home

Egner-idyllen slår sprekker

Nationaltheatret, Bakscenen: «Hakkebakkekrakket»

Av Gunnar Germundson
Regi: Kim Haugen
Med Bernhard Arnø, Anne Marit Jacobsen, Nils Johnsen, Mattis Herman Nyquist, Anne Marie Ottersen, Hanne Skille Reitan, Ole Johan Skjelbred og Christian Skolmen

På en og samme tid løssluppen teaterlek og aktuell samfunnssatire

Ved inngangen til Bakscenen en vegetarisk bar der gulrøtter er hovedattraksjonen, vi befinner oss jo like ved Hakkebakkeskogen! Regissør Kim Haugen forklarer at i stedet for de vanlige åtte ukene med prøvetid, har ensemblet ikke jobbet mer enn litt over åtte dager med «Hakkebakkekrakket». Altså ingen skikkelig seriøs urpremiere på et nytt norsk stykke. Men et «jubileumsstunt» i anledning av at Thorbjørn Egner i år ville blitt hundre år, og mens Egners stykker henvender seg til de unge publikummerne, gjør teatret på hjemmesiden oppmerksom på at «forestillingen har 18års grense»!

Hos Egner tar Morten Skogmus initiativet til loven som forbyr dyrene i Hakkebakkeskogen å spise hverandre, og som dermed tvinger skogens kjøttetende dyr over til vegetarianismen. Slik blir Hakkebakkeskogen et like idyllisk og konfliktløst samfunn som Kardemomme by, men det er nok lettere for Kasper og Jesper og Jonatan å forandre seg fra godmodige røvere til aktverdige samfunnsborgere enn det er for Mikkel Rev å klare seg på gulrotdiett. Gunnar Germundsen er neppe den første som har tvilt på at Hakkebakke–idyllen kunne vare, men så vidt vites er han den første som har skrevet en politisk satire som oppfølging til Egners fortelling.
Gjennom en rekke morsomme, absurde og humørfylte sketsjer der språklige vittigheter med dobbeltbunn avløser hverandre i en slik fart at det nesten er umulig å få med seg alle sammen, lar Germundsen den beinharde pengekapitalismen korrumpere 50–årenes uskyldige og intetanende arbeiderparti–idyll. Allerede hos Egner var Mikkel Rev, pinnsvinet PP og Ugla skeptiske til Hakkebakkeloven. Nå har mangelen på mat gjort dem desperate, men samtidig vet de at i et demokrati må man lure med seg flertallet for å få gjennomslag for sin politikk. Anført av den smarte Mikkel, ender de med å få Hakkebakkeloven forandret til at «vi kan spise hverandre om vi må», og Morten Skogmus, her omdøpt til Sjefsmusa fordi han er yndlingen til Bamsefar, blir omveltningens første offer.
Anne Marit Jacobsen er en fenomenal Ugle. Anne Marie Ottersen er kaklende asylsøkende Høne, sultent Ekorn og avdød Mus, og imponerer som alle tre, mens Mattis Herman Nyquist viser et nytt komisk talent som målbevisst Mikkel Rev, og Ole Johan Skjelbred er skikkelig skummel som amoralsk Ulv. Hanne Skille Reitan som i høst også medvirker i «Disputten», viser her et sjarmerende komisk talent som Sangmusa/Klatremus. Bernhard Arnø er en snusfornuftig og selvgod Sjefsmus, Nils Johnsen en naiv og ikke særlig oppvakt Bamse,  Hakkebakkes øverste leder, mens Christian Skolmen er frustrert pinnsvin.
Skuespillerne ser ut til å ha det like morsomt som tilskuerne, og det er en fryd å følge deres samspill, ikke bare med hverandre, men uvanlig nok også med sufflien. Og med musikerne (Per Christian Revholt på piano, Staffan William Olsson på gitar og Jan Olav Renvåg på tuba og bass). For naturligvis spiller sangen og musikken en viktig rolle her, vi befinner oss jo tross alt i Egners verden. Sanger og viser avløser hverandre i dynamisk tempo, med avstikkere både til Beatles og til moderne popmusikk, og  selveste Internasjonalen som høydepunkt. 
Det er flott at Nationaltheatret, kanskje landets mest seriøse og høytidelige scene, finner plass til «Hakkebakkekrakket», en løssluppen og lystig teaterlek på høyt profesjonelt nivå, som samtidig er en besk og aktuell politisk satire der kapitalismen vender tilbake til Egnerland, og jungelens lov triumferer. Sånt er det ikke ofte man får oppleve. Derfor er det gledelig at teatret utvider spilleperioden med fire nye forestillinger. Det fortjener publikum!

Anmeldelsen sto i Klassekampen 6. november

Publisert: 07.11.12 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Ingen bilder

Ingen bilder

Ettersom "Hakkebakkekrakket" bare er en stunt, har Nationaltheatret ikke fått laget noen fotos fra forestillingen.