home

Ikke lett å skjønne

Hordaland Teater på Det Norske Teatret, Scene 3 «Dyrehagen Hardanger»

Av Jon Fosse
Dramatisert av Jane Rasch
Regi: Trond Birkedal og Sigurd Aae Klausen
Scenografi og kostymedesign: Åse Hegrenes
Musikk: Frank  Rolland,Einar Mjølsnes, Ivar Kolve og Jostein Stalheim
Med bl.a. Kenneth Homstad, Erlend Hammer Hansen og Silje Onstad Hålien

Teaterversjonen av Jon Fosses Dyrehagen Hardanger er dessverre blitt vanskelig å skjønne. Men det kunne lett ha vært unngått.

Typisk nok har Oslo ikke noe eget barneteater, men heldigvis finnes egne barne- og ungdomsteatre i Stavanger, Drammen og Ålesund. Hordaland Teater på Stend utenfor Bergen, regionteatret som i slutten av 1980-årene ble etablert på initiativ av Anne Gullestad, spiller også mest for barn og unge.
Trond Birkedal har vært sjef der siden 2009, og i hans tid har teatret satset nytt og originalt. Fjorårets Veggen var en vellykket  visuell og musikalsk fantasi, og nå har teatret valgt å presentere Jon Fosse for et ungt publikum. Fosse har selv aldri skrevet dramatikk for barn, men han har utgitt en rekke barnebøker, og danske Jane Rasch har dramatisert hans Dyrehagen Hardanger fra 1993. I forrige uke gjestet oppsetningen Det Norske Teatret.

Mens publikum inntar plassene, flytter to unge menn uopphørlig tomme kasser fra venstre til høyre og fra høyre til venstre. Når salen blir mørk, ser det endelig ut til at de er fornøyd med plasseringen, og en tredje ung mann kommer inn. Av de to andre blir han, med ryggen mot publikum, plassert på kassene som på en slags trone. De to unge mennene hilser på hverandre som Dyrepassar Jon, den utvilsomme lederen, og Dyrepassar Helge. Så forsvinner de, og etter å ha veltet kassen som utgjorde ryggen på stolen hans, forsvinner også den tredje unge mannen som vi snart får vite ikke var noen ung mann, men en tiger.

Inn på scenen kommer fire nye ungdommer, også de dyr som dyrepasserne herjer med, et villsvin, en leken apekatt, en grasiøs struts og en råsterk bjørn. Vi skjønner at de bare spiller dyr, for de både snakker og skifter dyreskikkelser, og hver gang de klarer å få fire blåkledde musikere til å komme rett ut av veggene, spretter og danser de rundt til folkemusikk, hiphop og breakdans. For at vi ikke skal være i tvil, gjentar dyrepasserne om og om igjen at vi befinner oss i Dyrehagen Hardanger. Helge vil stadig dra på leting etter tigeren, men Jon setter foten ned. Med mellomrom hører vi de taktfaste skrittene til den farlige Mannen med stokken, og etter en stund varsler stemmene til to kvinner at nå kommer de innom med bananer, men vi får aldri se dem. Sånn holder det på helt til alle dyrene plutselig stikker av, også den hjemkomne tigeren, og Jon og Helge blir sittende alene som da showet startet. 
Da applausen var overstått, måtte både mitt unge kritikerfølge og jeg innrømme at dette hadde vi ikke skjønt noe av. Vi var nok ikke alene: «Nå er det ferdig!» ropte en lettet barnestemme høyt og tydelig to minutter før slutten. En megetsigende ytring.
Men så leste vi programmet, og det gikk ett lys opp for oss: «Seks barn er samla på låven til Jon sin bestefar for å leike dyrehage. Men alt går ikkje heilt etter planen ... og dei vaksne, dei forstår jo ingenting, dei berre øydelegg alt!»
Ida og jeg var skjønt enige om at dette burde vi fått vite før det hele begynte! Da hadde vi skjønt hvem Mannen med stokken og damene var, og forstått at ungdommene ikke bare spilte dyr, men også barn. Pluss at vi hadde sluppet hele tiden å anstrenge oss for å prøve å forstå det vi så, og moret oss langt mer over ablegøyene til de flinke, presise og sprelske aktørene.
Det er bra at Hordaland Teater våger å satse dristig. Jeg kjenner ikke barnebokforfatteren Jon Fosse. Som dramatiker er, og skal han være, krevende. Men selv om regissørene Trond Birkedal og Sigurd Aae Klausen hadde lagt forholdene litt bedre til rette, ville «Dyrehagen Hardanger» fremdeles ha krevd en del av sitt unge publikum. Samtidig som den også ville ha kommunisert med dem. Og det må til syvende og sist være teatrets hensikt?

Denne anmeldelsen sto i Klassekampen tirsdag 17. april

Publisert: 18.04.12 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Dyrehagen Hardanger

Dyrehagen Hardanger

Foto Tor Erik H. Mathiesen

Dyrehagen Hardanger

Dyrehagen Hardanger

Foto Tor Erik H. Mathiesen

Hordaland Teater

Hordaland Teater

Foto Tor Erik H. Mathiesen