home

Mangfoldig som livet selv

Oslo Nye Teater: «Scener fra et ekteskap»

Av Ingmar Bergman
Oversatt av Toril Solvang
Regi: Marit Moum Aune
Scenografi: Even Børsum
Kostymer: Ingrid Nylander
Med Linn Skåber og Svein Harry Schöttker Hauge

Regi, scenografi, kostymer, men først og fremst to fremragende skuespillere gjør «Scener fra et ekteskap» til en sterk opplevelse

Marit Moum Aunes lydhøre og presise regi, Even Børsums fantasirike scenografi, Ingrid Nylanders kostymer, men først og fremst Linn Skåber og Svein Harry Schöttker Hauges medrivende tolkning av Marianne og Johan, gjør Oslo Nyes oppsetning av «Scener fra et ekteskap» til en av høstens beste oppsetninger hittil.

Alene på scenen i et tett og stadig skiftende samspill uten dødpunkter tar de to skuespillerne oss med på oppløsningen av det tilsynelatende lykkelige ekteskapet mellom Marianne og Johan.

Scener ur ett äktenskap fra 1973 var Ingmar Bergmans første fjernsynsserie. De seks episodene med en samlet spilletid på nærmere fem timer er blitt sett av svært mange, og i dag har flere vanskelig for å tenke seg andre enn Liv Ullmann og Erlend Josephson i rollene som Marianne og Johan. Ingmar Bergman satte selv opp sceneversjonen i München i 1981. Her hjemme spilte Riksteatret stykket i regi av Carl Jørgen Kiønig i 2005, den gangen med Lasse Kolsrud og Kjersti Elvik i de to hovedrollene, og i september får det nypremiere på Dramaten.

I dag har kvinner på mange områder en annen stilling både i familien og i samfunnet enn for 40 år siden. Likevel er Ingmar Bergmans gjengivelse av det vanskelige og motsetningsfylte forholdet mellom mann og kvinne fremdeles gyldig. Med skarpskodd innsikt, men uten å ta parti for den ene eller den andre, gir han en tidløs, overbevisende og nitid skildring av reaksjoner og handlingsmønstre hos begge ektefeller. Vi kan gjenkjenne både oss selv og vår motpart.

Sceneteksten følger fjernsynsseriens seks episoder, og i den effektive åpningsscenen lar Johan og Marianne seg intervjue om sitt ekteskapelige forhold for et ukeblad. De tilhører begge det beste borgerskap, han arbeider på Universitetet innen psykologi, mens hun er advokat, spesialisert på familierett. Paret har to barn, og ekteskapet deres framstår som vellykket, basert som det er, slik Marianne forklarer, på en riktig miks av forelskelse og fornuft.

Men de påfølgende scenene avslører fort at forholdet langt fra er harmonisk og enkelt: Han føler seg ganske overlegen, rett og slett fordi han er mann, mens hun i perioder febrilsk prøver å komme ham i møte, og i perioder prøver å slippe unna. Resultatet er at han sårer henne, mens hun irriterer ham.

Likevel humper og går det helt til han sent en kveld brutalt og hensynsløst forteller at nå går han fra henne. Han har funnet en annen.

Alene blir Marianne etter hvert sikrere på selv, og får et nytt og bedre forhold til sex, mens Johan møter motgang i det som skulle bli en lovende karriere. Privatlivet hans blir stadig vanskeligere, og etter hvert blir han mindre selvsikker og mer ydmyk.

Innholdsmessig er Bergmans tekst en briljant og nærgående skildring av to komplekse, men samtidig ganske hverdagslige og alminnelige mennesker. I form bærer den preg av å være skrevet for fjernsynsmediet, som i likhet med filmen, har sin styrke i at bilde-dramaturgien muliggjør en overbevisende realisme. Derfor bør skuespillerne helst ikke gi inntrykk av «å spille teater», uansett hvor briljant de måtte gjøre det.

Nettopp her overbeviser Linn Skåber og Svein Harry Schöttker Hauge: Gjennom en naturlig, tilsynelatende opplevd replikkføring, et presist og megetsigende kroppsspråk og en like uttrykksfull og stadig skiftende mimikk gjør de Marianne og Johan til levende, troverdige mennesker. Linn Skåbers helt spesielle komiske talent beriker oppsetningen, og gir teksten en perspektivrik og utleverende humor.

To strålende prestasjoner gjør fortellingen om en mann og en kvinne som til syvende og sist elsker hverandre på hver sin underlige måte, til en stor teateraften, vemodig, men også morsom. Som livet selv.

Denne anmeldelsen sto i Klassekampen mandag 3. september

Publisert: 03.09.12 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Scener fra et ekteskap

Scener fra et ekteskap

Linn Skåber og Svein Harry Schöttker Hauge

Foto L-P Lorentz

Scener fra et ekteskap

Scener fra et ekteskap

Linn Skåber og Svein Harry Schöttker Hauge

Foto L-P Lorentz

Scener fra et ekteskap

Scener fra et ekteskap

Linn Skåber og Svein Harry Schöttker Hauge

Foto L-P Lorentz