser vi skyggen av en mann som sitter anspent på en stol mens svake kvinneskrik gjenlyder fra scenens høyre side. Smerteskrikene tiltar i styrke, mannen reiser seg, nervøst tar han fram en jojo som han kaster fram og tilbake. Ingen tvil: vi er vitne til en fødsel. Det bekreftes når mannen går inn i stuen midt på scenen, og beklager seg til en hvitkledd, pianospillende doktor Rank over hvor uutholdelig smertefull han opplever situasjonen. Så når Noras skrik klimaks, snart hører vi spedbarnsgråt. Helmer har fått en sønn, og gratuleres for sin innsats.
Med enkle visuelle og auditive virkemidler, og få, ganske banale replikker gir Anne Helgesen en distansert, effektiv, om enn litt unyansert skildring av en forgangen tid der mannen var familiens overherre. I sin personinstruksjon benytter hun et stykke på vei den samme ironiske distansen til å fremstille de ulike karakterene. Her er det ikke snakk om realistisk psykologisk innlevelse i rollene, men om skuespillere som definerer sine karakter gjennom en stilisert og konsekvent spillestil der et presist koreografert kroppsspråk utfyller og viderefører replikkene. Svend E. Kristensen som har ansvaret for koreografien, spiller også Krogstad, og både han og Åsa Linder (fru Linde) er erfarne dansere. Geir Robsrud utleverer med briljans den endimensjonale Helmer, Thea Skallevold fint får fram Noras doble personlighet, mens Pete Livingstones varme og vennlige doktor Rank også behersker de fleste musikkinstrumenter.
I forhåndspresentasjonen omtales oppsetningen som en «stor nordisk figurteaterproduksjon». Men de eneste dukkene er Nora og Helmers barn. Til gjengjeld er scenene der Emmy og Bob medvirker, glimrende ført av Tessa Lepistõ (hushjelpen Anne-Marie), noe av det beste ved oppsetningen. Dukkene er så naturtro at det faktisk er de som synliggjør den menneskelige konflikten i Noras historie. Helt til Anne Helgesen, tilsynelatende fordi hun ikke har klart å finne en mer tilfredsstillende sluttløsning, brått dreper den illusjonen hun selv har skapt.
Slutten har ellers den ironiske distansen som er figurteatrets styrke. Når den likevel ikke overbeviser, er det fordi den ikke tilfører oppsetningen noen ny dimensjon, men understreker at Helgesen samtidig som hun ønsker å nytolke Ibsens tekst, ikke helt våger spranget bort fra det velkjente. Fram til sluttoppgjøret mellom Nora og Helmer kommer de visuelle scenene i tillegg til Ibsens egne replikker, og resultatet blir periodevist ganske tregt og dvelende.
Anne Helgesen burde nok ha vært dristigere, og satset mer bevisst på å rendyrke den ironiske distansen. Men det er også mye å glede seg over, kanskje spesielt for de mange som ikke kan Et dukkehjem ut og inn!


 

Publisert: 06.07.11 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
DUKKEHJEM - figurlig etter Ibsen

DUKKEHJEM - figurlig etter Ibsen

Helmer (Geir Robsrud), Nora (Thea Skallevold) og dukkebarna deres

Foto Tordis Ødbehr

DUKKEHJEM - figurlig etter Ibsen

DUKKEHJEM - figurlig etter Ibsen

Nora (Thea Skallevold) og barna hennes

Foto Tordis Ødbehr

DUKKEHJEM - figurlig etter Ibsen

DUKKEHJEM - figurlig etter Ibsen

Dr. Rank (Pete LIvingstone) og Nora (Thea Skallevold)

Foto Tordis Ødbehr