home

«Trassalderen» tar aldri slutt

Oslo Nye Teater, Centralteatret: «Trassalderen»

Av Andreas Markusson
Regi/bearbeidelse: Lars Erik Holter
Scenografi/kostymedesign: Leiko Fuseya
I rollene Janny Hoff Brekke, Anders Hatlo, Helle Haugen, Sudhir Sumar Kohli, Eli Anne Linnestad, Sidsel Ryen, Simon Hano Odden Solhoff, Birgitte Victoria Svendsen, Per Tofte og Gard Øyen

"Trassalderen" er blitt en tvers igjennom folkelig komedie

9. mars skal Oslo kommune avgjøre Oslo Nye Teaters skjebne. Foreløpig spriker de politiske signalene: Høyre vil ha «et mer prosjektbasert teater (som) får frem frie grupper», Frp vil selge, mens Ap, SV og Rødt ønsker å beholde teatret slik det er i dag. Ny teatersjef skal ansettes, søkerlisten ble kjent allerede i november, men ingen blir nok tilsatt før kommunen har bestemt hva den vil med teatret.
Imens går livet sin gang på Oslo Nye. Ingen forestillinger på Hovedscenen før familiemusikalen «Oliver!» får premiere 1. mars, men torsdag hadde Centralteatret urpremiere på «Trassalderen» av Andreas Markusson, en komedie om fem gamlehjemsbeboere som friskner til når de mot all sannsynlighet stikker av til Italia.
I programmet skriver teatersjef Catrine Telle at Markusson «er noe så sjeldent som en komedieforfatter» og det har hun jo rett i: med unntak av Christopher Nielsen som bruker vidd og skarpe replikker til å si noe om dagens samfunn, er det ikke mange komedieforfatterne blant dagens norske dramatikere.
Desto større forventninger til Andreas Markussons «Trassalderen», og publikums voldsomme begeistring som spente fra ellevill latter til stille tårer, tyder på at de ble innfridd. Men for meg som håpet på en virkelig komedie heller enn en komiserie, ble kvelden en nedtur.
La det være sagt med en gang: Det er ikke skuespillernes feil; med Janny Hoff Brekke i spissen som sexfiksert alzheimerpasient skaper Gard Øyen, Eli Anne Linnestad, Sidsel Ryen og Sudhir Sumar Kohli en fin gjeng med oldistullinger, Per Tofte imponerer som italiensk guide, Simon Hano Odden Solhoff er en sjarmerende barkeeper, mens Birgitte Victoria Svendsen og Helle Haugen er akkurat passe stresset som ansvarlige på eldrehjemmet.

Anders Hatlo har den vanskeligste rollen: Hans Viggo er i utgangspunktet en kranglete kverulant som blir lagt inn på gamlehjemmet fordi han har brukket lårhalsen, og det ikke er plass på sykehuset. Han ender opp med å være en slags deus ex machina av en brumlebasse som sørger for at alle de øvriges innerste ønsker går i oppfyllelse.
Viggo er den fremmede som ved sin tilsynekomst setter hele handlingen i gang. Det er et gammelt og velbrukt dramatisk knep, og det kunne ha gjort «Trassalderen» til en spennende samfunnssatire. Men det er altså ikke det Andreas Markusson har ønsket å skrive. Etter pause nedtones riktignok buskis–humoren som preger første del. I stedet overtar sentimentaliteten, og vi vikles inn i en historie om den evige kjærligheten mellom Håvard (Gard Øyen) og hans italienske ungdomsvenn (Per Tofte). Stykket ender med en rørende hyllest til det homofile ekteskap. Og da var det flere som fikk tårer i øynene etter tidligere å ha ledd seg skakke. Skikkelig folketeater, med andre ord!

Publisert: 18.02.13 av IdaLou Larsen Bookmark and Share

Din kommentar:

Kommentar:
Navn:
Alle feltene må fylles ut!
Trassalderen

Trassalderen

Janny Hoff Brekke, Sidsel Ryen, Eli Anne Linnestad , Helle Haugen

Foto L-P Lorentz

Trassalderen

Trassalderen

Per Tofte og Gard Øyen

Foto L-P Lorentz

Trassalderen

Trassalderen

Sudhir Kumar Kohli, Birgitte Victoria Svendsen, Anders Hatlo, Simon Hano Odden Solhoff, Per Tofte, Gard Øyen

Foto L-P Lorentz