home

Uklart politisk drama

Nationaltheatret, Hovedscenen:

Av John Hodge
Oversatt av Kyrre Haugen Bakke
Regi: Kjetil Bang–Hansen
Scenografi og kostymer: John–Kristian Alsaker
Med Henrik Mestad, Nils Ole Oftebro, Erik Hivju, Heidi Goldmann og mange flere

De sterke skuespillerprestasjonene er det beste ved «Diktator mot dikter».

«Diktator mot dikter», er britiske John Hodges dramatikerdebut, men han har tidligere skrevet manus til flere kjente filmer. Hans filmbakgrunn har opplagt satt sitt preg på skuespillets dramatiske utforming.
Hodge har kalt sitt stykke om diktatoren Stalin og forfatteren Mikhail Bulgakov «Collaborators», siden annen verdenskrig en negativt ladet betegnelse for samarbeidspartnere. Tittelen understreker det nære avhengighetsforholdet han har diktet opp mellom de to mennene. Den norske tittelen, «Diktator mot dikter» legger derimot vekt på antagonismen mellom dem: Ved å vektlegge at den mektige Stalin kjemper mot den maktesløse dikteren, og ikke omvendt, prøver den indirekte å forsvare Hodges oppdiktede Bulgakov.
Stykket  tar utgangspunkt i historiske fakta, men John Hodges har diktet fritt videre på kjensgjerningene. Hos ham blir  Bulgakov bedt om å skrive et stykke om Stalin til hans 60–årsdag. Han nekter først plent, men ender med å samtykke i håp om at hans samfunnskritiske skuespill om den franske dramatikeren Molière, som er blitt stanset etter en eneste forestilling, skal kunne spille videre. Men han kommer ingen vei, inntil Stalin en dag innkaller ham til et møte, og tilbyr seg å skrive skuespillet selv. Til gjengjeld skal Bulgakov påta seg en del av Stalins politiske oppgaver.
Forholdet mellom de to mennene utvikler seg til et slags kameratskap, og Bulgakov får et mer nyansert syn på en statsleders mange oppgaver. Helt til han en dag, ved en misforståelse, gir Stalin ideen som fører til Moskvaprosessenes terrorvelde. Men da er det for sent for Bulgakov å komme seg fri: Stalin har overtaket, og avslører at det hele har vært et spill han har satt i gang for å seire over den intellektuelle frihetselskende kunstneren. «Det er menneske mot monster, Mikhail. Og monsteret seirer alltid», slår Stalin fast. Det ser også ut til å være John Hodges pessimistiske konklusjon.
Stykkets tema, konflikten mellom kunstneren og politikeren, er interessant, og selv om vi ikke lever under et terror–regime, har det utvilsomt aktuelle perspektiv. Men Hodge går ikke nærmere inn på Bulgakovs moralske dilemma, han lar ham bare usannsynlig lett bli overtalt av Stalin. Overfor venner og kolleger holder han fast på sine prinsipper, men han har ingen problemer med de mange materielle fordelene Stalins vennskap fører med seg, og godtar umiddelbart «hoff»legens diagnose om at han likevel ikke lider av dødelig nefrosklerose.
Især etter pause blir den beske satiriske skildringen riktig godt gammeldags teater, og takket være skuespillernes storartede prestasjoner blir «Diktator mot dikter» en opplevelse som ikke så lett lar seg glemme – nok et kjennetegn på godt gammeldags teater. Nils Ole Oftebro skaper en overdådig, sammensatt og overbevisende Stalin mens Henrik Mestad forsvarer Bulgakov med et så intenst og nyanserikt engasjement at man  i øyeblikket ikke oppdager at skikkelsen er stykkets svake punkt. De to er forestillingens bærende krefter, men ensemblespillet er utmerket, og i litt større roller skaper Erik Hivju (sjefen for det hemmelige politi) og Heidi Goldmann (Bulgakovs sterke og tålmodige hustru) fine typer. John–Kristian Alsakers scenebilde er like vellykket enten det skal være Bulgakovs leilighet, legekontorer eller hemmelig rom i Kreml, og Kjetil Bang–Hansens regi har fart og rytme, selv om den iblant gir inntrykk av at han benytter utvendige effekter og høyt stemmevolum for å dekke over svakheter i teksten
Innvendingene til tross: En severdig teateraften.

Anmeldelsen sto i Klassekampen onsdag 16. januar

Publisert: 16.01.13 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Diktator mot dikter

Diktator mot dikter

Stalin (Nils Ole Oftebro) og Bulgakov (Henrik Mestad)

Foto L-P Lorentz

Diktator mot dikter

Diktator mot dikter

Bulgakov (Henrik Mestad) i tête-à-tête med Stalin (Nils Ole Oftebro)

Foto L-P Lorentz

Diktator mot dikter

Diktator mot dikter

Selskap hos Bulgakov

Foto L-P Lorentz