home

Masete Flaggermus

Den Norske Opera & Ballett: «Flaggermusen»

Musikk: Johan Strauss d.y.
Libretto: Karl Haffner og Richard Genée
Norsk gjendiktning: Eva–Marie Lund
Musikalsk ledelse: Alexander Joel
Regi: Laurence Dale
Scenografi/kostymer: Gary McCann
Koreografi: Mark Mith
Med blant andre Solveig Kringlebotn, Jonas Degerfeldt. Mari Eriksmoen, Finn Schau

God idé, masete gjennomføring

Ett av «Flaggermusen»s kjennetegn er den sjarmerende, innsmigrende og lette musikken, de snart 150 år  gamle melodiene er blitt en del av vår europeiske kulturarv. Operettens andre kjennetegn er den utrolig kompliserte og tøvete intrigen.
I utgangspunktet var det en østerriksk komedie som ble lagt om til franske forhold av dramatikerduoen Meilhac og Halévy. I Østerrike ble den franske utgaven så omarbeidet til «Flaggermusen» av Richard Genée og Karl Haffner, og hadde premiere i 1874.
Kort fortalt handler operetten om Dr. Falkes lystige hevn over sin svirebror Eisenstein som etter et meget fuktig maskeball lurte ham til å vandre gjennom byen på høylys dag iført sitt flaggermus–kostyme. En overdådig fest hos den russiske prins Orlovsky skaffer Falke en kjærkommen anledning til å sette i gang en komplisert intrige som skal føre til Eisensteins ydmykelse. Ufrivillig involvert er Eisensteins hustru Rosalinde, kammerpiken Adele og Rosalindes tidligere kjæreste, sangeren Alfred.
Handlingen utspiller seg i en dekadent, nytelsessykt wieneroverklasse på stadig jakt etter fest og moro. Lite tyder på at det var meningen å drive samfunnskritikk, hensikten var antakelig bare å more og fornøye. Men nettopp den lystige skildringen av et overfladisk samfunnssjikt kan ha gjort «Flaggermusen» til en slags klassiker i operettesamenheng, for den slags miljøer dukker stadig opp. Derfor er det også blitt ganske vanlig å aktualisere handlingen.
Den britiske regissøren Laurence Dale, opprinnelig selv operasanger, har også gjort seg bemerket som operaregissør. Han har flyttet handlingen til «i et dekadent motemiljø, blant dagens nyrike på New Yorks Upper East Manhattan, der champagnen flyter og moralen likeså. Jeg vil at publikum skal føle at dette kunne vært hentet fra vår tid»,skriver Laurence Dale i programmet.
Ideen er god, men ikke godt nok gjennomført. Librettoen er kraftig modernisert, Eisensteins fengselsstraff skyldes en dårlig håndtert parkeringsbot, Rosalindes beiler Alfred kommer ned til Manhattan i fallskjerm, fengselsdirektøren har overtatt et luksusfengsel der homsete fanger veksler mellom badstu og kroppsmassasje, mens prins Orlovsky er både transseksuell og homofil. Men den slags ytre effekter er ikke nok til å gjøre personene til troverdige figurer fra det 21. århundre.
Best funker antakelig motemiljøet slik scenograf Gary McCann framstiller det under prins Orlovskijs store maskeball: koret er kledd i overdådig fantasifulle kostymer, en kjole er sydd av «knallgule oppvaskhansker», mens en annen skal se ut som om den er «laget av spaghetti». Scenografen sier selv at et «moteinteressert publikum nok vil gjenkjenne referanser fra store motedesignere som Alexander McQueen, Comme des Garçons, Gaultier og Galliano».
Samfunnssarkasmen er altså til stede, men jeg, som er særs lite motebevisst, tenkte i stedet på utgiftene og arbeidet med å lage riktige kostymer til alle kormedlemmene.

Innredningen til første akts Manhattanleilighet er typisk i sin tidsriktige smakløshet, men jeg har vanskelig for å forstå hensikten med Rosalinds særdeles lite fasjonable gule langbukser og røde jakke.
En lite rutinert operagjenger har absolutt intet å utsette på de musikalske prestasjonene: Det er en fryd å følge Solveig Kringlebotn (Rosalind), Mari Eriksmoen (Adele), Daniel Johansson (Alfred), Hege Høisæter (prins Orlovsky) og ikke minst Jonas Degerfeldt gjennom deres mange arier. Jonas Degerfeldt imponerer med sin evne til å gi replikkene snert og tyngde. Det gjør også Finn Schau som fangevokteren Frosch, men så er han da også skuespiller og ikke sanger.
Ideen bak oppsetningen er god, men resultatet blir for innholdsløst og masete.

Denne anmeldelsen sto i Klassekampen torsdag 6. desember

Publisert: 08.12.12 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Flaggermusen

Flaggermusen

Ensemblet i festen hos prins Orlovsky

Foto Erik Berg

Flaggermusen

Flaggermusen

Alfred (Daniel Johansson) og Rosalind (Solveig Kringlebotn)

Foto Erik Berg

Flaggermusen

Flaggermusen

Rosalind (Solveig Kringlebotn) og Eisenstein (Jonas Degerfeldt)

Foto Erik Berg