home

Dyster men morsom håndtering

Nationaltheatret på Torshov: Komilab nr. 7: «Håndtering i Spokane»

Av Martin McDonagh
Oversatt av Thomas Seeberg Torjussen
Regi: Fridtjov Såheim
Scenografi og kostymer: Tuva Hølmebakk
Med Thorbjørn Harr, Marianne Hole, Nader Khademi og Jan Gunnar Røise

Torshovgjengens siste komilab er en moderne komisk fabel der overdrivelsene rår.

En epoke er snart over: Håndtering i Spokane er den syvende og siste komilab’en til Thorbjørn Harr, Mariann Hole og Jan Gunnar Røise, de tre skuespillerne fra National som overtok Torshovteatret høsten 2010, og på halvannet år dristig, oppfinnsomt og med hell har utforsket komediens ulike dramatiske former.
Som avslutning på sitt komilab-prosjekt har de valgt irske Martin McDonaghs første hundreprosent amerikanske komedie, Behanding i Spokane. Ordet «behanding» finnes ikke på engelsk, men er McDonaghs personlige variant av verbet «to behead» som betyr å «halshugge», og viser til selve stykkets utgangspunkt: Hovedpersonen Carmichael fikk visstnok som 17-åring den ene hånden avhugget av en rånergjeng i hjembyen Spokane.

Håndtering i Spokane» hadde urpremiere på Broadway i 2010. Det skal ha blitt en publikumssuksess, selv om kritikerne ga stykket en noe blandet mottakelse.

Ikke så underlig kanskje, for Håndtering i Spokane tegner et svart bilde av det amerikanske samfunnet. Stykket har lite dramatisk framdrift, og hviler på Carmichael (Thorbjørn Harr), en iskald, totalt selvsentrert og brutal psykopat med morderisk sinnelag, på stadig jakt etter hånden han en gang mistet.

Hvorvidt han er ment som en typisk representant for dagens samfunn, er ikke godt å si, men slik McDonagh her skildrer verdenen, er iallfall stykkets to hasjforhandlere (Mariann Hole og Nader Khademi) de eneste som er i besittelse av en viss menneskelig anstendighet. De setter også det hele i gang fordi de ser anledningen til lett-tjente penger ved å selge Carmichael en mumifisert hånd de har stjålet fra et museum.

Stykkets fjerde person, hotell-resepsjonisten Mervyn (Jan Gunnar Røise) er like selvopptatt som Carmichael, og empati er ham et ukjent begrep: Hvorvidt hans medmennesker lever eller blir myrdet er ham totalt likegyldig, apekattene på zoologisk hage er de eneste som vekker følelser hos ham.

Et dystert tidsbilde, på mange måter en slags moderne fabel der alle elementer fra verdens skyggeside hopes opp, og der rasismen spiller en viktig rolle. Carmichael, og over telefonen hans gamle mer eller mindre senile mor, gir stadig uttrykk for rasehat og forakt. Men de to hasjforhandlerne, etnisk hvite Marilyn og pakistanske Toby, er kjærester, og selv om de med mellomrom skjeller hverandre huden full, holder de sammen til siste slutt.

Det rare er at dette temmelig deprimerende verdensbildet likevel ender opp med å bli lattervekkende morsomt – men det skyldes kanskje nettopp at skildringen er til de grader ensporet og overdrevet at den til syvende og sist blir en riktignok bitter og kynisk, men også vittig og utleverende satire over tendenser i tiden som vi kanskje helst ikke vil se.

Som alltid er det en fryd å følge skuespillerne på Torshov. Ny i sammenhengen er Nader Khameri som skaper en nyansert Toby, en tøffing som veldig veldig lett tyr til tårene, men overlegent velger å ignorere alle rasistiske fornærmelser. Mariann Hole er kjæresten hans, hun har minst å spille på tekstmessig, men det viktige her er hennes seksuelle utstråling, og den utfolder hun med komisk briljans. Jan Gunnar Røise er enfoldig og infantil som hotellets resepsjonist, og selv om han til tider snakker litt vel fort, er hans store monolog et avslørende komisk høydepunkt. Som psykopaten Carmichael skaper Thorbjørn Harr igjen en helt ny og annerledes skikkelse, og hans helstøpte tolkning utmerker seg med mange nesten umerkelige, men fantastiske presise detaljer.
Konklusjonen er klar: Skuespillerne alene gjør Håndtering i Spokane verd å se, og tross enkelte svakheter maner teksten også til nyttig ettertanke.

Denne anmeldelsen sto i Klassekampen onsdag 28. mars

Publisert: 03.04.12 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Håndtering i Spokane

Håndtering i Spokane

Hele ensemblet: Carmichael (Thorbjørn Harr),Marilyn (Mariann Hole), Mervyn (Jan Gunnar Røise) og Toby (Nader Khademi).

Foto Gisle Bjørneby

Håndtering i Spokane

Håndtering i Spokane

Carmichael (Thorbjørn Harr), Marilyn (Mariann Hole) og Toby (Nader Khademi).

Foto Gisle Bjørneby

Håndtering i Spokane

Håndtering i Spokane

Mervin (Jan Gunnar Røise), Marilyn (Mariann Hole) og Toby (Nader Khadem)

Foto Gisle Bjørneby