home

Folketeatret vender tilbake

Folketeateret, produsentselskapet Scenekvelder Musikal viser: «My Fair Lady»

«My Fair Lady»
Musikalversjon av George Bernard Shaws «Pygmalion»
Tekst: Alan Jay Lerner, musikk Frederick Loewe
Oversatt av André Bjerke og Svein Sturla Hungnes
Regi og bearbeidelse: Svein Sturla Hungnes
Scenografi: Ola Bråten
Koreografi: Marianne Skovli Aamodt
Musikalsk ansvarlig: Atle Halstensen
I rollene Nina Hammarklev, Kåre Conradi, Dennis Storhøi og mange flere

«My Fair Lady» – en velregissert og velspilt »folke»musikal

Fredag  1. februar hadde «My Fair Lady» premiere på Folketeateret. Tanken bak et «folketeater» var å tilby det man den gangen kalte «arbeiderklassen», teater av høy kvalitet til overkommelige priser, og ideen oppsto i Tyskland like etter første verdenskrig. Her hjemme ble den ikke satt ut i livet for alvor før i 1950–årene, selv om Folketeaterbygget med 1200 sitteplasser sto klart allerede i 1935. Svak økonomi gjorde at salen først ble benyttet som kino, men i 1952 overtok Hans Jacob Nilsen som teatersjef, og han satte opp forestillinger som «Brand» og «Nattasylet», nå en del av norsk teaterhistorie.

Jens Gundersen overtok som teatersjef i 1955, og i hans sjefstid hadde «My Fair Lady» Norges–premiere. Nå er musikalen versjonen av Shawas «Pygmalion»  tilbake til scenen der den først ble spilt, og teamet bak oppsetningen er nesten det samme som hadde stor suksess med forestillingen på Oslo Nye i 2003: regissør Svein Sturla Hungnes og skuespillerne Kåre Conradi og Dennis Storhøi, blant andre.
Den største endringen er at scenografien ikke lenger er signert John–Kristian Alsaker, men Ola Bråten, og at Nina Hammarklev, ikke Heidi Gjermundsen Broch, spiller rollen som Eliza Doolittle.
Det første som gjør inntrykk er Ola Bråtens dyktige utnyttelse av det store scenerommet, der svart/hvitt fotografier av Londons gater og bygninger gir et både poetisk og realistisk bilde av svunne tider.
De mange i ensemblet imponerer med sin vitalitet, sin humor og sin spreke eleganse i de store sang– og dansenumrene, koreografert av Marianne Skovli Aamodt med en leken lystighet som vektlegger komediens lette grunntone.
Men «My Fair Lady» har også en alvorligere side: det er ikke bare enkelt for Eliza Doolittle å gå fra å være en kunnskapsløs og vulgær blomsterselgerske til en sofistikert kvinne som alle tror tilhører en aristokratisk overklasse. I løpet av den vanskelige prosessen opplever hun at hun mer eller mindre mister seg selv, og den mannssjåvinistiske, selvopptatte og selvtilfredse professor Higgins er ikke den rette til å hjelpe henne ut av uføret.
Svein Sturla Hungnes’ regi tar vare på denne viktige dimensjonen i «My Fair Lady», og spesielt i annen del tilfører samspillet mellom Kåre Conradi (Professor Higgins) og Nina Hammarklev (Eliza) musikalen en viktig og interessant dimensjon.
Trond Teigen som alternerer med Finn Schau i rollen som Higgins’ venn, oberst  Pickering, overbeviste på generalprøven. Dennis Storhøi er en overdådig Alfred Doolittle, og Mari Maurstad en vittig, men kanskje noe for karikert Mrs. Pearce.
Privatteatrenes oppsetninger regnes som mer folkelige og publikumsvennlige enn institusjonsteatrenes. I den forstand er det en viss historisk konsekvens i at «My Fair Lady» spilles nettopp på Folketeatret selv om billettene der naturlig nok er dyrere enn på institusjonene.
I fjor høst sto Svein Sturla Hungnes, Ola Bråten, Marianne Skovli Aamodt og Atle Halstensen bak Det Norske Teatrets musikalsatsing «Evita». Nå er de sammen om en kommersiell privat–teater oppsetning, produsert av et selskap der to av dem står sentralt, Halstensen og Hungnes. Bortsett fra Nina Hammarklev, som er forholdsvis ny i gamet, er alle på scenen erfarne skuespillere fra National og Oslo Nye. Et paradoksalt innlegg i dagens teaterpolitiske debatt.
Anmeldelsen er skrevet på grunnlag av generalprøven og sto på trykk i Klassekampen lørdag 2. februar.

Publisert: 05.02.13 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
My Fair Lady

My Fair Lady

Professor Higgins (Kåre Conradi) og Eliza Doolittle (Nina Hammarklev)

Foto Haakon Hoseth

My Fair Lady

My Fair Lady

Foto Haakon Hoseth