home

En idealist i storpolitikken

Trefoldighetskirken Nordic Black Theatre

«22:13 Destination Africa» Av Olemic Thommessen Regi Cliff Moustache Musikalsk ansvarlig: Nduduzo Makhathini Med blant andre Erik Hivju, Raymond Sereba, Morten Faldaas, Maria Karlsen I samarbeid med Nationaltheatret, Dramatikkens Hus og Den Norske Kirke

I «22:13 Destination Africa» skildrer Olemic Thommessen en helt ualminnelig politiker.

I sitt første stykke, Utvalgt såvidt vites den eneste dramatiske teksten som noensinne har hatt urpremiere på Stortinget, problematiserte Olemic Thommessen bioteknologiloven, den gangen et meget aktuelt politisk spørsmål. 22:13 Destination Africa er like politisk aktuelt, men dramatikeren og stortingspolitikeren har denne gangen valgt dokumentarteatrets form.

 Norske Trygve Lie var FNs første generalsekretær, svenske Dag Hammarskjöld ble den andre. Han overtok stillingen i 1953, og hans «mål var å legge grunnlaget for en organisasjon med integritet overfor stormaktene. FN skulle gi rettferdig rom for små nasjoner, bygge tillit og være et redskap for å møte det nye internasjonaliserte verdenssamfunnets behov for mellomstatlig rettsorden», skriver Olemic Thommessen i programmet.

 Dag Hammarskjöld var opptatt av at FNs fremste oppgave var å bevare freden, og blant annet spilte han en viktig rolle i Midt-Østen-konfliktene i Suez, Libanon og Jordan.

 Kongo som tidligere hadde vært under belgisk styre, fikk selvstyre i 1960. Men det brøt snart ut uroligheter, og Moise Tsjombe utropte Katanga-provinsen som selvstendig stat. Statsminister Lumumba ba om støtte fra FN, og i 1961 var situasjonen blitt så kritisk at FN-styrkene intervenerte militært i Katanga, en operasjon som Dag Hammarskjöld ikke hadde godkjent.

 12. september reiste han selv til Kongo, og kom fram til at han ville møte Moise Tsjombe ansikt til ansikt for om mulig å finne en løsning på konflikten. 17. september tok han flyet til Nord-Rhodesia, men kom aldri fram: Ingen overlevde da flyet styrtet under landing. Det er mange teorier om årsaken til flykrasjen, men hva som egentlig skjedde får vi nok aldri vite.

 På FN-dagen, 24. oktober, hadde Nordic Black Theatre premiere på Olemic Thommessens fortelling om Dag Hammarskjölds siste dager. Forestillingen spilles i Trefoldighetskirken, en helt riktig ramme om Nordic Blacks lovsang til medmenneskelig forståelse og fredelig sameksistens mellom ulike folkeslag.

 For mens Hammarskjöld (Erik Hivju) søker å løse konflikten gjennom tillit og forståelse, forsvarer Moise Tsjombe (Raymond Sereba) sitt folks rett til verdighet og selvstendighet, samtidig som han uttrykker sin vrede over at den hvite mann ser det som sin soleklare rett med vold å gripe inn i Kongos indre stridigheter.

 Musikk og dans spiller en viktig rolle i forestillingen: stiliserte europeiske toner kjennetegner verdenen til Hammarskjöld, mens den kongolesiske kulturen kommer til uttrykk gjennom afrikanske rytmer, vakker sang og innsmigrende dans.

 Stykket bygger på Dag Hammarskjölds egen bok Veimerker, og skildrer en reflektert og innsiktsfull mann som arbeidet politisk ut fra enkle etiske prinsipper som han ikke var villig til å gå på akkord med i sitt politiske arbeid. Med et slikt utgangspunkt er det ikke vanskelig å forstå at hans politikk ikke hadde særlig sjanser til å vinne fram i vår brutale og kyniske verden. I programmet skriver Olemic Thommessen at han håper forestillingen skal få oss til å reflektere over hvordan politikken skal møte ondskapen. Slik verden har utviklet seg, ser det dessverre ikke ut til at Hammarskjölds løsning var den rette.

I Cliff Moustaches regi gir 22:13 Destination Africa både et interessant portrett av en uvanlig politiker, og en visuelt engasjerende bilde av afrikansk kultur. Erik Hivju, Raymond Sereba og Morten Faldaas (Sture Linner) lager gode skikkelser, og ensemblet er allsidig til stede.
  Denne anmeldelsen sto i Klassekampen torsdag 27. oktober

Publisert: 28.10.11 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
22:13 Destination Africa

22:13 Destination Africa

Erik Hivju er Dag Hammarskjöld

Foto Monica Santos Herberg

22:13 Destination Africa

22:13 Destination Africa

Raymond Sereba som Moise Tsjombe

Monica Santos Herberg