home

Evig ung Kardemommeby

Nationaltheatret, Hovedscenen: Folk og røvere i Kardemomme by

Av Thorbjørn Egner
Regi og koregrafi: Lisa Kent
Scenografi: Thorbjørn Egner
Bearbeidelse av scenografi og kostymedesign: Ingeborg Kvamme
Musikalsk ansvarlig: Per Christian Revholt
Med Christian Greger Strøm, Espen Skjønberg, Mari Maurstad, Erlend Bakker, Per Egil Aske og mange, mange flere

En usedvanlig vellykket tolkning av Egners sceniske mesterverk.

Voksenteatret har «Peer Gynt» og «Et dukkehjem». På samme måte har norsk barneteater sine klassikere, «Reisen til julestjernen», «Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen» og ikke minst, «Folk og røvere i Kardemomme by». Vi kritikere etterlyser gjerne innovative oppsetninger for de yngre. Men for all del: klassikerne må også sikres plass på norske scener.
I anledning 100 årsjubileet for Thorbjørn Egners fødsel, reiser Riksteatret landet rundt med sin versjon av «Hakkebakkeskogen», en oppsetning helt på det jevne, som bare utmerker seg ved John Kristian Alsakers nye og stemningsfylte scenografi, og lørdag hadde Nationaltheatret premiere på «Folk og røvere i Kardemomme by», med regi og koreografi av britiske Lisa Kent, med lang erfaring fra musikaloppsetninger. Resultatet er en usedvanlig vellykket tolkning av Egners sceniske mesterverk.
Min ledsager, 11 år gamle Elisa, kjente visstnok bare Kardemomme by gjennom besøk i Kristiansands Dyrepark, der hun blant annet hadde vært oppe i tårnet til Tobias. Egners tekst hadde hun ikke noe spesielt forhold til, selv om hun nok, som de aller fleste barn, er fortrolig med Egners viser. Jeg ble glad for å se at hun ble revet med av det som gikk for seg på scenen, og fulgte oppmerksomt med fra først til sist.
Dekonstruksjon er heldigvis ikke blitt trendy innenfor barneteater, og Nationaltheatrets oppetning gjør heller ikke noe forsøk på å aktualisere tekst eller scenografi. Vi befinner oss fremdeles i Egners idylliske Kardemomme. På sett og vis virker det som om byen er pusset opp, den er blitt flottere og fiksere, men ellers akkurat den samme gode gamle. Det samme gjelder kostymene, og jeg merket ikke at røverne hadde fått moteriktige conversesko og dongeribukser før jeg leste det i programmet.
Per Christian Revholts musikalske ledelse fornyer briljant de kjente sangene, og sammen med koreograf Lisa Kent har han mye av æren for at  tekst, sanger og dans i denne versjonen av «Folk og røvere» smelter sammen i en harmonisk enhet som forsiktig løfter Egners stykke over i musikalens verden. Man skulle tro at det virket fremmed og annerledes. Tvert imot. Nettopp takket den forsiktige moderniseringen, opplevde jeg en vemodsfylt glede over at stykket berørte meg mer enn noen gang tidligere, paradoksalt nok nettopp fordi det på en og samme tid er moderne og gammelmodig.
Allerede med fjorårets «Rockeulven» viste Nationaltheatrets ensemble helt nye sider: Skuespillere som vi er vant til å se i dypt alvorlige roller imponerte stort som musikalartister. Det samme gjør de i år. Mari Maurstad er en streng men sjarmerende tante Sofie, Per Egil Aske en vennlig, men ikke særlig effektiv politimester Bastian, en strålende 88-år gammel Espen Schjønberg feirer sin 75 årdag som Tobias i tårnet, mens Henrik Mestad en er lystig og rytmeglad Barberer Sørensen. Christian Greger Strøm, Erland Bakker og Bernhard Arnø er humoristiske og livsglade røvere. Ikke minst imponerte de tre unge – Markus Jakhelln Dawson (14 år) som Tommy, Tuva Holen (13) som Kamomilla og Aksel Melkersen (10) som Remo. Store deler av ensemblet skal i løpet av spilletiden alternere i de ulike rollene. Ingen tvil om at de kommer til å være like briljante som premiereforestillingens aktører. Og forestillingen gikk hjem hos publikum: Sjelden har jeg opplevd en så enstemmig og spontan begeistring på Nationaltheatret.
Det er blitt vanlig å drive litt gjøn med Kardemommelovens enkle budskap om at «man skal ikke plage andre/man skal være grei og snill/ og for øvrig kan man gjøre hva man vil». Men mon tro om det ikke inneholder en større livsvisdom enn vi vil være ved?

Denne anmeldelsen sto i Klassekampen 16. eller 17. oktober

Manus inneholder en trykkfeil som min ledsager Elisa gjorde meg oppmerksom på: Jeg hadde stavet Camomilla med C, i stedet for K. Feilen er nå rettet opp, og jeg takker Elisa for hennes oppmerksomme lesning!

Publisert: 24.10.12 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!

Kommentarer (8):

petter hansen03.01.16 20:24
marie barder vil ha frøken tante sofie i kardemomme by
marie barder27.12.15 02:12
hmarie barder skal være frøken tante sofie
petter hansen27.12.15 02:07
petter hansen skal være på scene skal være politimester bastian
Petter hansen26.07.15 09:45
Petter Hansen skal blir politimester Bastian være med på scenen
petter hansen07.09.14 12:01
petter hansen skal blir politimester bastian
Marie bratli07.01.14 19:28
Jeg vil være jonathan i kardemomme by fordi jeg liker peppkakker
petter hansen29.12.13 20:02
petter hansen har lyst blir politimester bastian i kardemomme by
petter hansen12.01.13 16:32
kan petter hansen være med det er hyggelig
Folk og røvere i Kardemomme by

Folk og røvere i Kardemomme by

Hele ensemblet i Kardemomme by

Foto Erik Aavatsmark

Folk og røvere i Kardemomme by

Folk og røvere i Kardemomme by

De tre røverne Kasper (Christian Greger Strøm), Jesper (Erlend Bakker) og Jonatan (Bernhard Arnø)

Foto Erik Aavatsmark

Folk og røvere i Kardemomme by

Folk og røvere i Kardemomme by

Tobias i tårnet (Espen Skjønberg)

Foto Erik Aavatsmark