home

Feministisk Shakespeare

Thaulowhullet, Tønsberg, Thesbiteateret: De lystige koner i Windsor

Av William Shakespeare
Gjendiktning: Frank Lie, Thesbiteateret
Regi: Peter Cripps
Scenografi: Hannah Simonsen
Med Karl Sundby, Frank Lie, Janne Moholt, Karl Vidar Lende og mange flere

Mennene kommer til kort når Windsors lystige koner tar styringen.

Thesbiteatret fyller 40 år i år, og er dermed Norges eldste frie teaterkompani. Siden 1999 har teatret hver sommer satt opp Shakespeare i Thaulowhullet utenfor byen, bortsett fra i 2008: Grunnet stønadskutt fra Vestfold kommune strakk ikke pengene til. Et morsomt tiltak, og ekstra morsomt er det at gruppen ikke bare satser på Shakespeares mest kjente stykker: I fjor det romantiske «Vintereventyret», i år «De lystige koner i Windsor», en løssluppen komedie med den selvgode, men samtidig selvironiske Falstaff som hovedperson.

Den fordrukne adelsmannen er også med i et par av Shakespeares historiske dramaer, og det er blitt hevdet at Shakespeare skrev «De lystige konene» på bestilling fra selveste dronning Elisabeth som syntes Falstaff var så morsom at hun også ville se ham på frierføtter. Komedien er for øvrig det eneste av Shakespeares stykker som utspiller seg i samtidens engelske middelklasse. Temaene er kjærlighet, ekteskap og sjalusi, og såvel den underfundige ironien som den treffsikre sarkasmen gjør mange av replikkene overraskende aktuelle.

Regissør Robert Cripps har modernisert både språk og kostymer, men ikke gjort noe forsøk på å oppdatere selve intrigen: når pastor Svensson ryker uklar med doktor Caius, er det fremdeles en kårdetvekamp som skal avgjøre tvisten, og det er foreldrene som bestemmer hvem datteren Anne skal gifte seg med. Poenget her er at fru Page vil ha legen som svigersønn, herr Page vil ha ha den langt fra lynskarpe Slender, mens Anne selv er forelsket i unge Fenton som gjengjelder hennes følelser.

Dette er komediens obligatoriske kjærlighetshistorie, men den virkelige hovedpersonen er den forsofne og overvektige ridder Falstaff. Han bor på det lokale vertshuset, og er så opptatt av å nyte livets goder at han stadig er blakk. Han klekker derfor ut en listig plan: Han skal forføre både fru Page og fru Ford, for dermed å skaffe seg tilgang til deres velstående ektemenns penger.

Et øyeblikk blir de to godt voksne kvinnene smigret over å motta beilerbrev. Men når de oppdager at beileren er Falstaff, og at hans lidenskapelige brev til dem er like på en prikk, blir de enige om at de begge først skal late som om de gjengjelder has følelser, for så å hevne seg på den innbilske fyren. Situasjonen kompliseres ved at fru Fords ektemann får nyss om det hele, og blir fullstendig fra seg av sjalusi, hvilket igjen fører til en rekke burleske opptrinn. Men i komediens verden går alt bra til slutt, her i en stemningsfull sluttscene der Thaulowhullets naturskjønne omgivelser gjenskaper et fantastisk midtsommernattseventyr.

«De lystige konene i Windsor» er noe så sjeldent på 1600-tallet som en skikkelig feministisk fortelling, der kvinnene, fra fruene Ford og Page til Anne Page og husholdersken fru Quickly, alle går mennene en høy gang hva list, humor, oppfinnsomhet og sunn fornuft angår. Dette kommer godt fram her, men forøvrig burde nok regissøren ha strammet inn teksten. Flere scener med satirisk brodd mot Shakespeares samtid fungerer ikke så godt i dag, og skaper dødpunkter i en ellers fornøyelig og vittig oppsetning. Gjennomgående gode skuespillerprestasjoner, selv om spillet enkelte steder ville tjent på å dempes noe ned. Karl Sundby er en fin selvironisk Falstaff, Karl Vidar Lende en morsom Slender, og Thesbiteatrets kunstneriske leder Frank Lie, som på premieren velfortjent mottok Kongens fortjenestemedalje, er glimrende som den sjalusibesatte Ford.

Et lite hjertesukk til slutt: Hvorfor mener våre politikere at bare institusjonsteatre og såkalt nyskapende frie grupper skal ha plass på statens kulturbudsjett, og ikke etablerte kompanier som Thesbiteatret? Det fortjener jo absolutt å få økonomisk mulighet til å utvikle seg videre.

Denne anmeldelsen sto i Klassekampen onsdag 5. juli

Publisert: 06.07.12 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!